CHRIS CORNELL - A Devilish Coincidence or a Public Confession???

Friday, 19 May 2017 18:06
Published in Αρθρογραφία

Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας;

Αναρωτιέται ο Νίκος Παπαδόπουλος 

Μόλις χθες αργά το βράδυ, αντιλήφθηκα και παρατήρησα κάτι στενάχωρο και ''περίεργο'' για τον Chris Cornell και την υπόθεση που συγκλονίζει, κάνοντας τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα και δυσνόητα αφήνοντας να αιωρείται, ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ, σχετικά με την πιθανή αυτοχειρία του, σύμφωνα και πάντα με την επίσημη θέση και ανακοίνωση των ιατροδικαστών. Κάτι το όποιο με έβαλε σε πολλές περίεργες σκέψεις και είναι συγχρόνως εξαιρετικά ανατριχιαστικό και τρομερά λυπηρό, αν και εφόσον βεβαία ισχύει και έχει υπόσταση, η πιθανή σύνδεση των σκέψεων μου με το πολύ τραγικό αυτό γεγονός.
Η ιστορία έχει ως εξής. Ψαχουλεύοντας χθες το βράδυ, από περιέργεια ήθελα να δω τι κομμάτια έπαιξαν οι Soundgarden, στην κύκνεια όπως αποδείχτηκε συναυλία τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αυτό που πρόσεξα, είναι πως έκλειναν όλες τους τις συναυλίες τους με το ‘’Slaves and Bulldozers’’ μέσα από το υπέροχο άλμπουμ Batmorofinger. Αυτό από μόνο του φυσικά και δεν είναι περίεργο. Το περίεργο της υπόθεσης όμως που με έβαλε σε σκέψεις και με παραξένεψε ιδιαίτερα, είναι πως στο τελευταίο τραγούδι του Set τους στο Detroit στις 17 Μαιου στο Detroit, κλείνοντας ετσι μια για παντα το κεφαλαιο αυτό, ο Chris Cornell πρόσθεσε στο τελευταίο τραγούδι της ζωής του που θα ερμήνευε, το ρεφρέν του τραγουδιού μαζί με το ‘’Slaves and Bulldozers’’ και ένα μέρος των στίχων ενός ακόμα τραγουδιού, (συνηθισμένο φαινόμενο, οι καλλιτέχνες να παίζουν με τις λέξεις και τα νοήματα με διαφόρους τρόπους, προσδίδοντας έτσι κάτι διαφορετικό).

 

Οι στίχοι που πρόσθεσαν (τυχαία σύμπτωση από τον Chris Cornell;) επιλέχθηκαν από το παραδοσιακά παλιό Gospel τραγούδι ‘’Ιn Μy Τime of Dying /Jesus Make Up My Dying Bed’’ των Led Zeppelin που ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε στο Physical Graffiti το 1975 και το όποιο τραγουδήθηκε και χρόνια πριν από τον Bod Dylan και ακόμα παλιότερα από τον γνωστό Bluesman, Blind Wille Johnson.

Αυτό με παραξένεψε σε σημείο ανατριχίλας, και είδα (αν ισχύει ξαναλέω), πως στις προηγούμενες ημερομηνίες που έπαιξαν δεν υπάρχει κάτι ανάλογο η τουλάχιστον έτσι ξέρω. Βεβαία η σημασία του τραγουδιού αυτού είναι μεγάλη στιχουργικά και σημασιολογικά όπως και να έχει το θέμα. Παλαιοτέρα βέβαια πριν αρκετά χρόνια το 2011, το συνήθιζαν συχνά να το παίζουν έτσι. Αυτό βέβαια μπορεί να μην ισχύει, αλλα το συνέδεσα με την αυτοχειρία του δυστυχώς. Λέω δεν μπορεί, δεν γίνεται... κάτι παίζει!!

 

Ήθελε κάτι να μας πει ο Chris μέσα στην απόγνωση του και στην κατάθλιψη από όσο λένε πως έπασχε; Oι στίχοι μιλούν ως κεραυνός στην ψύχη του άμοιρου και αδικοχαμένου σπουδαίου τραγουδιστή ως εξής, και ίσως τότε να βρισκόταν ήδη άλλου:

''Meet me, Jesus, meet me
Meet me in the middle of the air
If my wings should fail me, Lord
Please meet me with another pair
Well, well, well, so I can die easy
Jesus, going to make up my dying bed''

 

Αυτά ήταν τα λόγια που τραγουδούσε ο Chris Cornell, κατά την διάρκεια του ‘’Slaves and Bulldozers’’ στο ενδιάμεσο, κάνοντας έτσι πιθανώς μια δήλωση στον κόσμο; Ήταν και θα παραμείνει η απελπισμένη φωνή ενός ανθρώπου που μαρτυρούσε από πριν, την πράξη του που έμελε να ήταν και η ύστατη του;
Τυχαίο η όχι δεν μπορώ να γνωρίζω αν είναι έτσι φυσικά. Είναι απλώς μια δική μου υπόθεση. Το ήξερε; Ήθελε κάτι να δηλώσει με αυτό και το είχε προσχεδιάσει; Έκλαιγε πιθανώς στα εσώψυχα που μόνο αυτός γνώριζε τι κουβαλούσε και το έβγαλε από μέσα του ο άνθρωπος, θέλοντας έτσι να το εκφράσει στον κόσμο που τον παρακολουθούσε εκείνη την στιγμή και ήταν έτοιμος για αυτό που είχε σχεδιάσει ήδη, ίσως σε μια υστάτη προσπάθεια να ζητήσει ''βοήθεια'' με τον τρόπο του; Ήξερε πως θα ‘’φύγει’’ και έβγαλε το βάρος από μέσα του να ξαλαφρώσει; Ίσως να συνδέεται, ίσως πάλι όχι. Από μόνο του αυτό είναι λυπηρό και αυτός ο άνθρωπος, αυτός ο καλλιτέχνης με την χρυσή φωνή, θα μας λείψει. Η φωνή του σίγησε, χάθηκε μια για πάντα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αυτό που αντιλαμβάνομαι με το δικό μου σκεπτικό, είναι πως σίγουρα ήθελε κάτι να μας πει. Μια προειδοποίηση / για το δράμα που κουβαλούσε. Ίσως όμως να μην το είχε σχεδιάσει και η τρελή σκέψη του υλοποιήθηκε το βράδυ της μοιραίας εκείνης μέρας, εν βρασμώ ψυχής, μετά και την τελευταία συναυλία της ζωής του, και η τελευταία πράξη του δράματος του, έγινε στο δωμάτιο του ξενοδοχείο στο όποιο και διέμενε, αφήνοντας δυστυχώς πίσω του σύζυγο και παιδιά και αφήνοντας ορφανό και τον υπόλοιπο κόσμο από το θείο χάρισμα που του δόθηκε.

Photos @ TerraVibe 2007 by Chris Kissadjekian / www.livephotographs.com

 

Read 372 times

Leave a comment