DEATHWHITE – Grave Image (Season of Mist/2020)

Wednesday, 22 January 2020 16:22

Για ένα μέλλον που δεν προδιαγράφεται και τόσο αισιόδοξο πια.

 

Το δεύτερο ολοκληρωμένο album των Αμερικανών DEATHWHITE εκφράζει μια ανησυχία και απαισιοδοξία. Στόχος, η ανθρώπινη αδυναμία να ελέγξει την γνώση και την τεχνολογία που κατέχει. Είναι σαν να δίνεις σε μικρό παιδί ένα πραγματικό περίστροφο για να παίξει.
Ίσως άθελα, αλλά όμως το αποτέλεσμα μπορεί να είναι θανατηφόρο. Συνήθως η κάννη στρέφεται προς το άτομο εκείνο που με την άγνοια του το περιεργάζεται. Ενώ τα πειράματα συνεχίζονται, το αντικείμενο της τεχνολογίας που μας δόθηκε δεν το χειριζόμαστε και τόσο αποτελεσματικά γιατί δεν ξέρουμε τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσουμε με την χρήση του. Την τεχνολογία την χρησιμοποιούμε για να ελέγξουμε και να παράγουμε τους πόρους της πάντα προς όφελος μας ώστε να αποκτήσουμε επιπλέον δύναμη και να υπερισχύσουμε -σχεδόν- πάντα σε βάρος του αδυνάτου.

Οι δέκα συνθέσεις κάτω από τον γενικό τίτλο Grave Image, ηχογραφήθηκαν το δίμηνο, Απριλίου - Ιουνίου τού 2019 στα στούντιο τής Cerebral Audio Productions που στεγάζονται στην πατρίδα τού συγκροτήματος στο Pittsburgh.
Την παραγωγή τού εγκεφαλικού αυτού δίσκου, ανέλαβε ο παραγωγός /μηχανικός ήχου Shane Mayer. Τα φωνητικά μέρη πραγματοποιήθηκαν στα Mana Erik Rutan (ναι, του γνωστού κιθαρίστα/τραγουδιστή των Hate Eternal, Morbid Angel και Ripping Corpse) υπό την επίβλεψη του μηχανικού Art Paiz. Στο mastering συναντάμε (ποιον άλλον?) τον Dan Swanö και τα Unisound studios.
Αυτοί που τον γνωρίζουν καλά ξέρουν από τώρα ότι το αποτέλεσμα θα είναι αψεγάδιαστο. Πάντα μέσα στο ύφος που θέλει κάθε μπάντα του χώρου να αποδώσει κυρίως στον ήχο, πράγμα που οδηγεί τους μουσικούς με κλειστά τα μάτια σε αυτόν. Με έναν μαγικό τρόπο μετατρέπει σε δική του τέχνη ότι δουλειά του ανατεθεί. Προέκταση του εαυτού του και μεράκι του.
 

Κύρια επιρροή των DEATHWHITE οι Katatonia. Το νέο τους album είναι πιο βαρύ και μεταλλικό από το ντεμπούτο τους For a Black Tomorrow του 2017. Πιο ζοφερό και πιο εγκεφαλικά πληρέστερο. Πιο εφιαλτικά ονειρικό. Την διακοπή του ύπνου ενός ατόμου που ξύπνιος βλέπει ένα προφητικό τετελεσμένο γεγονός. Μέσα από την παραζάλη μεταξύ τού πραγματικού και του μη ιδεατού, ενώ γνωρίζει ότι αυτό που είδε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα στην οποία ζει, θα τον προβληματίσει και αργότερα θα τον θυμώσει. Βγάζοντας αυτά τα συναισθήματα ορθοποδεί ξανά και αντεπιτίθεται στο αίτιο. Αναζητεί, επιτυγχάνει να εντοπίσει την ρίζα του κακού ονείρου και με θάρρος αντιστέκεται. Τόσο ώστε ο θυμός αυτός θα μετατραπεί σε νότες και τέχνη. Πρόκειται να τον κάνει να γράψει στίχους μελοποιώντας την σε τραγούδια. Μια σκοτεινή ποίηση, ενεργειακά στρεβλή προς την ίδια του την φύση. Νότες παγερές όμως οικίες προς τον τελικό αποδέκτη. Αυτή είναι η μαγεία και μοναδικότητα τής rock μουσικής.

Βαρύ το πέπλο στην εκφραστικότητα των μουσικών των DEATHWHITE οδηγεί τον ακροατή στα άκρα του. Το ακραίο εδώ δεν μεταφράζεται σε υπερφίαλο death metal. Όταν η έννοια της ακρότητας που περιγράφω έχει να κάνει με τον πόλεμο που θα ξεσπάσει μέσα σου κατά το άκουσμα του Grave Image θα σε ορίσει να πάρεις θέση. Την τελική ειρήνη μέσα από την διαμάχη καλού - κακού θα φέρει η ειρηνευτική δύναμη της λογικής σου. Δεν θα αφήσεις όλες αυτές τις στιγμές και τις εικόνες να αφανιστούν και αρπάξεις την ευκαιρία που σου δίνεται έστω και την τελευταία στιγμή. Γίνεσαι άλλος άνθρωπος, βγαίνεις έξω σηκώνοντας τα χέρια ψηλά, ακούς μια φωνή από μέσα να λέει ότι... “δεν θα το επιτρέψω να συμβεί”.
Για πρώτη φορά ένα συγκρότημα ίσως να σε ωθήσει να έρθεις σε αντιπαράθεση μαζί του.
Όσο και υπέροχος να είναι αυτός ο δίσκος, την σύγκρουση δεν θα την αποφύγεις και θα πρέπει να ετοιμαστείς να τους ευχαριστήσεις για αυτές τις μοναδικές ιστορικές στιγμές που θα σου προσφέρουν ακούγοντας τους να σου ξεδιπλώνουν την δική τους εσωτερική μάχη.
Η μελωδική μαύρη τέχνη φτάνει σε σημεία να αγγίζει την μεγαλειότητα των Riverside. Η ατμόσφαιρα αποπνικτική εστιάζει το μυαλό και τον λαβύρινθο του. Εκφραστικά φωνητικά γίνονται ο κινητήριος μοχλός στην βύθιση προς την άβυσσο σου και εκεί θα εξαγνιστείς για να μεταλλαχτείς στο άτομο εκείνο που θα ήθελες πραγματικά να είσαι. Από ένα άβουλο προϊόν και δέκτης, μετατρέπεσαι σε έναν εκπληκτικό πομπό χρήσιμων πληροφοριών. Εκείνες τις εκπομπές που διοχετεύουν στους υπόλοιπους την ελπίδα.

Ακούγοντας λοιπόν αυτό το album πραγματικά μαγεύτηκα για μέρες, σε σημείο να μην μπορώ να ακούσω τίποτα άλλο εκτός από αυτό. Κάθε γύρισμα για μια νέα ακρόαση μού πρόσφερε όλο και περισσότερα. Γι αυτό εάν δεν είσαι μέσα στην φάση αυτή του μελωδικού ατμοσφαιρικού και ονειρικού heavy metal/rock - αλλά γνωρίζεις έστω τους Katatonia- μην χάσεις τούτο εδώ. Έχει αρκετές δυνατές στιγμές και άπειρα σημεία να σε καλέσει κοντά του και να μείνεις για καιρό μαζί του. Θα ανακαλύψεις ένα συγκρότημα πολύ ταλαντούχο και είναι βέβαιο ότι στο μέλλον έχει να δώσει ακόμα περισσότερα. Η εντιμότητα τους είναι εύκολο να διακριθεί από τον σωρό. Άλλωστε θέλουμε οι μουσικοί μας να είναι επαναστάτες με την έννοια όχι αυτή του πολεμοκαπηλισμού, αλλά ούτε και αυτή του καναπέ.
Για μια επανάσταση που θα έρθει εκ των έσω σε καθέναν ξεχωριστά. Έναν αόρατο εχθρό πρέπει να τον αντιμετωπίσεις και εσύ αόρατα με τα ίδια του τα όπλα. Αλλά πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε αχάριστοι. Και να μην τα ρίχνουμε όλα στην εύκολη φράση “Τι να κάνουμε αυτή είναι η ανθρωπινή φύση”… ωχού….
…Έως εκεί έχει φτάσει η αχαριστία μας και ακόμα παραπέρα, εξαντλούμε τις πήγες ενέργειας αλαζονικά και άπληστα για να καλύψουμε τις καθημερινές ανάγκες μας. Βρίσκουμε τρόπους να τσακωνόμαστε μεταξύ μας, για κάτι το οποίο κάποια στιγμή θα εξαντληθεί. Και ενώ η ίδια η φύση ολόγυρα, διαθέτει τα πάντα για να μας περιθάλψει, εμείς συνεχίζουμε με γνώμονα το κέρδος και μόνο αυτό.
Η Γη μας, το λέει ότι δεν αντέχει άλλο, εμείς τι κάνουμε? Στείλαμε αποστολή στον πλανήτη Άρη για να βρει καύσιμα υλικά. Έως εκεί φτάσανε οι πολυεθνικές εταιρίες για να μην χάσουν την κυριαρχία τους επάνω μας. Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι οικολόγοι. Συμφέροντα τα λένε και αυτοί εξυπηρετούν την δίκη τους αλαζονεία. Δεν κινδυνεύει ο πλανήτης άμεσα. Το τομάρι μας κινδυνεύει.
 

Επεκτατισμός όπως ακριβώς σε εκείνα τα χρόνια του μεσαίωνα και του διαφωτισμού. Όχι αγαπητοί μου! Δεν είναι επίπεδη η Γη και ούτε ηλίθιοι οι κάτοικοι της, όπως έμπρακτα το δείχνετε με κάθε σας κίνηση. Επίπεδο είναι το μυαλό σας και οι πράξεις σας. Κυβερνήσεις κοντόφθαλμες γεμάτες πόθους για χαμένες αυτοκρατορίες και δόξα που ως συνήθως πνίγουν στο αίμα κάθε μορφή αντίθετη προς τις βλέψεις τους. Μεγαλείο η ιστορία που γράφεται πάντα από τους νικητές. Και το κάνουν χωρίς καμιά ενοχή και οίκτο. Αδιαφορώντας για την εξέλιξη του Ανθρώπου ως υποκατάστατο της ίδιας της δημιουργίας. Και έχεις των γονέα να σου λέει ότι πρέπει παιδί μου να γίνεις χρήσιμος στην κοινωνία αυτή. Να γίνω πατέρα, αλλά εδώ πρέπει να γίνεις αρπακτικό για να επιβιώσεις. Η απάντηση ήταν είναι και θα είναι… σε θέλω λιοντάρι. Αυτόματα τοποθετείσαι σε βαθμίδα θηρίου.
 
Αυτό το χώμα δεν είναι απλά δικό τους και δικό μας. Είναι η αρχή και το τέλος όλων των ειδών που Εσύ δεν προστάτευες από τον αφανισμό τους. Γιατί εκείνο που σε έφερε στον κόσμο αυτόν το σκοπό σου έδωσε. Αλλά το έγραψες στα παλιά σου τα παπούτσια εις την κοινή για την επικράτηση και την τελική σου νίκη χωρίς καν να υπάρχει αντίπαλος. Δεν έχεις ανακαλύψει πως λειτουργεί ο εγκέφαλος σου αλλά κράτησες μόνο το συμφέρον σου λες και είσαι ο μοναδικός στο Σύμπαν με νόηση. Το νεύμα που σε έπλασε, εκείνο θα σε αφανίσει εάν δεν αλλάξεις σκεπτικό. Να συμπεριφερθείς ακριβώς όπως σου αρμόζει για να μπορείς να πεις ένα ‘προσπάθησα αλλά δεν το κατάφερα’. Ένα συγγνώμη για τις ύβρεις μέσω των πράξεων σου για τα λάθη σου και το εσώτερο θα σε ακούσει γιατί σε έπλασε με αγάπη και έναν σκοπό.
Αγάπη σού προσέφερε πολύ περισσότερη από ότι πραγματικά σου άξιζε τελικά. Μεταλαμπάδευσε την όσο είναι καιρός, όλο και κάτι καλό θα βγει στο τέλος. Ένα τέλος που ίσως δεν θα μείνει κανείς ιστορικός για να το γράψει. Δεν θα το πει καμιά είδηση στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο. Άδικο πραγματικά εάν αναλογιστεί κανείς τι καταφέραμε μέχρι τώρα. Άδικο για την υγιή επιστήμη, την κάθε μορφή τέχνης, την αρχιτεκτονική, τα έργα των ανθρώπων που χαμογελούν όταν ξυπνούν γεμάτοι διάθεση για ζωή, τον αθλητισμό για τον έρωτα και φυσικά την μουσική, για τα παιδιά μας ρε μάγκες.
Για τα όντα που πρέπει να προστατέψουμε γιατί από εμάς περιμένουν να καταγράψουμε το σωστό μέλλον.
 
Track List:
1. Funeral Ground (05:05) 2. In Eclipse (04:46) 3. Further from Salvation (04:56) 4. Grave Image (04:50) 5. Among Us (04:11) 6. Words of Dead Men (03:56) 7. No Horizon (05:29) 8. Plague of Virtue (04:14) 9. A Servant (04:43) 10. Return to Silence (06:38)
 
 
 
 
 
Halo Of Thorns (ECLECTIC SHADOWS team)
Read 241 times