HUGO RACE & MICHELANGELO RUSSO: “John Lee Hooker’s World Today“ (Glitterhouse Records / Gusstaff Records)

Monday, 22 May 2017 13:04
Published in Where Blues meets Rock

Υπάρχουν πολλά μουσικά είδη. Υπάρχουν όμως και “ΟΙ” μουσικοί που δεν χωρούν πουθενά. Δεν μπορείς να τους ταξινομήσεις κάπου. Ας τους βάλουμε λοιπόν στην ΤΕΧΝΗ. Εκεί όπως τους πρέπει.

Άντε και πως να σου το εξηγήσω τώρα. Νομίζω πως για να βάλω τα πράγματα σωστά από την αρχή στη θέση τους πρέπει να αναφερθώ στους καλλιτέχνες (εν τάχη) πρωτίστως.
Ποιοι είναι οι HUGO RACE και MICHELANGELO RUSSO. Τώρα άμα είναι να κάνω και αναφορά στο πόσο μεγάλη μορφή έχει υπάρξει ο JOHN LEE HOOKER και πόσο σημαντικό ρόλο έχει παίξει στην ιστορία της μουσικής και εν γένει των Blues, τότε θα φτάσουμε αισίως στο καλοκαίρι και δεν έχουμε χρόνο για τέτοια.
Άντε πάμε παρακάτω να δούμε τι συμβαίνει εδώ.

Ο HUGO RACE είναι πολύ μεγάλη μορφή (και ίσως ακόμα μεγαλύτερη από όσο νομίζεις), ένας καλλιτέχνης που κάνει πολλά, αφιερωμένος στη μουσική και δημιουργός πολλών projects που πολλές φορές μπορεί και να χάσεις κάτι που έχει κάνει.
Από τους The Wreckery και Bad Seeds έχουν περάσει χρόνια. Το παρελθόν του μεγάλο όπως και οι τόνοι μουσικής διαφορετικών ιδιωμάτων και υφών σκορπισμένοι σε όλες τις Ηπείρους.
Τον HUGO λοιπόν τον συναντάμε και στους: The True Spirit, Hugo Race Fatalists, Dirtmusic, Sepiatone, Long Distance Operators, αλλά και σε άλλες συνεργασίες όπως με τους: Jeffrey Lee Pierce Sessions Project, Samba Toure, Lilium, Moses Complex, Rogall’s Electric Circus Sideshow, Pantaleimon, Black-Eyed Dog και σε πόσες άλλες συμμετοχές.

Από την άλλη μεριά έχουμε τον MICHELANGELO RUSSO για τον οποίο δεν μπορείς να βρεις και πολλά πράγματα γιατί όπως φαίνεται η δική του πραγματική ζωή δεν εξαρτάται από τα ΜΜΕ αλλά από τις δημιουργίες του και τον τρόπο ζωής του.
Ένα καλλιτεχνικό ανήσυχο ταλέντο που σκορπίζει την τέχνη του πραγματικά σε όλον τον πλανήτη. Ένας εικαστικός καλλιτέχνης που ασχολήθηκε με την αρχιτεκτονική και το σχέδιο. Από την Ιταλία στο Βερολίνο που υπήρξε από τις κύριες πηγές έμπνευσης του και δημιουργίας, στην Αυστραλία να ασχολείται με μουσικούς πειραματισμούς και συνεργασίες.
Οι Hugo Race, Wendy Morrison και Andrew Ogburn είναι κάποιοι που έχει πολλάκις συνεργαστεί και όχι μόνο.

Το “John Lee Hooker’s World Today“ θα γίνει το αγαπημένο μου άλμπουμ για πάντα νομίζω.
Περπατά σε τεντωμένο σκοινί με την άνεση της βόλτας. Τα καταφέρνει και ισορροπεί στη μουσική ιστορία των Blues χωρίς καν να αμφιταλαντεύεται στιγμή.
Κομμάτια επιλεγμένα να κλείνουν έναν γεμάτο κύκλο μουσικής. Αυτής που ο Μεγάλος John Lee Hooker έγραψε, τραγούδησε και άφησε πλούσια κληρονομιά σε άξιους συνεχιστές.
Από τη μουσική αυτή βιβλιοθήκη επιλέχτηκαν τα:
Hobo Blues – Love Blues – Serves You Right To Suffer – Decoration Day – The World Today - The Motor City's Burning – Country Boy – My Firt Wife Left Me.
Αυτά που ακούστηκαν, τραγουδήθηκαν και αγαπήθηκαν από γενιές και γενιές. Τώρα παίρνουν μια άλλη διάσταση. Του γκρίζου χρώματος και της παραπλανητικής μουσικής. Μέσα από πειραματικούς ήχους τα Blues του Hooker περνούν σε άλλη διάσταση.
Οι δυο τους πρωτοπορούν και οι ηλεκτρονικές ατμόσφαιρες δίνουν σε αυτά το Ιστορικά Blues αυτό που δεν είχες ποτέ φανταστεί ότι μπορεί να παιχτεί.

Και τώρα μπορεί να αναρωτηθείς τι ιδιαίτερο μπορεί να έχει αυτό? Άλλη ίσως μια κυκλοφορία με κάποιους σύγχρονους καλλιτέχνες που διασκευάζουν τους κλασσικούς?
Όχι. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ιδιάζουσα περίπτωση μουσικών που ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν. Και τι είναι αυτό? Να διασκευάσουν τον τεράστιο HOOKER έτσι όπως θα μπορούσε να ακουστεί σήμερα. Ναι, ο HOOKER του 2017 ηχεί κάπως έτσι.
Βγαίνει μέσα από Electronica / Avant-Garde / Ambient ήχους. Αργόσυρτες, Dark Ghost μελωδίες όπως ταιριάζουν στους δημιουργούς τους.
Το ντουέτο εργάζεται πάνω στα κομμάτια με εκστατική ακρίβεια και συνέπεια. Σεβασμό στο όνομα HOOKER και στα διαμάντια του.

Η αργή ατμοσφαιρική ταχύτητα και η λιτότητα των οργάνων σου δίνει τη δυνατότητα να απορροφηθείς από την εκφραστικότητα και την μοναδική φωνή του HUGO RACE. Ο άνθρωπος αυτός με μαγεύει κάθε φορά που αποφασίζει να τραγουδήσει. Για την ακρίβεια έχουμε μια αφηγηματική εκτέλεση στα κομμάτια. Μια ιστορία ζωής που βγαίνει ξανά στο φως δια HUGO RACE και MICHELANGELO RUSSO. 100 χρόνια από τη γέννηση του Μεγάλου HOOKER γιορτάζονται με κάθε μεγαλοπρέπεια.
Στο σύνολο της ακουστικής έχουμε τα φωνητικά του RACE, πολλούς ηλεκτρονικούς Ambient ήχους, και την κιθάρα να έχει ξεπεράσει κάθε λογική. Νότες που οδηγούνται στο μουσικό αποτέλεσμα μέσω εγκεφαλικής υπερδιέγερσης.
Περνώντας τα κομμάτια αντιλαμβάνεσαι πόσο πολύ είναι μέσα στο πνεύμα οι RACE και RUSSO. Πόσο πολύ τα ξέρουν, πόσο τους έχουν στοιχειώσει που το άλμπουμ γράφτηκε μέσα σε μια μέρα και μια νύχτα – συνεχόμενα - αναλογικά στο Βερολίνο στο Andere Baustelle studio από τον Boris Wilsdorf (Einsturzende Neubauten).
Πόσο μοναδικές στιγμές αυτές άραγε?

Ο Κόσμος του JOHN LEE HOOKER έτσι ακούγεται σήμερα.
Κυκλοφορεί σε Vinyl (+ Download Code) και Digital format.
Το ομολογώ... ναι! Έχω ακούσει πολύ Blues στη ζωή μου, και ο JOHN CAMPBELL ήταν μια από τις τελευταίες “Αγάπες” μου. Ένα πράμα δεν γνώριζα όμως, πως οι RACE – RUSSO θα γίνονταν η λατρεία μου.

www.hugoracemusic.com

www.michelangelorusso.com

 

 

 

 

Read 534 times