MARK / MARTIN – Mark / Martin (Åmål Records)

Thursday, 14 April 2016 16:09
Published in Where Blues meets Rock

”Εντός και επί τα αυτά”

Στην κυριολεκτική αυτή φράση να δώσετε σημασία. Και όταν λέω εντός και επί τα αυτά δεν εννοώ και καλά κάπου στην Σουηδία και ψάξε να βρεις. Εννοώ στο Åmål. Στην αυτή μικρή πόλη που είναι φημισμένη ως Blues Town. Ναι, εδώ βρίσκονται τα δυο αυτά παλικάρια που μου έστειλαν την πρώτη τους κοινή δισκογραφική δουλειά. Είπα, μην βιάζεστε και πείτε “Ουφ άλλο ένα νέο γκρουπάκι”. Ο Mark Tholin και ο Martin Ekberg είναι μουσικοί πάρα πολλά χρόνια παίζοντας σε άλλες μπάντες και φίλοι μεταξύ τους και επειδή εδώ πάνω το έχουν σε κακό ένα πράμα να κάθονται χωρίς να δημιουργούν μουσική, όλη την ώρα που τους χάνεις που τους βρίσκεις στα στούντιο και στα προβάδικα. Γράφουν, συνθέτουν, ηχογραφούν και παίζουν αμέσως σε μουσικά κλαμπάκια ή τοπικά φεστιβάλ. Χαρακτηριστικό γνώρισμα, τι άλλο? Τα Blues!

Στο ξεκίνημα του άλμπουμ λοιπόν έχουμε 2 χαρούμενα πανέμορφα λιτά κομμάτια τα “Good Decisions” και “Can't Remember” που με τις πρώτες γλυκές νότες τις κιθάρες έκανα αυθόρμητα ένα comeback στην μελωδικότητα των Extreme. “Azaleah” και “ Piece Of Me” (Στο οποίο εδώ τραγουδά ο Mark) σε πιο mid-tempo με πολύ όμορφες κιθάρες και Hammond.
Όλα τα όργανα που θα ακούσετε στο άλμπουμ παίζονται αποκλειστικά και μόνο από τους δυο τους. Eric Clapton και Lynard Skynard αναφορές θα σας έρθουν αλλά αυτό δεν έχει και καμία σημασία. Τα έχουμε πει αυτά. Όταν τα μαθήματα μουσικής που έχουν διδάξει χρόνια τώρα μεγάλοι μουσικοδιδάσκαλοι πιάνουν τόπο, το άκουσμα τέτοιον δίσκων από μελλοντικούς καλλιτέχνες δεν είναι τίποτα άλλο από τιμή στο όνομα και στην καριέρα τους. Κληρονομιές μεγάλες ειδικά στα Blues, σε όλες τις μορφές του.

”Unship The Oars” διπλά φωνητικά εδώ, πολύ καλή χροιά και προφορά στα Αγγλικά να τονίσω, ένα σχεδόν μοντέρνο ακουστικό με Jazzy άρωμα.
“Veronica” και “All I Have Given” σε πιο up tempo, κάτι σαν προετοιμασία να σαλπάρεις με ένα μικρό σκαφάκι μια ηλιόλουστη μέρα στην τεράστια του Åmål λίμνη. (Σήμερα ειδικά σχεδόν στα μέσα του Απρίλη με απίστευτη λιακάδα και 10 βαθμούς θερμοκρασία δεν θα μπορούσε να έχει κανείς κάτι άλλο να ακούσει εκτός από αυτό το βινύλιο. Και λέω βινύλιο γιατί μόνο σε αυτή τη μορφή έχει κυκλοφορήσει προς το παρόν από την Åmål Records την οποία δημιούργησε ο αδερφός του Lowe Tholin (εξίσου εξαιρετικός μουσικός).

”Nothern Blues Skies” Από τα αγαπημένα μου εδώ, Ξεφεύγοντας από το κατεστημένο της συνήθης Blues τακτικής και βάζοντας το δικό τους χρώμα θα σας υπενθυμίσουν πως σημασία δεν έχει που δεν μένουν στον Νότο, ξέρουν όμως πολύ καλά πως φυσά ο αέρας του. Το κομμάτι ανοίγει με υπέροχο Hammond και ακουστική κιθάρα.
Το Hammond έχει την τιμητική του στο άλμπουμ και ο Mark και ο Martin είναι πολύ καλοί γνώστες τις μουσικής.
Για το τέλος τι? Σιγά μην δεν είχαν μια μπαλάντα για να κοπείς. Υπέροχο απλά κομμάτι με συνδυασμό Hammond, slide guitar και πιάνο. Πως σου ακούγεται?

Ο Mark (ο οποίος υπήρξε για πολλά χρόνια κιθαρίστας της hard rock μπάντας MAGNOLIA) παίζει και τα περισσότερα instruments μιας και “τυχαίνει” να είναι ταλέντο και πολυπράγμων σε ότι έχει να κάνει με μουσική. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε επίσης στο προσωπικό του studio και η παραγωγή είναι καταπληκτική!

Η φωνή του Martin μπορώ να πω ότι είναι φίνα, εξαιρετική και μετρημένη. Δεν υπάρχουν υπερβολές στο άλμπουμ παρά μόνο μια κατάθεση 9 υπέροχων συνθέσεων κατάλληλες να ακουστούν την κάθε στιγμή και να προσφέρουν τι άλλο?...εκτός από χαρά και όρεξη για πολλές – πολλές... μπύρες!

Δώστε την χαρά στα αυτιά σας και στην διάθεση σας για καινούργια ακούσματα. Πηγαίνετε λιγάκι πάρα κει. Δεν είναι τόσο επικίνδυνο τελικά!

Read 382 times