TARABAN - YENISEI - HIDDEN BY IVY.

Wednesday, 11 December 2019 13:18
Published in Check Also

TARABAN - YENISEI - HIDDEN BY IVY.  Τρεις υπέροχες μα και διαφορετικές μουσικές κυκλοφορίες που κλέβουν τις εντυπώσεις. Από την Πολωνία!


TARABAN - How The East Was Lost
(Hard rock - progressive rock - heavy prog rock - proto-metal - psychedelic)

Το ‘taraban’ (ουκρανικά: тарабан) είναι ένα Ουκρανικό κρουστικό λαϊκό όργανο. Η ετυμολογία τού όρου προέρχεται από μια λέξη που σημαίνει να κάνει πολύ θόρυβο. Ο θόρυβος αυτός έρχεται από τον 11ο περίπου αιώνα, είναι το τύμπανο που χρησιμοποιήθηκε στην Ανατολή στον πόλεμο, ικανό για να διοικεί, να ρυθμίζει το ρυθμό, να ενισχύει το ηθικό και να τρομάζει τους εχθρούς.
Στο 2019 και πριν λάβει το τελευταίο ασπασμό το έτος, οι Πολωνοί TARABAN μάλλον θα ρίξουν αυτοί τους τίτλους - τέλους με το ντεμπούτο τους How The East Was Lost.
Έχουμε και λέμε.
Ένα 47λεπτο μόλις άλμπουμ (με αυτή ακριβώς τη χρονική διάρκεια που μπορείς να αξιολογήσεις κάτι καινούργιο χωρίς πλήξη, κούραση και υπερβολή) από άξιους μουσικούς που το λέει η ψυχούλα τους.
Θα ακούσεις ένα μεταμοντέρνο hard rock άλμπουμ με αναφορές στο (γνωστό σε όλους) παρελθοντικό heavy rock και γιατί όχι proto-metal ιδίωμα.
Αν οι Led Zeppelin, οι Black Sabbath και οι Pink Floyd έπαιζαν μαζί σε ένα studio τον σημερινό αιώνα σίγουρα θα ακούγονταν κάπως έτσι.
Και επειδή οι συγκεκριμένες μπάντες έχουν γράψει τα πρώτα κεφάλαια της μουσικής ιστορίας όταν οι απόγονοι είναι διαβασμένοι καλά οι αποτυχίες δεν υπάρχουν στα πλάνα της δημιουργίας μιας καινούργιας κυκλοφορίες.
Πολύ όμορφα φωνητικά. Στα συν αυτό με υψηλό βαθμό εκτίμησης.
Το τρίο Daniel Suder (voc, bass), Maciej Trojanowski (guitar), και Kris Gonda (drums) αποδεικνύουν περίτρανα ότι... "ουκ εν τω πολλώ τω ευ".
Οι μπάντα λοιπόν με το taraban της για μπροστάρη, παρελαύνει χωρίς φόβο αλλά με πολύ θάρρος να κερδίσει μια θέση στο μουσικό κατακλυσμό.
Νομίζω πως τα κατάφεραν. Εδώ θα είμαστε να δούμε τα επόμενα βήμα της.

Ακούστε τους εδώ: https://taraban.bandcamp.com/album/how-the-east-was-lost
Βρείτε τους στο: https://www.facebook.com/listentoTARABAN
____________________________________________
 
 
YENISEI - The Last Cruise
(rock - ambient - atmospheric - instrumental - post-metal - post-rock)Οι YENISEI μάς έρχονται και αυτοί από τη Κρακοβία. Μια πόλη υπέροχη με ανεπτυγμένο τον καλλιτεχνικό πολιτισμό. Το πρώτο όμως που με άρπαξε στο να τους ανακαλύψω ήταν το album art cover τού The Last Cruise τού (χωρίς αντίπαλο) Mariusz Lewandowski.
Η φετινή χρονιά του ανήκει και κερδίζει πανηγυρικά αφού ουκ ολίγες μπάντες -του σκληρού ήχου ειδικότερα- έχουν διαλέξει τις υπέροχες ζωγραφιές του για να κοσμήσουν τα εξώφυλλα τους.
Οι Grzegorz Cisek - Bass, Michał Gawroński - Drums, Piotr Grobelny - Guitars, Piotr Klamiński - Guitars και Rafał Piniaź - Keys, Pads, Synths σε γεμίζουν με post μελωδίες που κυμαίνονται από rock ως και metal χωρίς όμως την αναγκαιότητα της τρομερής ταχύτητας ή της παραμόρφωσης. Έχει μέχρι εκεί που κερδίζει η ομορφιά της ταξιδιάρικης ατμόσφαιρας.
Ντεμπούτο άλμπουμ και εδώ που αξίζει προσοχής.
Ο αγώνας είναι σκληρός για πρωτιές μιας και υπάρχουν πάρα πολλές post rock / metal ατμοσφαιρικές μπάντες που βγαίνουν από τη χώρα αυτή.
Η έμπνευση, η διαφορετικότητα και η ποιότητα θα κόβουν το νήμα οπότε περιμένουμε και από τους YENISEI το επόμενο ίσως διαφορετικό βήμα για να κρατηθούν στα ψηλά στρώματα.

Ακούστε τους εδώ: https://yenisei.bandcamp.com/releases
Βρείτε τους στο: https://www.facebook.com/yeniseipostrock/
_____________________________________________


HIDDEN BY IVY - Inner
(Alternative - dream pop - ghost rock - indie rock - post-rock - shoegaze)Οι HIDDEN BY IVY δεν είναι άλλοι από τους Rafal Tomaszczuk (Agonised By Love) και Andrzej "Andy" Turaj (God's Own Medicine).
Τους γνώρισα το 2017 ουσιαστικά με το άλμπουμ τους τότε, Beyond. Τις καλύτερες των εντυπώσεων με γέμισαν αφού η μουσική τους έχει το χαρακτηριστικό να σε παγιδεύει.
Οκτώ συνθέσεις περικλείουν το Inner και βάση των δηλώσεων τους οι Rafal και Andrzej μάς υπόσχονται όχι επαναλήψεις, αλλά ένα άλμπουμ φρέσκο, δυναμικό και εντελώς διαφορετικό από ότι έχουν κάνει μέχρι τώρα. Και νομίζω πως το κατάφεραν. Δεν έχεις παρά να ακούσεις τα άλμπουμ τους στο bandcamp και να έχεις μια καθαρά δική σου ακουστική άποψη.
Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ονειρικό pop ταξίδι, ghost rock μελωδίες αλλά χωρίς αρνητισμό και μαυρίλα. Όλα είναι στον αέρα, στη μελωδία, στη νοσταλγία, στη γαλήνη.
Ο ήχος που ντύνει το άλμπουμ είναι 100% ταιριαστός με τη θεματολογία του άλμπουμ.
Αναφορές στο παρελθόν. Τότε που είσαι παιδί και νομίζεις πως όλα είναι όπως τα θες. Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει και ότι ο χρόνος δεν έχει καμιά επίδραση πάνω σου.
Τότε που τα όνειρα και οι ελπίδες έχουν δύναμη. Το μέλλον έρχεται. Πας μπροστά και αναπολείς το πίσω.
Και έρχεται η στιγμή που σαν ενήλικας πια αντιλαμβάνεσαι τη δύναμη που είχες όταν ήσουν παιδί. Μια βαθιά βουτιά στο εσωτερικό, στον ψυχισμό σου και εκεί ανακαλύπτεσαι.
Η συνδρομή των μουσικών καλεσμένων και εδώ είναι πολύτιμη.
Η τρομπέτα και το Ghost Of The Summer Past όλο στο σύνολο του είναι ότι πιο όμορφο έχω ακούσει τελευταία.
Μπράβο σας παιδιά!

Ακούστε τους εδώ: https://hiddenbyivy.bandcamp.com/album/inner
Βρείτε τους στο: https://www.facebook.com/hiddenbyivy/
________________________________________________________
 
Eleni Liverakou Eriksson (ECLECTIC SHADOWS team)
Read 451 times