HUMAN IMPACT – Human Impact (Ipecac Recordings/2020)

Tuesday, 03 March 2020 14:58
Published in Check Also
 
 
Σε έναν φανταστικό κόσμο, η Ανοχή και η Αντίδραση θα ήταν δυο αδερφές. Δίδυμες.
Δεν θα μπορούσαν να ζήσουν χώρια μα όταν θα ήταν μαζί θα έρχονταν σε αντιπαράθεση.
Και οι δυο σοφές, ειλικρινείς και δυναμικές, η κάθε μια με τον τρόπο της.
Δεν υπάρχει σωστή και λάθος αντίδραση. Δεν υπάρχει τίμιο και άτιμο. Δίκαιο και άδικο. Κάτω από το αυστηρά προσωπικό κριτήριο οι αντιδράσεις διαφέρουν και υποκειμενικά όλα είναι όπως πρέπει.
Σε αυτόν τον φανταστικό κόσμο όμως (εμείς οι επί της Γης) δεν ανήκουμε, μα πόσο μάλλον οι HUMAN IMPACT.

Chris Spencer: Guitar - Vocals. (Unsane)
Jim Coleman: keyboards - Sampler. (Cop Shoot Cop)
Phil Puleo: Drums (Cop Shoot Cop / Swans)
Chris Pravdica: Bass (Swans)

Αν έχεις μια ιδέα περί τίνος πρόκειται (διαβάζοντας το lineup) τότε όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί να υποδεχτείς το ντεμπούτο άλμπουμ τους και ότι το περικλείει.
Αν όχι... έχεις πολύ δρόμο μπροστά για να κατανοήσεις τι συμβαίνει εδώ μέσα αλλά στην τελική... ποτέ δεν είναι αργά κιόλας εεεε;
Μεγάλη κλωτσιά στα ψαχνά από την Ipecac Recordings η κυκλοφορία αυτή κάνοντας το άλμπουμ ήδη -από τα πρώτα δείγματα- να φιγουράρει πολύ ψηλά. Και δεν είναι μόνο οι λίστες. Είναι το εδώ και το τώρα. Είναι η ζωή που τρέχει και βιώνετε διαφορετικά και ανατρεπτικά παντού.
Οι HUMAN IMPACT φωνάζουν από την Νέα Υόρκη, παίζουν θυμωμένα, εξοργισμένα. Ρίχνουν φωτιά με τους στίχους και τη μουσική τους στον πέτρινο αυτό κόσμο. Αυτό άλλωστε κάνουν τα τελευταία 35 χρόνια.
Αν βγαίνει κάτι από αυτό; Ναι! Η αντίδραση πάντα οδηγεί κάπου. Και πρέπει να υπάρχει, αν θες να αισθάνεσαι ότι ζεις πραγματικά και όχι απλά να υπάρχεις.

(
Εισαγωγικό σημείωμα: Eleni Liverakou Eriksson / ECLECTIC SHADOWS team)
For Those about to rock... we salute you!

Όλα ξεκίνησαν τέλος καλοκαιριού τού 2019 όταν ο Chris Spencer αποφάσισε να εγκαταλείψει τους Unsane με αποτέλεσμα την διάλυση τους, ύστερα από μια καριέρα τριάντα χρόνων μαζί τους. Κιθαρίστας και performer επίσης των The Cutthroats με ειδική αποστολή να εξαπλώσουν στον κόσμο έναν εναλλακτικό τρόπο rock έκφρασης με στοιχεία που έχουν κάνει την σκηνή τής Νέας Υόρκης μια από τις πιο αγαπημένες πήγες ενέργειας και σταυροδρόμι ιδεών για πολλούς μουσικούς στην Αμερική και όχι μόνο. Ένα κράμα ήχων μεταξύ alternative, post, hardcore και indie rock και ατελείωτων noise πειραματισμών ήταν, είναι και θα είναι στο ένστικτο του.
Αν και μεγάλος ηλικιακά και με όλη αυτήν την εμπειρία στο πλάι του -από τα τέλη της δεκαετίας των 80’ς- αποφάσισε να κάνει ένα ξεκάθαρο βήμα στην καριέρα του φέτος με τους HUMAN IMPACT. Η συναναστροφή του με κάποιους από τους πιο καταξιωμένους μουσικούς σε παγκόσμια κλίμακα είναι σίγουρο ότι θα λειτουργήσει καταλυτικά από εδώ και πέρα.
Μαζί του λοιπόν, βρίσκονται οι Phil Puleo (Cop Shoot Cop, Swans) στα τύμπανα, Jim Coleman (Cop Shoot Cop) στα ηλεκτρονικά- ψηφιακά μέρη και ο πολύς Christopher Pravdica (Swans) στο μπάσο. Οπότε η στάμπα τής δημιουργίας ενός super group θα είναι πολύ δύσκολο να αποκολληθεί από την πραγματικότητα αυτού τού ντεμπούτου που πολύ σύντομα θα είναι στα χέρια μας.

Ηχογραφήθηκε στα BC Studios από τον παλαίμαχο γλύπτη του θορύβου της Νέας Υόρκης Martin Bisi. Παραγωγός και στιχουργός ο ίδιος, έχει βάλει το μεράκι του δια του ονόματος του δίπλα σε μπάντες όπως οι Sonic Youth, Unsane, Cop Shoot Cop, Helmet, White Zombie και πολλούς άλλους κορυφαίους μουσικούς και σχήματα που μας έχουν απασχολήσει διαχρονικά. Γεννημένος το 1961 ίσως είναι ένας από αυτούς τούς άνδρες εκ των οποίων πρέπει να χρωστάμε πολλά σε ότι μας έχει επηρεάσει μουσικά όλα αυτά τα χρόνια από αυτήν την γωνία του πλανήτη. Την μίξη επιμελήθηκε ο Alan Camlet στα Hoboken Recordings τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά στο Manhattan.
Το Human Impact στιχουργικά είναι επηρεασμένο από την λογοτεχνική ευφυΐα του J. G. Ballard και την βαθυστόχαστη science fiction εμμονή του. Ο Ballard είχε μια αξιοσημείωτη επιρροή στα λαϊκά στρώματα της rock (και όχι μόνο) μουσικής, όπου η δουλειά του χρησιμοποιήθηκε ως βάση για την λυρική απεικόνιση και έκφραση, ιδιαίτερα ανάμεσα στις βρετανικές ομάδες post-punk και στις βιομηχανικές ομάδες. Παραδείγματα περιλαμβάνουν άλμπουμ όπως το Metamatic από τον John Foxx. Τραγούδια από τους Joy Division με πιο γνωστά τα Atrocity Exhibition από το Closer και το Interzone από τo Unknown Pleasures.Επίσης στο High Rise από τους Hawkwind και για να μην μακρηγορούμε έχει επηρεάσει καλλιτέχνες όπως οι The Creatures, The Church, Madonna, The Bugles. Το post-punk συγκρότημα Comsat Angels του 1978 πήρε το όνομά του από μία από τις μικρές ιστορίες του Ballard. Ένα πρώιμο οργανικό κομμάτι της βρετανικής ομάδας ηλεκτρονικής μουσικής, οι The Human League στο 4JG φέρει τα αρχικά του Ballard ως φόρο τιμής στον συγγραφέα (που προοριζόταν ως απάντηση στο 2HB των Roxy Music). Οι Manic Street Preachers περιλαμβάνουν ένα δείγμα από μια συνέντευξη με τον Ballard στο τραγούδι τους Mausoleum από το The Holy Bible του 1994.Οι HUMAN IMPACT φέτος δημιουργούν ένα κινηματογραφικό δίσκο με κύρια επιρροή αυτόν τον φανταστικό συγγραφέα.
Στο μουσικό κομμάτι τώρα η υπερδιέγερση των μουσικών μας εδώ φτάνει στα ύψη. Το δέσιμο μεταξύ των μουσικών και η όρεξη να φτάσουν όσο ψηλά γίνεται αποκτά ένα μέλλον και όχι μόνο το παρών.
Το Human Impact περιέχει 10 κομμάτια πειραματικού μετά post - εναλλακτικού punk και hardcore. Βιομηχανικοί ήχοι και ατμόσφαιρα ενός ιδρωμένου καταγωγίου που λειτουργεί σαν ένα σανίδι λίγων μόνο τετραγωνικών για να φιλοξενήσει την εμφάνιση ενός group που θα σε καθηλώσει με την μουσική του. Σήμερα είμαστε λίγοι αυτοί που θα απολαύσουμε αυτό το κολοσσιαίο album, όμως αργότερα όλο και περισσότεροι θα βρουν τον δρόμο για να έρθουν κοντά του.
Μια αποτοξίνωση από όλα τα λαμέ που κυκλοφορούν στην πιάτσα και εύκολα παίρνουν την ταμπέλα του ανατρεπτικού και του ακραίου. Έχετε δει ακρότητα μέσω της μουσικής. Αληθινή ακρότητα και όχι ντυμένη και κρυμμένη καλά πίσω από φορεσιές, μακιγιάζ και ήχους για εντυπωσιασμό; Δεν νομίζω αγαπητοί μου.
Η ακρότητα δεν είναι μόνο αυτά που εντυπωσιάζουν το μάτι και το αυτί. Ακραίο είναι να βλέπεις τον μουσικό στην συναυλία από κοντά και το μάτι του να γυαλίζει. Έναν άνω των 50 ετών front-man να παίρνει την μορφή του κυρίαρχου να σου προκαλεί δέος μόνο και μόνο με την φυσική του μορφή. Ένας τέτοιος μουσικός είναι και ο Chris Spencer με την κιθάρα του και τα επιβλητικά φωνητικά του. Δεν τραγουδά, απλά απαγγέλλει και μεταδίδει την ενέργεια του σε μας.Το μπάσο του άλλου Christopher (Pravdica) είναι το κυρίαρχο όργανο που θα ξεχωρίσεις με την πρώτη ακρόαση. Ενεργητικός, ατίθασος και αυταρχικός προσδίδει μια εθελούσια αποφασιστικότητα με το τετράχορδο να δημιουργεί ανατριχίλα πάνω σου. Ότι πιο βαρβάτο έχω ακούσει το τελευταίο διάστημα. Ποτέ άλλοτε ένα όργανο σαν και αυτό δεν θα λειτουργούσε τόσο καταλυτικά στην μουσική ενός συγκροτήματος.
Παράδειγμα σε αυτό, το μοναδικό Ε6Ο5. Μια τραγουδάρα μαζί με τις υπόλοιπες 9 που γεννήθηκαν στην Νέα Υόρκη για να κατακτήσουν αφυπνιστικά την ανθρωπότητα. Και ενώ η μουσική του album είναι προσεγγίσιμη σε όλη του την διάρκεια παραμένει αφοπλιστικά ασήκωτη και βαριά.Η υπέροχη παράγωγη εξυψώνει και τα υπόλοιπα όργανα. Τα τύμπανα χτυπούν στο στήθος με την ενέργεια τους. Ο Phil Puleo είναι ένας πραγματικός στυλοβάτης ο οποίος δεν χρειάζεται ένα τεράστιο και πλουμιστό drum-kit για να αποδώσει. Είναι ακριβώς ο άνθρωπος που χρειάζεται μόνο τα βασικά στοιχεία ενός πυροβόλου 155 χιλιοστών για να προσβάλει τον στόχο. Το επίκεντρο μιας αμιγούς rock φόρμας και με τις αλλαγές να έρχονται συχνά. Τεράστια εμπειρία και μεθοδικότητα. Ένας από τους καλύτερους drummer στο κόσμο απλά. Η ατμόσφαιρα του Jim Coleman εκρηκτική.
Ότι θα ακούσετε μέσα στον δίσκο από τις μινιμαλιστικές νότες μέχρι και την μετουσίωση τής μουσικής σε ένα κινηματογραφικό έργο είναι κάτω από την δική του υπογραφή.
Το Human Impact είναι ένα album που έρχεται από την αγάπη της Νέο-Νεοϋορκέζικης σκηνής. Μια άλλη πόλη από αυτή που γνωρίζουμε, άλλοι άνθρωποι και άλλη νοοτροπία. Επαναστατικού χαρακτήρα και άλλης άποψης για την ύλη γενικότερα.Ετοιμαστείτε να ξεβολευτείτε για τα καλά. Η επίδραση αυτής της μουσικής σκηνής, έχει καταγραφεί εδώ και δεκαετίες, προσπαθεί και καταφέρνει να ενώσει όλες αυτές τις επιρροές που έχουν μπει στις ζωές μας κατά τις περασμένες δεκαετίες και από την γέννηση της μέχρι και σήμερα συνέχιζε να παραδίδει μαθήματα rock νοοτροπίας.
Μια περιοχή που οι ιδέες αναχαιτίζουν η μια την άλλη αλλά αλληλεπιδρούν ευεργετικά στους οπαδούς της. Εύκολα μια από τις καλύτερες και πιο ενδιαφέρουσες στιγμές για την χρονιά που διανύουμε.

Track-list:
1. November
2. E605
3. Protester
4. Portrait
5. Respirator
6. Cause
7. Consequences
8. Relax
9. Unstable
10. This Dead Sea

Line-up:
Chris Spencer
: Guitar / Vocals
Jim Coleman: Electronics
Phil Puleo: Drums
Christopher Pravdica: Bass

HUMAN IMPACT on facebook

HUMAN IMPACT on bandcamp

HUMAN IMPACT on instagram

Human Impact "Consequences" video on youtube

 
Halo of Thorns (ECLECTIC SHADOWS team)

Read 384 times