EN MINOR - When The Cold Truth Has Worn Its Miserable Welcome Out (Season Of Mist/2020)

Saturday, 12 September 2020 14:02
Published in Check Also

Αγκαλιάζοντας ολοκληρωτικά την μελαγχολική παραδοξότητα χωρίς συμβιβασμούς!

Γράφει η Eleni Liverakou Eriksson (ECLECTIC SHADOWS team) 

 

Ήρθε η στιγμή και έγινε κι αυτό. Το ποιο; Να αποδεχτώ ουσιαστικά ότι τα πιο παράξενα, πανέμορφα και ιδιόμορφα έρχονται από κει που θεωρείς ότι δεν υπάρχει πιθανότητα.
Είναι αυτή η ριμάδα η εντύπωση, η συνήθεια που εδραιώνεται στο πέρασμα των χρόνων και γίνεται ένα με την φήμη που σκιάζει κάποιους μουσικούς.

Είναι η σφραγίδα που τους έχει σταμπάρει με κάτι συγκεκριμένο. Τι γίνεται όμως όταν το βουλοκέρι σπάσει και αυτό που κρύβεται μέσα τινάζεται μπροστά σου σαν φάντασμα από το παρελθόν;

Το παρελθόν τού Philip H Anselmo είναι μελαγχολικό, σκοτεινό, περίεργο, βίαιο, δύσκολο μα πάνω από όλα... ΤΕΡΑΣΤΙΟ!
Ήξερε πως κάποια στιγμή θα το κάνει τραγούδια. Θα βρει παλιούς φίλους να καταγράψει ιστορίες ανείπωτες στο πιο χαμηλό τέμπο. Στην πιο αργή μουσική διαδικασία βρήκε την απολογητική του στιγμή. Στους πιο μελαγχολικούς ήχους έκανε τα μουσικά του ημερολόγια δίσκο!Οι EN MINOR θα αγαπηθούν και θα αγνοηθούν. Θα μπουν σε δισκοθήκες ή θα μείνουν σε mp3 σαν μια περαστική στιγμή μέσα στο ήδη παράδοξο 2020.
Ένα είναι το σίγουρο όμως. Το όνομα τού Phil Anselmo δεν είναι από κείνα που εύκολα ξεχνιούνται. Δεν έχει κάνει / πει και λίγα στο παρελθόν.
Η πολύχρονη πορεία του μέσα από την extreme metal σκηνή έχει αφήσει μεγάλα αυλάκια σε πατώματα και μουσικές σκηνές (και σε ψυχές επίσης).
Σήμερα και μετά από κάποιες δεκαετίες ασταμάτητης τρέλας ο Φίλιππος μάς κερνάει ένα "When The Cold Truth Has Worn Its Miserable Welcome Out" και μας σέρνει μαζί του σε ένα κατευόδιο χωρίς επιστροφή.
Σπασμένες λέξεις, ριμαδιασμένες σκέψεις, διαλυμένα συναισθήματα από ένα παρελθόν που βιάστηκε να μεγαλώσει.
Η ανυπομονησία του να μπει στα εσώψυχα της μουσικής τον έκανε να αρχίσει από την ηλικία των 9 με 10 του χρόνων να ασχολείται με το γράψιμο, τη σύνθεση.
Όλα αυτά ωρίμασαν, παίχτηκαν σε συναντήσεις με τους φίλους του, καταχωνιάστηκαν πάλι και ξανά είδαν το φως αργότερα.

Οι EN MINOR είναι οτιδήποτε άλλο από αυτό που ξέρεις κι έχεις σαν εικόνα τον Anselmo.
Η οκταμελής παρέα (και που νομίζεις πως ακούς το πολύ 3-4 άτομα) απαρτίζεται από φίλους του μουσικούς, παλιούς συνεργάτες αλλά πάνω από όλα αυτούς που ταίριαξαν μαζί του για να απολαμβάνουμε σήμερα το ένα "When The Cold Truth Has Worn Its Miserable Welcome Out".


Χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρο πλάνο από την αρχή της ιδέας αυτής, ούτε για δημιουργία μπάντας ή συναυλιών ή οτιδήποτε άλλο, τα πράγματα έμειναν απλά. Οι φίλοι συνέχισαν να βρίσκονται (όπως θα έκαναν κάποιο άλλοι οποιοιδήποτε φίλοι) και να τζαμάρουν μέσα σε έναν στενό φιλικό κύκλο. Οι συναντήσεις έγιναν πιο συχνές, οι μουσικές υπνωτικές και ελκυστικές. Η καταιγιστική οργή και έκρηξη τού Anselmo ρυθμίστηκε στις πιο χαμηλές νότες και στους πιο αργούς ρυθμούς. Η παρέα του σιγοντάρει με περήφανα αποδεδειγμένα τεχνικές και γνώσεις.
Θα θυμηθείς τον μοναδικό Warrel Dane στον συναισθηματισμό. Τον δάσκαλο όλων Nick Cave σε μια εσωτερική καταγραφή απολογισμών. Τον άλλον υπέροχο εκπληκτικό Mike Patton (και την τελευταία δισκογραφική του δουλειά με τον Jean Claude Vannier, “Corpse Flower”) γεμίζοντας τις νύχτες με αλκοόλ.

Τι να πρωτοαναφέρεις για την ατμόσφαιρα που εκπέμπει αυτό εδώ το αριστούργημα.
Πολλές μπάντες (αλλά ιδιαίτερες) θα μπορούσαν να ταιριάξουν με αυτούς εδώ φτιάχνοντας ένα soundtrack μελαγχολίας.
Οι περισσότερες αναλύσεις θα είναι περιττές. Στη περίπτωση αυτής εδώ της παλιοπαρέας αρκεί μόνο το ακουστικό κομμάτι της ιστορίας μας. Η ακρόαση. Εκεί να μείνετε. Να νιώσετε.

Ένα άλμπουμ βιωματικά τραχύ. Άσχημο μα και πανέμορφο συνάμα. Καλά ξεμπερδέματα. Μας την έφτιαξες πάλι Mr. Anselmo (των Pantera, Down, Superjoint και μέλος δεκάδων άλλων μπαντών και projects).
Και όπως ήδη καταγράφτηκε... This is not “party” music. This is “kill the party” music.

Track-list:

1. Mausoleums (4:57)
2. Blue (5:07)
3. On The Floor (5:22)
4. Dead Can't Dance (2:38)
5. Love Needs Love (3:39)
6. Warm Sharp Bath Sleep (4:20)
7. Melancholia (3:19)
8. This Is Not Your Day (3:03)
9. Black Mass (4:40)
10. Hats Off (2:52)
11. Disposable For You (4:27)
Total playing time: 44:24

Line-up:
Philip H Anselmo : guitar, vocals
Stephen Taylor : guitar
Kevin Bond : guitar
Steve Bernal : cello
Jimmy Bower : drums
Calvin Dover : keys, backing vocals
Joiner Dover : bass
Jose Gonzalez : additional percussion

Studio/recording:
Album was recorded & mixed at Nodferatu’s Lair Studio on Philip’s property on the Northshore outside New Orleans, LA.
Cover artwork: Jimmy Hubbard
 
 
 
 
 
 
Read 180 times