KONRAD KUCZ / CIRYAM

Monday, 30 January 2017 19:48
Published in Check Also

2 ακόμα κυκλοφορίες από την Πολωνία του '16...

KONRAD KUCZ – Waltornium
(Ambient / Electronica)

Σίγουρα ένα από τα πιο απρόσμενα άλμπουμ. Έλαβα το cd του Kucz χωρίς να έχω ιδέα στο τι θα ακούσω... απολύτως όμως?!

Από την Πολωνία λοιπόν άλλο ένα δισκάκι που βγήκε στο φως και αν μη τι άλλο ο εντυπωσιασμός ξεκινάει από το παραμυθένιο εξώφυλλο που πολύ όμορφα κόσμησε η Katarzlyna Slowianska Kucz (σίγουρα κάποια συγγένεια ή σχέση τέλος πάντων έχουν).
Πληροφορίες πολλές δε δίνονται αφού το cd ακουμπά στον μινιμαλισμό. Πέντε πληροφορίες στο εσωτερικό του (και αυτές στα Πολωνικά), το δισκάκι και τίποτα άλλο.
Μουσικά όμως είναι πλούσιο από ήχους και όταν λέω ήχους εννοώ εκτός από τους μουσικούς, τους άλλους ήχους της φύσης.

15 κομμάτια instrumental ambient που ξεφεύγουν όμως από την έννοια που οι περισσότεροι έχουμε συνηθίσει να ακούμε ίσως γιατί η έμπνευση του είναι από όνειρα της παιδικής του ηλικίας οπότε είναι ένα καθαρά “προσωπικό θέμα”.
Από το ξεκίνημα θα μπεις σε μια ατμόσφαιρα δάσους, θα αισθανθείς ίσως και να αιωρείσαι από δω και από κει και αυτό γιατί οι μελωδίες είναι πολλές χαμηλές, δεν μπορώ να πω πως υπάρχει τέμπο αλλά υπάρχει μεγάλη αίσθηση της δύναμης της ησυχίας και του μυστηρίου.
Θα ακούσεις πραγματικούς ήχους να βγαίνουν από τη φύση. Νερά να τρέχουν, πουλιά να κελαηδούν και να φτερουγίζουν, έντομα, μια ανησυχία γενικά στο ζωικό βασίλειο, καμπάνες ή τέλος πάντων κάποια κουδουνίσματα που σε παραπέμπουν εκεί. Φωνούλες διάσπαρτες μικρών υπάρξεων που μπορείς να τις ενσωματώσεις στα μικρά πλασματάκια που υπάρχουν στο άλμπουμ του. 'Έχεις την εντύπωση πως το άλμπουμ ξεκινά με την αυγή και τελειώνει με το σούρουπο αφού φτάνοντας προς το τέλος τα κομμάτια μπορείς να ακούσεις και γρύλους. Αν δε, κλείσεις τα μάτια σου και το ακούσεις με ακουστικά θα νομίζεις ότι είσαι μέρος του έργου του.
Μια Folk υποψία βάζει την υπογραφή της.

Ο ηλεκτρονικός ήχος πρωτοστατεί και σε συνδυασμό με τα χορωδιακά και “πνευστά” (που μάλλον βγαίνουν και αυτά από την κονσόλα) σε γυρίζουν σε εποχές που δεν έχεις βρεθεί ποτέ αφού το ύφος σε παραπέμπει σε 500 ή και 600 χρόνια πίσω. Δεν γνωρίζω τι έχει κάνει πιο παλιά ο Kucz δισκογραφικά αλλά το όλο άκουσμα του Waltornium σου δίνει την αίσθηση ότι είναι ένας έμπειρος μουσικός αν μη τι άλλο που ξέρει να χειρίζεται υπέροχα τους ήχους. Στα πρώτα χρόνια της 4ΑD πήγα και στο ύφος των Cocteau Twins.

Βέβαια ο Μέγιστος Brian Eno αποτελεί κληρονομιά και έμπνευση μάλλον για πολλούς μουσικούς τελικά και όχι μόνο της γενιάς του. Αυτά λοιπόν περί Konrad Kucz και Waltornium. Δεν θα το ακούσεις για να διασκεδάσεις ούτε και να πέσεις στα πατώματα, μπορείς όμως να χαλαρώσεις, να κάνεις ίσως Yoga και γιατί όχι να το δεις σαν θεραπεία για το νευρικό σου σύστημα.... (εδώ που τα λέμε “πολύ και πολλοί” το έχουμε ανάγκη!).


 

CIRYAM – Desires
(Inverse Records)

Ε, να, αυτά είναι πάνω που είχα απο-καλωδιαθεί από το υπέροχο ταξίδι του Kucz, ήρθαν αυτοί να με ξαναβάλουν στο ρεύμα.
Πολώνια και εδώ... (μη ρωτάτε..)

Full line up 6 ατόμων με γυναικεία φωνητικά. Κάπου εκεί στα πρώτα χρόνια των Nightwish πήγα αλλά εντάξει ΔΕΝ θα συγκρίνω τα αγγελικά φωνητικά της Tarja με της κοπελιάς μας εδώ. Πατάει πάνω σε μελωδικά μονοπάτια, βέβαια η προφορά λιγάκι ξενίζει – και είναι φυσιολογικό, τα έχουμε πει αυτά, οποιοσδήποτε τραγουδά και δεν είναι Άγγλος, Αμερικάνος, Αυστραλός ή ξέρω εγώ τι, θα έχει πρόβλημα στην προφορά.

Έχουν όμορφα κομμάτια, κάπου γίνονται και πιο Pop αλλά δεν κουράζουν. Υπάρχουν αυξομειώσεις και όμορφα μουσικά χαλιά, πότε ακούς μόνο τύμπανα / κρουστά και πότε μπαίνουν πιο άγρια η κιθάρες. Βέβαια υπάρχει και μια άλλη κοπελιά που παίζει βιολί και αυτό δίνει εεε, το κάτι τι παραπάνω. (Και πάνω που λέμε για την διαφορά που δίνει το βιολί στις μουσικές τους, διαβάζω κάπου πως η κοπελιά έφυγε (!) όπως και ο μπασίστας ο οποίος αντικαταστάθηκε).

Για να είμαι ειλικρινής με γύρισε λιγάκι στα '90ς σαν στυλ. Δεν θα πεις... “ωχ”, αλλά δεν θα πεις και... “Ουαουυ”. Εκεί κάπου στη μέση είναι για μένα. Αν έχεις όρεξη όμως να δεις τι καπνό φουμάρουν κάνε μια επισκεψούλα στους διαδικτυακούς τους τόπους και άκουσε τους.
Έχουν μια ιστορία που ξεκινάει από το 1999 και διάφορα μικρά και μεγάλα συμβαίνουν στα ενδότερα τους όλο αυτό το διάστημα.

Μέσα στο Desires θα ακούσεις 11 κομμάτια, συν 3 από αυτά σε radio edit και ένα bonus track με το Alone σε story version video. Λογικά είναι και το hit τους.

 

 

 

Read 485 times