LUNATIC SOUL - “Fractured” (Kscope / Mystic Production 2017) (Dark Μelancholic Τrance)

Friday, 13 October 2017 16:56
Published in Electronica & Trip Hop

8/10 για την αποφασιστικότητα και το τόλμημα σε μια άλλη μορφή εναλλακτικού ήχου με ατμόσφαιρες και αίσθημα αναγέννησης.

“Every day... every night we walk the line trying not to fall”
(Lyr: “Blood on the Tightrope”)

Εντάξει, δεν είναι μυστικό ούτε έκπληξη η αναμενόμενη κυκλοφορία “Fractured”.
Ο Πολωνός MARIUSZ DUDA ανάμεσα σε όλα αυτά που φέρνει εις πέρας είτε με την κύρια μπάντα του RIVERSIDE, είτε με άλλα projects και συμμετοχές (βλέπε: Meller Gołyźniak Duda / Indukti /Amarok / Iamthemorning / Music Inspired By Alchemy) εδώ κι εκεί καταφέρνει για άλλη μια φορά μέσω LUNATIC SOUL και αυτή τη φορά να μας εντυπωσιάσει.

Πολλά λέγονται και άλλα τόσα υπονοούνται για το υλικό που έχει διαθέσιμο, το μουσικό ταλέντο που πηγάζει από τον εγκέφαλο και τις γνώσεις του, τις εμπνεύσεις του, και τις ατέλειωτες ώρες που θυσιάζει στο studio.
Είναι να τον θαυμάζεις, να τον ζηλεύεις, ή να τον κατανοείς? Αν είσαι μουσικός το “ναι” σαν απάντηση δικαιολογεί και ενθαρρύνει τι όποιες κινήσεις του ή αλλαγές στις μουσικές του κατευθύνσεις.
Αν πάλι είσαι οπαδός του ή ακόλουθος του θα μπεις (σχεδόν πάντα) στη διαδικασία να συγκρίνεις το υλικό που σου έχει είδη προσφέρει με το τωρινό. Ποτέ δεν θα είναι ίδιες οι εντυπώσεις και οι γνώμες κυρίως άμα έχεις να κάνεις με τον DUDA ο οποίος δεν μένει ποτέ σταθερός.
Γράφει οτιδήποτε νιώθει, βιώνει, ότι γκρεμίζει ή ξαναχτίζει τη ζωή του από την αρχή. Πως θα μπορούσαν λοιπόν οι μουσικές του να είναι σταθερές? Ποια ζωή τραβά απελπιστικά μονότονα και χωρίς απρόοπτα για να είναι μια από αυτές και του Πολωνού?

Ένα Dark Μelancholic Τrance album θα ακούσουμε, αυτοί είναι οι ήχοι που βγαίνουν από το “Fractured”.
Το δημιούργημα αυτό κατά τον DUDA είναι ένα “άλμπουμ κάθαρσης”. Γνωρίζουμε όλοι πια από δηλώσεις του όλα αυτά που έχει βιώσει και υποστεί συναισθηματικά τα τελευταία 2 χρόνια.
(O χαμός του πολύ καλού του φίλου και συνεργάτη Piotr Grodzinski, του πατέρα του όπως και κάποια άλλα προσωπικά του θέματα.)
Τώρα λοιπόν είναι η στιγμή να ξορκίσει το κακό, το αδύναμο, να αναγεννηθεί, να υψωθεί, να απελευθερωθεί και να λυτρωθεί για να μπορέσει να συνεχίσει.

Ακούγοντας το album των Riverside, “Love, Fear and The Time Machine” είχα την εντύπωση τότε ότι αυτό που άκουγα έφερνε περισσότερο προς το προσωπικό του σχήμα του DUDA, LUNATIC SOUL. Έχοντας ήδη ακούσει το “Fractured” αντιλαμβάνομαι τώρα πως ο DUDA βγάζει ουσιαστικά τους LUNATIC SOUL από το καλούπι που ο ίδιος είχε για χρόνια. Ο ίδιος μεταμορφώνεται και μέσα από τις δυο του μπάντες ανοικοδομεί το υλικό του. Μια κοινή γραμμή και πολύ λεπτή δένει όμως τις δυο δισκογραφικές αυτές στιγμές μουσικά.
Ο εσωτερικός κόσμος του DUDA.

To “Fractured” δεν μοιάζει σε τίποτα με τις προηγούμενες LUNATIC SOUL δουλειές.
Οι ατμόσφαιρες κυριαρχούν όπως πάντα, τα υπνωτικά φωνητικά από το βάθος και το χαρακτηριστικό μπάσο.
Ο ηλεκτρισμός από τις κιθάρες είναι ανύπαρκτος δίνοντας περισσότερο βάρος στα πλήκτρα. Ο ηλεκτρονικός ήχος του σε φέρνει πίσω σε Dark Wave εποχές σε κάποια κομμάτια.
D&B era!
(Για τους φίλους των Massive Attack, Depeche Mode, Peter Gabriel, David Sylvian. Όπου υπάρχουν δε ορχηστρικές γραμμές μια διακριτική πνοή Craig Armstrong κάνει την παρουσία της.)

Ο DUDA έχει δηλώσει: "Το νέο άλμπουμ θα είναι γενναίο, μουσικό και πλούσιο, η αρχή ενός νέου στυλ και όχι συνέχεια προηγούμενων κυκλοφοριών".

Και έτσι είναι. Κάθε κομμάτι μια μοναδική έκπληξη να με βρίσκει ενθουσιασμένη. Όχι γιατί υπάρχει κάτι εξτρεμιστικά διαφορετικό αλλά οι συνθέσεις αν και ακούγονται απλές κρύβουν μια υπέροχη συναισθηματική πολυπλοκότητα.

Το 5 album των LUNATIC SOUL είναι εδώ. Ατμοσφαιρικό και ιδιόμορφο. Αν το ακούσεις από μια διαφορετική ακουστική σε σχέση με όλα αυτά που έχεις μάθει μέχρι τώρα να περιμένεις από τον καλλιτέχνη και απομακρύνεις από την αισθητική σου το Rock, Metal ή ακόμα το πιο βασικό Pro(a)gressive στοιχείο που ο Πολωνός έχει μάθει να μοιράζει απλόχερα, τότε και μόνο θα μπορέσεις να ακούσεις ένα όμορφο άλμπουμ και να το αποδεχθείς. Χωρίς συγκρίσεις.
Ένα ακουστικό ταξίδι που μέσα από τις τραγωδίες και τις απρόσμενες αλλαγές της ζωής κάνει τη μουσική μια μοναδική εμπειρία.

Τα κομμάτια είναι εξαιρετικά τόσο με τους στίχους αλλά άλλο τόσο και με τις συνθέσεις.
Συμπαγείς, ατμοσφαιρικές και γεμάτες δύναμη.
“Ihave a chance to save my last shreds of time follow my instinct... I’m not afraid to try... I’m moving on.”
(Lyr: “Moving on”)

Η Sinfonietta Consonus Orchestra της Πολωνίας και η συμμετοχή της εδώ, δίνει σε 2 κομμάτια του album ένα πραγματικά δραματικό αλλά και συνάμα υπέροχο αποτέλεσμα.
“Crumbling Teeth And The Owl Eyes” και “A Thousand Shards of Heaven” ίσως από τις πιο υπέροχες στιγμές εδώ!
Όσο για το σαξόφωνο του Marcin Odyniec δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψεις το συναίσθημα που βγάζει. Θα σου φανεί άλλωστε και πάλι γνώριμο αφού γίνεται πλέον κομμάτι των RIVERSIDE στη δισκογραφία τους.

Στο εξώφυλλο για άλλη μια φορά έδωσε το παρόν με illustration, desing και layout ο γνωστός πια
Travis Smith.

-Mariusz Duda: keyboards, bass, acoustic guitars, piccolo bass guitar, percussion, programming, lead & backing vocals
-Wawrzyniec Dramowicz: drums
-Marcin Odyniec: saxophone (4, 6, 8)
-Sinfonietta Consonus Orchestra (3, 6)

Τα κομμάτια:

1. Blood On The Eyes (07:18)
2. Anymore (04:36)
3. Crumbling Teeth And The Owl Eyes (06:40)
4. Red Light Escape (05:42)
5. Fractured (04:35)
6. A Thousand Shards Of Heaven (12:16)
7. Battlefield (09:04)
8. Moving On (05:14)

Κυκλοφορεί:

Σε CD in mediabook (with 20-page booklet), limited double red 180g vinyl version / gatefold και double black 180g vinyl edition / gatefold.

http://lunaticsoul.com/

https://www.facebook.com/lunaticsoulband/

https://youtu.be/V_gIf8iBaJQ


Υ.Γ
Το “A Thousand Shards of Heaven” είναι μακράν ένα από τα καλύτερα και πιο όμορφα κομμάτια της χρονιάς. Οι Riverside των 4 πρώτων άλμπουμ κάνουν το πέρασμα τους σαν αερικά από αυτό και εμείς νιώθουμε ότι ο πυρήνας του προοδευτικού τους ήχου δεν μας εγκατέλειψε τελικά ποτέ.

Read 374 times