DEMON - “Cemetery Junction” (Clay Records – 2016)

Sunday, 04 June 2017 15:36
Published in When Hard Gets Heavy

Ο ορισμός της cult μπάντας. Aγνό και έντιμο New Wave Of British Heavy Metal και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ μα ποτέ για τους Βρετανούς πρωτοπόρους Demon.

Ο διάδοχος του “Unbroken” (2012) είναι πλέον κοντά μας. Τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες, Για φανταστείτε το λίγο αυτό.
Δεκατρία full lengths albums μαζί με το περσινό “Cemetery Junction” που παρουσιάζεται εδώ. To συγκρότημα στην καριέρα του δεν έχει αλλάξει καθόλου μουσικό προσανατολισμό. Συνεχίζει να ηχογραφεί κάτω από την ίδια ακριβώς πατέντα με ελάχιστες εξαιρέσεις που τους έκανε γνωστούς στους αμετανόητους οπαδούς τους οι οποίοι αυξάνονται όσο περνά ο καιρός.

Ταγμένοι στα δικά τους παιδιά “Night Οf Τhe Demon” και “The Unexpected Guest” albums 1980 και 1982 αντίστοιχα.
Τους Dave Hill (φωνητικά) και την παρέα του, Ray Walmsley (μπάσο & κιθάρα), David Cotterill (κιθάρα), Paul Hume (κιθάρα), Karl Waye (πλήκτρα) και Neil Ogden (ντράμς) δεν τους ενδιαφέρει το τι γίνεται γύρω τους. Γιατί δεν το έχουν ανάγκη. Είναι όπως είπαμε πρωτοπόροι και όχι πιονάκια ή αντιγραφείς του εκάστου μουσικού ρεύματος των καιρών. Ο ήχος τους είναι μοναδικός. Τον αναγνωρίζεις αμέσως. Δεν γράφουν τραγούδια για τις μάζες. Δεν παίρνουν τον εύκολο δρόμο μόνο και μόνο για να αναδείξουν τους εαυτούς τους ως Rock Stars. Γράφουν μουσική πρώτα για τους ίδιους και μετά για το κοινό τους. Έτσι λοιπόν και εδώ συνεχίζουν κάτω απ' το σκοτεινό ταμπεραμέντο που τους διέπει.

Ο δίσκος είναι κατάλληλος για τις βροχερές συννεφιασμένες μέρες του χρόνου. Όποια εποχή κι αν διαλέξεις. Αρκεί να το ακροαστείς μόνος ή μόνη. Εάν το επιχειρήσεις με παρέα δεν θα έχει την ίδια χάρη. Το “Are You Just Like Me” (Spirit of Man) είναι το ιδανικό ξεκίνημα για το album, μιας και είναι ρυθμικό με το πολύ καλό στακάτο παίξιμο της μπάντας.
Τα πλήκτρα σήμα κατατεθέν, κιθάρες διαμάντια, δημιουργούν ένα κομμάτι που θα καρφωθεί αμέσως στο μυαλό σου. Hard Rock ρεεεε!!!
Στo αμέσως επόμενο “Life Ιn Berlin”, όσοι αγαπούν τους Magnum θα προσκυνήσουν με ευλάβεια. Ένα επιβλητικό τραγούδι. Θα το λατρέψετε.
“Turn Οn Τhe Magic” άλλο ένα κολλητικό τραγούδι γραμμένο για όσους τρελαίνονται για ωραία solo και ρυθμό.

Το “The Best Is Yet Τo Come” συνεχίζει με τους DEMON να παραθέτουν ότι το απόλυτο Ηard Rock Metal τους είναι εδώ, εν έτη 2016 δυναμικό ακόμα στέκει για εκείνους που δεν άλλαξαν ρώτα στην ζωή τους. Έμειναν εδώ γι αυτό που αγαπούν, την άσβεστη δίψα για αυτή την μουσική.
Το “Queen Οf Hollywood” είναι ένα πανέμορφο τραγούδι σε χαμηλούς ρυθμούς. Μουσικό χαλί για την βροχή που έρχεται (λέμε τώρα). Η διαφορετικότητα του είναι εμφανής. Μετά την μέση έρχεται ένα βαρύ riff όσο πρέπει για να κουνήσεις το κεφάλι με συγκατάβαση.
“Thin Disguise Tο Βlues”, Hard Rock κομμάτι του δίσκου. Όμορφες μελωδίες γεμίζουν τον άδειο χώρο γύρω σου με ένα εξίσου κολλητικό refrain. Όλη η αξία της μπάντας φαίνεται εδώ με την φωνάρα του Dave να μεγαλουργεί για άλλη μια φορά.
Περνάμε στο ομώνυμο “Cemetery Junction”.

Είναι ένα τραγούδι αντάξιο της φήμης της μπάντας βγαλμένο απ τα παλιά εκείνα αξέχαστα χρόνια. Ατελείωτο refrain μάγκες μου. Διάθεση γεμισμένη με το Dark Wave (σε μέρη) μέσα από το φίλτρο μιας μπάντας που δεν θέλει να μεγαλώσει ηλικιακά ούτε μια μέρα.
“Drive”…. και φύγαμε! Πλήκτρα και κιθάρες παρασύρουν ότι βρουν μπροστά τους. Άκρως συναυλιακό. Η διάθεση ανεβαίνει στα ύψη. Μια Southern Rock υφή. Εκπληκτική σύνθεση ίσως και η πιο γρήγορη σε ολόκληρο το album.
“Miracle”, κάπως έτσι θα έπρεπε να γράφονται οι μπαλάντες, γιατί έχουμε μπουχτίσει από δαύτες αλλά εδώ το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό. Τα μελό δεν είναι στο DNA του group.
Το “Out of Control” ηχεί φρέσκο με τον Dave να τα δίνει όλα. Παρανοϊκά φωνητικά εντελώς. Το πιο Ηeavy με την ακριβή έννοια της λέξης κομμάτι του δίσκου και για μένα το κορυφαίο.
Τελευταίο έρχεται το “Someone's Watching You” για να κλείσει με μεγαλοπρέπεια τα έντεκα στολίδια ενός άλμπουμ που δεν ξεπερνά τις πρώτες αρχέγονες δισκάρες τους, αλλά στέκει και αυτό σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τους DEMON τίποτα περισσότερο αλλά και τίποτα λιγότερο. Το “Cemetery Junction” απευθύνεται σε ακροατές ανοιχτόμυαλους. Μικρούς και μεγάλους. Ως γνωστόν η αυθεντική Rock μουσική δεν έχει ηλικία. Δεν πλησιάζει τους οπαδούς των brutal σκηνών αλλά αυτούς που θα νιώσουν την θαλπωρή του.

To album είναι αρκετά αξιόλογο. Με γνώμονα πάντα την δική σου ευχαρίστηση... πρωτίστως.

Τελικός κριτής είσαι εσύ και αυτό είναι νόμος απαράβατος.

 

Read 365 times