GHOST SHIP OCTAVIUS - Delirium (Mighty Music / 2019)

Thursday, 24 January 2019 12:47
Συντάκτης:
Published in When Hard Gets Heavy

Ένα πλοίο φάντασμα είναι σε θέση να προκαλέσει ντελίριο;... Ενδεχομένως εάν διαθέτει έμπειρους ναυτικούς με προοδευτικές ιδέες!!!


Οι GHOST SHIP OCTAVIUS είναι μια φρέσκια μπάντα ως προς την οντότητα της καθώς σχηματίστηκε μόλις το 2013. Ωστόσο τα 2/3 των μελών της είναι γνωστές παλιές καραβάνες στον μεταλλικό χώρο προεξέχοντος του Van Williams (τύμπανα), ιστορικού μέλους των Nevermore με ανελλιπή παρουσία σε ολόκληρη την δισκογραφική πορεία τους καθώς και του Matt Wicklund (κιθάρα), με συμμετοχή σε μπάντες του ακραίου κυρίως ήχου όπως οι God Forbid, Himsa κ.α. 

Κοινός παρονομαστής των ανωτέρω δύο, ο “θρύλος” Warrel Dane καθώς ο Matt Wicklund είναι υπεύθυνος για τις κιθάρες στο προσωπικό του άλμπουμ Praises to the war machine του 2007. Την μπάντα συμπληρώνει ο τραγουδιστής και κιθαρίστας Adon Fanion ο οποίος επιμελείται και το μπάσο σε συνεργασία με τον Wicklund.
Μετά το εξαιρετικό ομώνυμο ντεμπούτο του 2015 με χαρακτηριστικό τις αρκετές guest συμμετοχές στα κιθαριστικά μέρη όπως των Chris Caffery, Jeff Loomis, Per Nilsson (Kaipa, Nocturnal rites) και άλλων, η μπάντα παρουσιάζει την δεύτερη στουντιακή δουλειά της με τον γενικό τίτλο Delirium (παραλήρημα, ντελίριο).
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου η μουσική των GHOST SHIP OCTAVIUS ενδεικτικά απευθύνεται σε οπαδούς των Nevermore, Kamelot και Pain of Salvation. Συνεπώς μιλάμε για Power-Progressive μπάντα με λίγο από Symphonic Metal και πραγματικά η αλήθεια δεν απέχει και πολύ.
Θα μπορούσα ωστόσο να προσθέσω μετά από την εις βάθος μελέτη, την Goth αισθητική κυρίως ως προς την ατμόσφαιρα του δίσκου -δεν υπήρχε στον προκάτοχο του- που μου έχει κολλήσει και προφανώς σχετίζεται με το όλο concept γύρω από την μπάντα, “πλοίο φάντασμα” και την έντονη εσωτερικότητα της θεματολογίας των στοίχων (εσωστρεφείς - προσωπικοί).


 

Επί της ουσίας τώρα, έχουμε να κάνουμε με μία δουλειά υψηλών προδιαγραφών ξεκινώντας από το δημιουργικό του εξωφύλλου και καταλήγοντας στην άρτια σύγχρονη παραγωγή η οποία είναι ισορροπημένη σε όλους τους τομείς και “γυαλισμένη” στην σωστή δόση για το είδος. Τεχνικά η απόδοση των μουσικών είναι αντίστοιχα υψηλή με ξεχωριστή αναφορά στο drumming αλλά και στις ερμηνείες του “νέου” Adon Fanion o οποίος διαθέτει αξιόλογη φωνή με εύρος, κερδίζοντας τις εντυπώσεις κυρίως στις χαμηλές κλίμακες.
Εκεί που προβληματίστηκα είναι τα -σε σημεία “φτωχά”- κιθαριστικά μέρη με αποτέλεσμα σε αρκετά κομμάτια να λείπει η δυναμική που περίσσευε στον πρώτο δίσκο αλλά και η από ένα σημείο και μετά προβλεψιμότητα στην εξέλιξη του.
Δράττομαι κάπου εδώ κι εγώ της ευκαιρίας να σημειώσω ότι σε σχέση με το ντεμπούτο του 2015 οι βασικές διαφορές εντοπίζονται στην αισθητή μείωση των ταχυτήτων με το σύνολο σχεδόν των κομματιών να κινούνται σε mid-tempo ρυθμούς, στην εντονότερη παρουσία των πλήκτρων και στη συνολικά μελωδικότερη πιο “σκεπτικιστική” διάθεση της μπάντας που θέτει σε πολλά κομμάτια σε δεύτερο ρόλο τα κιθαριστικά θέματα.
Ακουστικά το άλμπουμ κυλάει γρήγορα, η διάρκεια του οριακά δεν κουράζει, ωστόσο προσωπικά και μετά από δύο ντουζίνες ακροάσεων προκειμένου να μην αδικήσω την προσπάθεια, με άφησε μεν γενικά ικανοποιημένο αλλά με την πεποίθηση ότι η κατεύθυνση που επιλέχθηκε λειτούργησε εν τέλει ως τροχοπέδη, στερώντας την δυνατότητα να συμπεριληφθεί στις κορυφαίες προτάσεις της χρονιάς που μόλις άρχισε.

Κλείνοντας την παρουσίαση, το σίγουρο είναι ότι οι GHOST SHIP OCTAVIUS ήρθαν για να απασχολήσουν το ευρύτερο progressive metal κοινό με το ιδιαίτερα ενδιαφέρον ύφος τους και τις σαφείς θετικές επιρροές των έμπειρων μελών τους. Το Delirium άλμπουμ θέλω να πιστεύω ότι αποτελεί κατά κάποιο τρόπο μεταβατικό στάδιο για την τρίτη (και φαρμακερή;) προσπάθεια η οποία εύχομαι όταν έρθει να προκαλέσει ....ΝΤΕΛΙΡΙΟ ενθουσιασμού!
Κομμάτια που ξεχωρίζουν στο νήμα: Saturnine, Delirium, Chosen, Bleeding on the Horns, Burn this Ladder. Τα υπόλοιπα ένα σκαλί πιο κάτω. Δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι η επιλογή του Edge of Time για πρώτο single του δίσκου (βλέπε σχετικό video clip) με γέμισε απορία καθώς το θεωρώ ίσως το πιο αδύναμο κομμάτι... αυτοί κάτι θα ξέρουν παραπάνω.

Tracklist:
1. “Turned to Ice” 2. "Ocean Of Memories" 3. "Saturnine" 4. "Delirium" 5. "Ghost In The Well" 6. "Chosen" 7. "Edge Of Time” 8. "Far Belween" 9. "The Maze" 10. "Bleeding On The Horns" 11. “Burn The Ladder”

Line-up:
Matthew Wicklund – Guitars/Bass
Van Williams - Drums
Adon Fanion – Guitars/Vocals/Bass

✍ Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team)

Read 265 times