HOLY TIDE – Aquila (My Kingdom Music/2019)

Thursday, 20 June 2019 11:11
Συντάκτης:
Published in When Hard Gets Heavy

Αετός (Aquila), αρχοντικός και περήφανος δεν γνωρίζει σύνορα. Στα χνάρια του και οι πολυεθνικοί Holy Tide επιχειρούν να ενώσουν διαφορετικές κουλτούρες με οδηγό την “Αποκάλυψη”.


Απαραίτητη παρένθεση. Η My Kingdom Music πρέπει να ποντάρει πολλά στην σύμπραξη των μουσικών που αποτελούν τους πρωτοεμφανιζόμενους Holy Tide αν κρίνω από το ενθουσιώδες δελτίο τύπου που συνοδεύει την δουλειά τους. Μέχρι εδώ όλα καλά. Το γιατί όμως πρέπει να χαρακτηριστεί η νέα αυτή μπάντα ως “super group” πραγματικά όσο και να ψάχνω δεν βρίσκω κανένα λόγο. Προς θεού σε καμία περίπτωση δεν θα αμφισβητήσω την καλλιτεχνική αξία κανενός εκ των μελών της αλλά μάλλον τα κριτήρια για να οριστεί μια μπάντα “super group” έχουν χαλαρώσει πολύ, διαφορετικά δεν εξηγείται η υπερβολή της εταιρείας τους σε αυτό τουλάχιστον το θέμα. Κλείνει η παρένθεση.

Οι Holy Tide δημιουργήθηκαν μόλις πριν δύο χρόνια στο Σαλέρνο της Ιταλίας.
Ηγέτης και ιθύνων νους είναι ο Ιταλός μπασίστας Joe Caputo (Circle of Witches, Filii Eliae) ενώ και τα υπόλοιπα μέλη είναι μουσικοί με εμπειρία με γνωστότερο εξ αυτών τον Άγγλο Michael Brush (Magic Kingdom και προσφάτως Sirenia) που βρίσκεται πίσω από το drum kit. Στις κιθάρες ο Βραζιλιάνος Gustavo Scaranelo (Higher) και στα φωνητικά ο επίσης Βραζιλιάνος Fabio Caldeira των progressive / power metallers, Maestrick με δύο πολύ ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες στο ενεργητικό τους.

Υφολογικά η μπάντα πατάει σε αρκετά υποείδη του Metal με κυρίαρχα τα Power, Progressive και Symphonic με έντονες μελωδίες σε συνδυασμό με κλασικίζοντα στοιχεία –γνωστή άλλωστε αδυναμία των Ιταλών αλλά και εν μέρει των Βραζιλιάνων κυρίως λόγω κουλτούρας– και ότι καταλάβατε καταλάβατε....
Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι εντυπωσιακό, καθώς όλες οι επιρροές –δεν είναι και λίγες– χωνεύονται άριστα δημιουργώντας έναν μοναδικό ήχο που ναι μεν παραπέμπει σε πολλά ωστόσο δεν ταυτίζεται με τίποτα συγκεκριμένο.
Το άλμπουμ ιδιαίτερα φιλόδοξο, καταπιάνεται με την Αποκάλυψη επιχειρώντας να επενδύσει μουσικά, θέματα που στο παρελθόν έχουν απασχολήσει πολλές μπάντες και μεμονωμένους καλλιτέχνες με πολλές φορές διχαστικά αποτελέσματα λόγω των υψηλών απαιτήσεων για την προσέγγιση ενός κειμένου με έντονες θρησκευτικές αναφορές.
 


Οι Holy Tide αν και επέλεξαν τα δύσκολα για αρχή, ανταποκρίνονται κάτι παραπάνω από αξιοπρεπώς παραδίδοντας ένα ενδιαφέρον άλμπουμ καθ’ όλη την διάρκεια του, σε ηχοχρώματα, στιγμές έντασης και γαλήνης αλλά και σκληρότητα όπου απαιτείται. Όλα τα όργανα –βασικά και μη- υπηρετούν ισοδύναμα το έργο και ο Fabio Caldeira ερμηνεύει άριστα επιδεικνύοντας ένα εξαιρετικό φωνητικό εύρος και ευστάθεια που παραπέμπει σε καταξιωμένους τραγουδιστές προεξέχοντος του συμπατριώτη του και προσφάτως αδικοχαμένου Andre Matos (R.I.P.), Fabio Lione, Tomas Englund, Roy Khan και σε πολλά σημεία λόγω των χαμηλών του, τον ιδιαίτερο και μοναδικό Eric Clayton.
Κατά τα λοιπά εξαιρετική η κιθαριστική δουλειά του άγνωστου -τουλάχιστον στον γράφοντα- Gustavo Scaranelo, δείγμα των πολλών καλών παικτών που υπάρχουν εκεί έξω και ψάχνουν την ευκαιρία τους, ενώ και το rhythm section των Joe Caputo / Michael Brush στηρίζει επαρκώς το οικοδόμημα προσδίδοντας τον όγκο που απαιτείται.

Το άλμπουμ αποτελείται από δεκατέσσερα κομμάτια συμπεριλαμβανομένου και του εισαγωγικού Creation με συνολική διάρκεια κάτι παραπάνω από εβδομήντα λεπτά. Λαμβάνοντας υπόψιν το γενικό θέμα που διαπραγματεύεται όλες οι συνθέσεις έχουν την θέση τους, ωστόσο εάν χρειαζόταν να ξεχωρίσω κάποιες από αυτές θα επέλεγα τα Exodus, Godincidence, Curse and Ecstasy, Sunk Into The Ground, The Shepherd's Stone και Lamentation.
Όσον αφορά τις guest εμφανίσεις και ειδικά τις δύο πιο γνωστές των κκ Don Airey (Deep Purple) και Tilo Wolff (Lacrimosa), είναι ουσιαστικές και προσδίδουν ιδιαίτερο χαρακτήρα στα κομμάτια που συμμετέχουν διαλύοντας τις όποιες υποψίες για εμφανίσεις με “άρωμα” κράχτη!

Εν κατακλείδι, οι Holy Tide με δεδομένο το θετικό αποτέλεσμα της πρώτης τους επίσημης δουλειάς, καλούνται να ξεχωρίσουν σε ένα απαιτητικό μουσικό είδος που μεσουράνησε από τα μέσα των '90's έως και τα τέλη των '00's περίπου, και ακούει στον αδόκιμο όρο Symphonic/Progressive / Power Metal.
Το “Aquila” άλμπουμ έχει βάλει τις βάσεις, οι προϋποθέσεις ήτοι το ταλέντο και οι γνώσεις φαίνεται να υπάρχουν. Μένει η σκληρή δουλειά και η συνέπεια για ανάλογη και ακόμα καλύτερη συνέχεια...

Tracklist:

1. Creation - The Divine Design
2. Exodus
3. Chains Of Enoch
4. Godincidence
5. Curse And Ecstasy
6. Eagle Eye
7. The Crack Of Dawn
8. Lord Of The Armies
9. Sunk Into The Ground
10. The Age Of Darkness
11. The Shepherd’s Stone
12. Lamentation
13. Return From Babylon
14. The Name Of Blasphemy

Line-up:
Joe Caputo - bass
Michael Brush - drums
Fabio Caldeira - vocals
Gustavo Scaranelo - guitars

Guests:

Tilo Wolff: (LACRIMOSA): voice on “Lamentation” 
Don Airey: (DEEP PURPLE): hammond on “The Shepherd's Stone” 
Assunta Caputo: Harp on “Curse And Ecstasy” & “The Crack Of Dawn”  
Gabriele Stotuti: Trumpet on “Curse And Ecstasy”  
Peppe Frana: Oud on “Return From Babylon”  
Patricia Klein Caputo: Speaking voice on “Sunk Into The Ground”  
Nico Falco: Orchestrations -
Kris Laurent: Arrangements. Kris Laurent played all guitars on “Aquila”


✍ Jack Syrmaleon
(ECLECTIC SHADOWS team)

 

Read 254 times