PLATEAU SIGMA - Symbols/The Sleeping Harmony of the World Below (Avantgarde Music/2019)

Thursday, 17 October 2019 10:37
Published in When Hard Gets Heavy

“The imagination is not a state: it is the human existence itself”.
(William Blake)

 

Η πόλη Ventimiglia βρίσκεται στην Βορειοδυτική Ιταλία, στα σύνορα με την Γαλλία και βρέχεται από την Μεσόγειο. Η Νίκαια και οι Κάννες είναι ένα τσιγάρο δρόμος να φανταστείτε. Μέχρι τώρα μού ήταν παντελώς άγνωστη. Όπως καταλαβαίνεται έπεσα επάνω στο άρμα των PLATEAU SIGMA για να το ψάξω λίγο παραπέρα και να θαυμάσω από φωτογραφίες τα αξιοθέατα της γενέτειρας τους.

Το συγκρότημα άρχισε να κάνει τα πρώτα του βήματα πριν σχεδόν 10 χρόνια.
Το Symbols είναι το τρίτο τους ολοκληρωμένο άλμπουμ αφού είχαν προηγηθεί τα The True Shape of Eskatos (2014) και Rituals (2016).
Επίσης έχουν στις τάξεις τους και ένα E.p με τον τίτλο White Wings of Nightmares (2012).
Η βαριά κληρονομιά του doom metal λόγο καταγωγής αλλά και της Ιταλικής φινέτσας τους, τους έχουν επηρεάσει σε πρώτο βαθμό. Όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με μια μπάντα που αγαπά τις ρίζες του κλασσικού και καλύπτει το σώμα της με ότι πιο μαυροντυμένο έχει κυκλοφορήσει κατά το παρελθόν στο είδος.
Αν ας πούμε ακούς για πρώτη φορά τούς εν λόγω κυρίους, σου δίνουν την αίσθηση τού Βορρά και όχι του Μεσογειακού Νότου. Όπως και να το κάνουμε έχουμε συνηθίσει τέτοιους ήχους από ανθρώπους / μουσικούς που έχουν 6 μήνες νύχτα και 6 μήνες μέρα.
Ή ακόμα πιο παλιά και την αρχαία Αγγλική σκηνή που μαζί με την Αμερικανική έκτισαν αυτό το είδος. Έχει βαφτιστεί ως funeral doom metal.
 


Φοβηθήκαμε να υποθέσω; Θα έπρεπε;
Θα σας πω εδώ βέβαια ότι οι ταμπέλες είναι χρήσιμες για να μην χανόμαστε στους δρόμους κατά τον άγνωστο προορισμό μας. Όταν έχουμε να κάνουμε με μουσική το πράγμα διαφέρει.
“Έχουμε την μοίρα του Ιταλικού Doom Metal στο αίμα μας. Ελάτε μαζί μας σε ένα μυστηριώδες, ερωτικό και καμπαλιστικό σύμπαν, όταν η ακραία μορφή του Heavy Metal συνωμοτεί με το Darkwave”.
Λένε οι ίδιοι για να περιγράψουν τον όμορφα μαύρο κόσμο τους.

Οι Evoken, Ahab, Bell Witch επιρροές τους περιπλέκονται με τους Fields of the Nephelim και τα ανισόρροπα κατατόπια των Anathema. Όλα αυτά τα στοιχεία μαζί με την ενσάρκωση τού πρώιμου ήχου τού είδους πίσω στην δεκαετία που άλλαξε όλα αυτά που γνωρίζαμε έως τότε. Φυσικά εκείνη η περίοδος των 90’ς δεν θα μπορούσε να λείπει από την ιδιοσυγκρασία τους. Απλά δεν μπορεί να αγνοηθεί.
 
Το Symbols περιέχει 8 τραγούδια και διαρκεί σχεδόν 55 λεπτά. Μέσα στον κόσμο των PLATEAU SIGMA δεν υπάρχει το κενό. Και όσο και εάν αυτό ακούγεται παράδοξο θα μαγέψουν τον ανυποψίαστο ακροατή που θα έρθει για πρώτη φορά σε επαφή μαζί τους.
Η ευαισθησία τους, τούς κάνει ανοιχτούς σε πειραματισμούς και αυτό είναι το όπλο τους. Ενώ τα περισσότερα συγκροτήματα τού είδους παίζουν ένα βαρύγδουπο και θα έλεγα εκνευριστικά μονότονο τέμπο με λίγες μόνο εξάρσεις style, οι φίλοι μας εδώ, εμπλουτίζουν τις συνθέσεις με συνεχόμενες εναλλαγές ρυθμών, ήχων και φωνητικών μελωδιών.
Δημιουργούν μέσω της μουσικής τους την αίσθηση του ονείρου. Δεν θες να ξυπνήσεις όμως ούτε όταν το σενάριο είναι εφιαλτικό γιατί έχουν το ταλέντο να αποσπούν την προσοχή σου από κάθε τι άλλο που θα μπορούσε να σε αποπροσανατολίσει.
Είσαι εγκλωβισμένος στην μαγεία του μαύρου πλούτου της μουσικής που γεννήθηκε για να υπηρετεί την σκοτεινή πλευρά τού είναι. Το σκοτεινό δεν είναι απαραίτητο πάντοτε να οδηγεί στην απελπισία όπως πολλοί πιστεύουν. Μόνο όσοι χάσουν τον δρόμο τους δεν επιστρέφουν ή και αυτοί που δεν θέλουν να γυρίσουν. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Μέσα από το σκότος έρχεται η ανατολή. Το φως δεν θα είχε νόημα εάν δεν υπήρχε το σκοτάδι.
 

Η ατμόσφαιρα τού άλμπουμ πέρασε τις προσδοκίες μου κατά την ακρόαση και η παραγωγή του είναι ιδανική. Οι μελωδικές στιγμές, οι ψίθυροι δίνουν την θέση τους σε κραυγαλέες My Dying Bride δυσαρμονίες με τις κατάλληλες κραυγές.
Ο πόνος, η θλίψη και η ανθυγιεινή ομορφιά αυτού του δίσκου δεν θα αφήσει κανέναν οπαδό τού είδους αδιάφορο.
Εάν με ρωτήσει κάποιος φίλος εάν θα μπορούσε να επιβιώσει στον πλουραλισμό τού σήμερα και μέσα από τον όγκο των κυκλοφοριών ανά την υφήλιο θα απαντούσα με σιγουριά καταφατικά.
Δεν μπορεί να βγαίνουν τέτοια άρτια άλμπουμ οπότε οι φίλοι τής μουσικής αυτής δεν πρέπει να λείπουν. Και υπάρχουν πάρα πολλοί εκεί έξω. Και ναι!... -στον θεό που πιστεύει ο καθένας - εδώ βρίσκεται και αναπνέει μια οντότητα με μουσική φιλοσοφία.
Έχει την δύναμη να σε κάνει να πιστεύεις και να φουσκώνεις από περηφάνια.
Αυτή είναι η μουσική μας και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ!
 
Tracklist:
1.Heterochromia
2.Ouija and the Qvantvm
3.A Parody of Medea
4.To Mnemosine's Bittersweet Fruit
5.The Moon Made Flesh
6.The White Virgin
7.She Kept the Sacred Fire, Still
8.The Child and the Presence

Band:
Manuel Vicari
- Vocals and Guitars
Francesco Genduso - Vocals and Guitars
Maurizio Avena - Bass
Nino Zuppardo - Drums
 
 
 
 
 
 

Halo of Thorns (ECLECTIC SHADOWS team)
Read 282 times