WILDERUN – Veil of Imagination (2019)

Monday, 09 December 2019 18:08
Published in When Hard Gets Heavy

Κι όμως ΑΥΤΗ η μπάντα δεν έχει δισκογραφική στέγη…

 

Όντως υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις που αναρωτιέσαι γιατί ένας από τους καλύτερους δίσκους για φέτος δεν κυκλοφόρησε επίσημα κάτω από ένα μεγάλο ή μικρό (δεν έχει σημασία) label.
Ίσως δικαιολογημένα τα μέλη τού συγκροτήματος να έχουν υψηλές απαιτήσεις για τον εαυτό τους και να απορρίπτουν κάποιες προσφορές. Δεν ξέρω, εικασίες κάνω και τίποτα παραπάνω. Όμως ένα είναι το σίγουρο. Το Veil of Imagination είναι άξιο θαυμασμού για την ποιότητα και τον πλουραλισμό του.
Οι WILDERUN κατάγονται από την Βοστόνη των Η.Π.Α. και αυτός είναι ο τρίτος όλεθρος που εξαπολύουν στην καριέρα τους.
Ο κόσμος ήδη έχει αγκαλιάσει την μουσική τους με διθυραμβικά σχόλια, μιας και το album σαρώνει τα στερεοφωνικά των οπαδών εδώ και 2 κουτσούς μήνες.
Η επίσημη κυκλοφορία εκτιμάται ότι έγινε στις αρχές τού Νοέμβρη. Είναι η ιδανικότερη εποχή λίγο -πριν τις γιορτές- για τον δυτικό πολιτισμό και τον ερχομό της νέας χρονιάς αλλά και δεκαετίας.

Αν και Αμερικανοί, οι WILDERUN ηχούν περισσότερο Ευρωπαίοι για να μην πω εντελώς μιας και οι επιρροές τους βρίσκονται κατά κανόνα εδώ, παρά στην αντίπερα όχθη.
Η διάθεση τους θα έλεγα ότι είναι αναμφίβολα κινηματογραφική αφού οι αλλαγές που διαδραματίζονται στις συνθέσεις τους δίνουν στον επίδοξο ακροατή την ευκαιρία να κάνει συνειρμικές σκέψεις. Αυτές θα τον οδηγήσουν σε συμπεράσματα ότι οι Opeth απ’ την μία και η εσωτερικότητα τών Insomnium απ’ την άλλη έχουν επηρεάσει την αναζήτηση τους. Όμως αυτό δεν τους βάζει στην διαδικασία τού στερεότυπου και κλασικού.
 
Καθώς ο δίσκος εισχωρεί στο μυαλό σου ανακαλύπτεις ότι οι WILDERUN δεν θέλουν να ηχούν σαν άλλη μια μπάντα που επιχειρεί την πεπατημένη οδό των επιτυχημένων πειραματισμών. Δεν προσπάθησαν καν να ασχοληθούν με το τι συμβαίνει γύρω τους. Το αποτέλεσμα ακούγεται ονειρικό και συνάμα επικό. Ο χαρακτήρας τής μουσικής τους παιδείας δεν τους επιτρέπει την δημιουργία ευκολομνημόνευτων θεμάτων μόνο και μόνο για να πουλήσουν την πραμάτεια τους στον πελάτη.
Προσφέρουν ένα αληθινό -μη κοινώς αποδεκτό- προϊόν αλλά με την επισήμανση τού αυθεντικού.
Η εξέλιξη παίρνει σάρκα και οστά στο Veil of Imagination χωρίς να υπάρχει ίχνος παρωδίας στην προσπάθεια τους. Μεγαλειώδης και εμφατική μουσική ξεπηδά από τα ηχεία. Είναι αυτό το κύριο συστατικό που θα σε απογειώσει όταν του δώσεις την προσοχή σου. Εκτός της θεατρικότητας που τους διακρίνει σε κάθε λεπτό είναι και η folk προέκταση τους σε έναν παρακείμενο κόσμο που μοιάζει με τον δικό μας.
Με αριστουργηματικό τρόπο και μαεστρία μάλιστα που όμοιο του ακόμα και οι Opeth θα ζήλευαν μιας και αυτοί μας έχουν αφήσει προ πολλού για άλλες πολιτείες.
 


Οι Βοστονέζοι όμως όπως είπαμε δεν πατούν εκεί. Φτιάχνουν την δική τους φιλοσοφία και αυτοβιογραφία βασιζόμενοι στο ταλέντο τους.
Η πλοκή και το εύρος θα σε παρασύρει σε άλλες καταστάσεις.
Τα φωνητικά εναλλάσσονται από μελωδικά σε σκληρά και η μελωδίες αλλάζουν σε γρήγορα μέρη με φαντασία και όχι με αυτοσκοπό.
Από το power metal στην black metal ολοκλήρωση και αυτό κάτω από την δική τους βούληση. Αυτό το έργο δεν θα κριθεί τώρα. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα τι έχει να προσφέρει στην μεταλλική κοινότητα.
Το παράδειγμα αυτό έρχεται να συναντήσει τα εκατοντάδες album που διακρίθηκαν πολλά χρόνια μετά.

Ας ασχοληθούμε λοιπόν το Veil Of Imagination εν τη γενέσει του γιατί δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο. Αν και αισιόδοξος σαν άνθρωπος δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη στον πολιτισμό μας. Εμπιστοσύνη έχω μόνο στους ελεύθερους ανθρώπους με στόχο την πραγματική θετική πρόοδο και τα παιδιά των WILDERUN ανήκουν σε αυτή την τάξη.
Για μένα ένας από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς.

Ποτέ άλλοτε συγκρότημα με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στην μουσική του δεν με άγγιξε περισσότερο. Ακόμα δεν μπορεί να χωνέψει ο εγκέφαλος μου πως η μπάντα αυτή κατάφερε να μου προξενήσει τέτοια συναισθήματα και εικόνες. Τόσο μεγάλη διάρκεια του album και ούτε μια “κοιλιά”;
Ούτε καν να βαρεθώ σε κάποιο σημείο του και μάλιστα μετά από αλλεπάλληλες ακροάσεις; Με τίποτα!

Track List:
01. The Unimaginable Zero Summer
02. O Resolution!
03. Sleeping Ambassadors Of The Sun
04. Scentless Core (Budding)
05. Far From Where Dreams Unfurl
06. Scentless Core (Fading)
07. The Tyranny Of Imagination
08. When The Fire And The Rose Were One
 
Band Members:
Evan Anderson Berry - Vocals, Guitars, Piano
Dan Müller - Bass, Synths, Orchestrations
Jon Teachey - Drums
Joe Gettler - Lead Guitar
Wayne Ingram – Orchestrations
 
 
 
 
Halo Of Thorns (ECLECTIC SAHADOWS team)
 
Read 305 times