SHARK ISLAND – Bloodline (Manifest Music/2019)

Monday, 16 December 2019 10:33
Συντάκτης:
Published in When Hard Gets Heavy

Ο πολύς Richard Black παρέα με τον εκ της παλαιάς φρουράς μπασίστα Christian Heilmann επιχειρούν εκ νέου την αναγέννηση (?) των Shark Island…

 

Ο Richard Black υπήρξε χαρισματικός frontman καθώς διέθετε το πλήρες πακέτο που απαιτούσε η εποχή, ο τόπος και ο μουσικός χώρος δράσης των Shark Island. Έτσι καθόλου άδικα δημιούργησαν σημαντικό θόρυβο γύρω από το όνομα τους και το ξεχωριστό hard/glam rock ή hair metal αν θέλετε, που πρέσβευαν, αφήνοντας εντός της δεκαετίας του ‘80 δύο άλμπουμ -S'cool Buss (1986) και Law Of The Order (1989)- άξια προς μελέτη και γιατί όχι... θαυμασμό!
Για λόγους που δεν χρειάζεται να αναλύσουμε στην συγκεκριμένη παρουσίαση, οι Shark Island αν και είχαν τα δεδομένα, δεν κατέκτησαν καμία κορυφή αντιθέτως περιήλθαν σε λήθη με τα μέλη τους να ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους. Εξαίρεση αποτελεί η αναλαμπή του reunion που επιχειρήθηκε το 2007 αφήνοντας ως στίγμα το συμπαθητικό άλμπουμ Gathering Of The Faithful.
Σε κάθε παρόμοια περίπτωση, εφόσον δεν υπάρχει συνέχεια και η ανάλογη φλόγα/εγωισμός για την κάλυψη τού χαμένου εδάφους και την επιβεβαίωση έστω και εκ των υστέρων ότι -ναι... “μπορούσαμε αλλά δεν θέλαμε ή τέλος πάντων κάποιοι άλλοι δεν ήθελαν για εμάς”- η λήθη επανέρχεται δικαίως.
 
 
Ο πολύς Richard Black παρέα με τον εκ της παλαιάς φρουράς μπασίστα Christian Heilmann επιχειρούν εκ νέου την αναγέννηση (?) των Shark Island μέσα από την δημιουργία του άλμπουμ Bloodline το οποίο κυκλοφορεί λίγο πριν την δύση του 2019. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί θετικό γεγονός, ωστόσο από μόνο του δεν διασφαλίζει και την τελική κρίση της προσπάθειας.
Αρχικά το Bloodline άλμπουμ διαθέτει εξώφυλλο που ελκύει οπτικά κεντρίζοντας το ενδιαφέρον έναρξης της ακρόασης και εξερεύνησης τού περιεχομένου του. Περιεχόμενο το οποίο δεν αιφνιδιάζει καθώς οι Shark Island δεν ξεφεύγουν από τα χωράφια τού “Αμερικανιζέ” Hard Rock τα οποία τους έκαναν γνωστούς.

Κατά τα λοιπά, ιδανική παραγωγή, σε πρώτο πλάνο η μοναδική φωνή τού Richard Black η οποία αντέχει σε πείσμα του χρόνου με κάτι παραπάνω από αξιοπρεπείς ερμηνείες, καλή κιθαριστική δουλειά, μελωδίες, αλλά και ουκ ολίγα “χωσίματα” σε πιο γρήγορους ρυθμούς, couple, refrain, διπλά φωνητικά και όλα τα καλά που ταιριάζουν στην περίσταση.
Τα παραπάνω θα έφταναν και θα περίσσευαν ώστε να κριθεί απόλυτα θετικά το συγκεκριμένο come back.
Όμως το Bloodline περιέχει ορισμένες χαρακτηριστικά άστοχες κατά την κρίση μου στιγμές που δυστυχώς “ξενερώνουν” και προβληματίζουν μειώνοντας το ανάστημα του δίσκου.
 
 
Έτσι ενώ η έναρξη είναι άκρως εντυπωσιακή με τα “νευρικά” και εκ των κορυφαίων του άλμπουμ Make a Move και Fire In The House να ακολουθούνται από την επιτυχημένη διασκευή του Policy of Truth των Depeche Mode έρχεται η τριάδα των Aktion Is, 7 Tears και Crazy Eights, να εκτροχιάσει προσωρινά την κατάσταση με electro- pop στοιχεία και φωνητική ερμηνεία που “ξενίζει” αρκετά. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή εκμοντερνισμού εν μέρει του ήχου της μπάντας στην εν αγωνία προσπάθεια επανένταξης στο μουσικό χάρτη, ή έλλειψη κατάλληλων ιδεών ώστε να παρουσιαστεί ένα πλήρες άλμπουμ; Δεν έχω καταλήξει. Σίγουρα όμως τα συγκεκριμένα κομμάτια δεν “κουμπώνουν” σωστά στο συνολικό ύφος του δίσκου.
Η παρένθεση κλείνει και η τάξη επανέρχεται στα επόμενα τέσσερα κομμάτια από τα οποία ξεχωρίζουν το επιβλητικό Butterfly και η απαραίτητη μπαλάντα When She Cries για να κλείσει το άλμπουμ με το αδύναμο έως αδιάφορο On And On.

Γενικά οι Shark Island με το νέο τους άλμπουμ πετυχαίνουν τον σκοπό τους, να επανασυστηθούν στο μουσικό κοινό και να δείξουν λίγη από την παλιά τους λάμψη η οποία δικαίως τους κατέταξε στην κατηγορία των “Forgotten Jewls”.
Ωστόσο όπως ανέφερα και νωρίτερα, η συνέχεια και συνέπεια είναι αυτή που δίνει ρυθμό και “φορμάρει” τις μπάντες.
Αν ο Richard Black και η παρέα του επιμείνουν, έχουμε να προσδοκούμε σε καλύτερες μέρες... αν πάλι όχι, θα αρκεστούμε στο ένδοξο παρελθόν για ακόμη μια φορά!
 
Tracklist: 1.Make a Move 2.Fire In The House 3.Policy of Truth (Depeche Mode) 4.Aktion Is 5.7 Tears 6. Crazy Eights 7.Rocks On The Rocks 8.Butterfly 9.When She Cries 10.Law Of The Order 11.On and on
 
Line-up:
Richard Black
– lead vocals
Damir Simic Shime – guitar
Alex Kane – guitar
Christian Heilmann – bass
Alen F – drums
 
 
 
 

Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team)
Read 197 times