DEAD KOSMONAUT - Gravitas (High Roller Records/2020)

Tuesday, 17 December 2019 16:54
Published in When Hard Gets Heavy

Θα σταματήσω να τσιμπιέμαι ώστε να συγκεντρωθώ να γράψω 2 λόγια για το πρώτο album του 2020. Η κυκλοφορία του έχει οριστεί για το τέλος του επερχομένου Γενάρη και θα είναι το πρώτο που θα παρουσιαστεί για το Rock N’ Roll Monuments.Όμως έχουμε ακόμα 2019. Ε, και τι με αυτό? Όσοι πριν λίγους μήνες είχαν διαβάσει την αποθεωτική παρουσίαση εδώ για τo Rekviem (E.p) των DEAD KOSMONAUT, θα γνωρίζουν ίσως ότι κατάγονται από την Σουηδία.
Μια χώρα που οι πολίτες κατέχουν περισσότερα διπλώματα στην μουσική παρά εκείνα της οδήγησης αυτοκινήτων.
Πως να μην είναι άλλωστε αλήθεια αυτό, αφού τα παιδιά κατά την τρυφερή τους ηλικία διδάσκονται υποχρεωτικά 2 όργανα στα σχολεία.
Πώς να μην είναι αλήθεια ότι έχουν πρότυπα και στόχους στην ζωή τους και μια βαριά κληρονομιά. Τα εχέγγυα μιας ολόκληρης σκηνής στην πλάτη τους για δημιουργία κυρίως ως προς τον ευλογημένο σκληρό ήχο που εμείς τον έχουμε ονομάσει heavy metal.
Ιδανικά που εδώ στην χώρα μας έχουμε με επιμέλεια ξεχάσει και έχουμε αποβάλει από τις ζωές μας. Γιατί όταν ακούμε τον όρο “μουσικός”, νομίζουμε άλλα διασκεδαστικά πράγματα και όχι την ουσία.
Όταν ολόκληρες γενιές γονιών έχουν πείσει τα παιδιά τους ότι η μουσική σε οδηγεί στην πείνα και στην απαξίωση τι περιμένουμε αλήθεια πέστε μου?
Ή μήπως δεν παράγουμε ανέργους χρόνο με τον χρόνο από τα Πανεπιστήμια μας?
Δεν λέω… με κάτι πρέπει να ζήσει ένας άνθρωπος στην κοινωνία. Όμως δεν μπορούμε να εναντιωθούμε εντελώς από την φύση μας, την μουσική ως υπόσταση του εαυτού μας. Το μάθημα της μουσικής έχει καταντήσει η πρώτη ευκαιρία για κοπάνα στην εκπαίδευση μας. Τι κρίμα όμως! Άνθρωπε, αναλογίσου μόνο στις άσχημες στιγμές ή τις πιο σκοτεινές και μοναχικές σου μέρες ή νύχτες ποιος είναι πραγματικά δίπλα σου.
Ο μουσικός και άντε λίγο οινόπνευμα που μπερδεύει τις σκέψεις.
 
 
Αυτά είναι στο μυαλό τού κάθε συνθέτη όπως ακριβώς συμβαίνει και εδώ με τον μπασίστα Mattias Reinholdsson και το παιδί του.
Το σχήμα που τον οδηγεί ώστε να εκφράζει ανησυχίες και βιώματα. Οι DEAD KOSMONAUT δημιουργήθηκαν πριν λίγα μόλις χρόνια με μια προοπτική. Την αφομοίωση των επιρροών και ιδεών από όλο το φάσμα τού σκληρού ήχου. Η θέληση του γίνεται πραγματικότητα σε κάθε τους τραγούδι. Τίποτα δεν είναι ίδιο όταν θα μπεις στον κόσμο της μπάντας. Τα κομμάτια διαφέρουν το ένα απ’ το άλλο χωρίς να υπάρχουν στεγανά.
Το heavy rock και heavy metal αποκτά ένα ακόμα άξιο πρεσβευτή και προκαλεί ρίγη με τον ήχο του για ακόμα μια φορά.
Εντύπωση μου κάνει η φωνή του Pelle Gustafsson για αυτό δεν πρέπει να έχουμε άποψη μόνο και μόνο ότι είναι μέλος των black thrashers NIFELHEIM. Επειδή οι μουσικοί δεν έχουν τα δικά μας κολλήματα. Αναζητούν επιχειρούν για την δική τους ευημερία και ελεύθερη έκφραση προς όφελος μας. Απίστευτη χροιά και μελωδικότητα, μια αποκάλυψη πραγματική για μένα που με άφησε με το στόμα ανοιχτό σε όλη την διάρκεια τού Gravitas. Εκ του αποτελέσματος είναι ο κατάλληλος front-man για να ντύσει με την εκφραστικότητα του τις 8 συνθέσεις του δίσκου. Ακούς ακόμα και τις ανάσες του. Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο πόσο υγιές είναι να διαθέτουμε τέτοιες φωνές στον χώρο μας. Ειδικά όταν έρχονται από εκεί που δεν τις περιμένεις.
 


Στο σύνολο του το album επαναφέρει το συστατικό τού πρωτότυπου με μια ελαφρά τάση στο προοδευτικό και αχανές. Δεν υπάρχει διάθεση για πολύπλοκες και φουτουριστικές ‘ταρζανιές’ εκ μέρους τους. Απλά το συναίσθημα κυριαρχεί μέσω των μελωδικών περασμάτων με τις κιθάρες οι οποίες και αυτές κλέβουν την παράσταση σε πολλά σημεία.
Και εδώ το ίδιο ερώτημα. Πως γίνεται οι Fredrik Folkare (UNLEASHED, FIRESPAWN), Pär Fransson να δίνουν και να δείχνουν ένα άλλο πρόσωπο από αυτό που τους έχει αναδείξει το παρελθόν με τα συγκροτήματα τους?
Αν και η απάντηση έχει ήδη δοθεί θα το ξαναπώ και στα Αγγλικά μπας και το κατανοήσουμε καλύτερα. No compromise! Η ατμόσφαιρα των synths χωρίς υπερβολές είναι απόκοσμη.
Η παραγωγή απελευθερώνει τόνους ενέργειας στα αυτιά μας και τα όργανα είναι μπροστάρης για μια μοναδική ηχητική εμπειρία.
Οι μουσικοί DEAD KOSMONAUT δεν κοπιάρουν γιατί αυτό θα ήταν ανούσιο και για μας αλλά και για τους ίδιους.
Προσυπογράφουν με υποτέλεια την δική τους ταυτότητα και γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίζουν από τους αμέτρητους προκατόχους αλλά και τους σημερινούς συναδέλφους τους. Η τάση τους είναι αντιεμπορική αλλά υπέρμετρα θελκτική.
Η πολυσυλλεκτικότητα δεν είναι απαραίτητο να μας τρομάζει πάντα αλλά να μας αφυπνίζει από τον λήθαργο της αμάθειας μας.
 


Έχουμε να κάνουμε με έναν αγνό δίσκο αποτελούμενο από ήχους και εικόνες του παρελθόντος μεν, αλλά με την σημερινή του μορφή δε.
Είναι άξιο αναφοράς ότι στο Gravitas έχουν συμμετάσχει και ονόματα όπως ο Daniel Moilanen (Katatonia, Runemagick), ο Mats G. Eriksson και ο Per Broddesson. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι ο Mattias Reinholdsson δεν έχει όρια στο που θέλει να φτάσει η μπάντα του. Εμπλουτίζει τον χαρακτήρα του και την γνώση του γιατί ξέρει ότι χωρίς την ομάδα του δεν μπορεί να φτάσει στην ολοκληρωτική αποδοχή του κόσμου.
Μια μικρή εθνική Σουηδίας συγκαταλέγεται κάτω από το όνομα των DEAD KOSMONAUT με τελική κατάληξη την δική μας απόλαυση.
Ένας δίσκος, μια μουσική που μας ενώνει και μας κάνει ακόμα μεγαλύτερους. Μεγαλύτερους πιο ώριμους και πιο μικρά ευτυχισμένα παιδιά. Tο δεύτερο τους full length είναι... Έξοχο!
 
TRACKLIST:
1. Black Tongue Tar (5:42)
2. Iscariot's Dream (4:41)
3. Vanitatis Profeta (5:29)
4. The Spirit Divide (5:15)
5. Hell / Heaven (11:25)
6. Gravitas (1:40)
7. Dead Kosmonaut - Part I (1:25)
8. Dead Kosmonaut - Part II (11:31)
 
LINE-UP:
Pelle Gustafsson - Vocals (NIFELHEIM)
Mattias Reinholdsson - Bass
Henrik Johansson - Drums, Keyboards
Fredrik Folkare - Guitar, Keyboards (UNLEASHED, FIRESPAWN)
Pär Fransson – Guitar
 
 
 
 
 
Halo Of Thorns (ECLECTIC SHADOWS team)
 
 
Read 398 times