COMMANDO - Rites of Damnation (High Roller Records/2020)

Saturday, 23 May 2020 14:35
Published in When Hard Gets Heavy

Ντεμπούτο με σαφές προβάδισμα ειδικά στην ηλικία τους. Ένα νέο Άστρο ανατέλλει. Προσφιλές, ζεστό και οικείο.

Γράφει ✍ ο Thanasis Tzelas / Halo of Thorns (ECLECTIC SHADOWS team)

 

Σουηδικό νεανικό κουαρτέτο το όποιο κατάγεται από την Arvika τού Värmland.
Ιδρύθηκαν το 2016 σε σχολείο και δεν άργησαν να βρουν την χημεία μεταξύ τους παίζοντας σε ρυθμούς thrash και heavy metal. Τα ακούσματα τους και η μεταλλική αύρα τής χώρας τους εξωθεί αυτή την μπάντα στα άκρα θέλοντας να φτιάξουν τον δικό τους ήχο και να αναμείξουν πατροπαράδοτους διαχρονικούς ήχους υπό το όνομα COMMANDO.
To 2018 κυκλοφορούν το πρώτο τους demo tape μόλις σε 100 κόπιες. Όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό εξαντλήθηκε μόλις σε λίγες μέρες. Περιείχε 2 τραγούδια με έντονο το μεταλλικό στοιχείο με μια παλαιομοδίτικη τάση που παρέπεμπε σαφώς στην thrash έκσταση αλλά και στην underground σκηνή της χώρας τους.

Τα Slumbering Death και Burn The Sky ηχούν πρώτα απ όλα heavy metal με ξέφρενα γρήγορους ρυθμούς και ωμής νεανικής ενέργειας.
Τα φωνητικά του Robin δε, είναι σκισμένα κατά μια έννοια. Ούτε καθαρά ούτε τελείως ακραία. Μια μέση κατάσταση που θυμίζει έναν αμούστακο Paul Baloff (r.i.p), γεμάτα ένταση και πάθος για μουσική. Ίσως ακόμα και αυτά τού Rogga των συμπατριωτών τους Merciless (απλά κορυφαία μπάντα) αλλά πιο ήπια.
Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι κατά την πορεία θα ηχεί πιο μεστός και πρωτότυπος αρκεί να υπάρξει επιμονή. Και οι Σουηδοί στην ιστορία τους έχουν άπειρη υπομονή σε ότι κάνουν και εξελίσσονται μουσικά συνεχώς. Η διαφοροποίηση θα έρθει με τον χρόνο να είστε σίγουροι περί τούτου. Πάντως η πρώτη μου επαφή με το demo τους με άφησε με παρά πολύ καλή εντύπωση και αυτό το διέκρινε και η High Roller Records η όποια ασχολείται με το underground κίνημα εδώ και αρκετά χρόνια. Έτσι φέτος το πρώτο mini album των COMMANDO θα κυκλοφορήσει υπό την στέγη της.


Το Rites of Damnation περιέχει 6 κομμάτια συμπεριλαμβανομένων και αυτά του demo τους. Οι επιρροές του συγκροτήματος βρίσκονται ανάμεσα σε μπάντες και μουσικούς όπως οι In Solitude και Henrik Palm, τους επίσης εξαίσιους συμπατριώτες τους Vampire από το Göteborg, τους Mercyful Fate και τους Tribulation.
Βαδίζοντας στα χνάρια αυτά, η απόπειρα τους στα σημερινά δεδομένα δεν θα είναι ένας δρόμος γεμάτος ροδοπέταλα. Όσο και αν προσπαθήσω να σας πείσω να ρίξετε το βάρος σας σε νέες μπάντες ξέρω κατά βάθος ότι οι κουβέντες μου θα πέσουν στο κενό.
Αυτό όμως είναι που μου δίνει την δύναμη να συνεχίζω. Μέσα από αυτά τα παιδιά που ξεκινούν τώρα με σχέδια και όνειρα παράγοντας μουσική μέσα από τις ‘τρυφερές’ καρδιές τους. Για όσους λοιπόν είναι εδώ και ζουν για το underground έχω να πω ένα μεγάλο μπράβο και τους αδελφικούς χαιρετισμούς μου!

Τα θέματα στις κιθάρες άκρως μεταλλικά. Ρωτήστε τα ηχεία. Το εναρκτήριο δυναμικό τους άσμα υπό τον τίτλο The Sacrament παιανίζει με περίσσια ενέργεια και δύναμη. Η πρώτη αλλαγή θα φέρει στον νου την Voivod αίσθηση. Το lead είναι άγουρο όμως αυτό δεν θα ενοχλήσει, αντίθετα μάλιστα θα σε κάνει να σκύψεις ευλαβικά το κεφάλι.
Οι Robin Bidgoli (φωνητικά, κιθάρα), Felix Einarsson (κιθάρα) Eric Björklund (μπάσο) Aron Torstensson (τύμπανα) θα μπορούσαν να είναι παιδιά σου, ειδικά εάν είσαι γύρω στα 40-50. Και θα ήσουν περήφανος γι αυτά, εάν άκουγες να παράγουν τραγούδια όπως το Final Judgement με τα απίστευτα riffs να έρχονται το ένα πάνω στο άλλο. Ρίχνουν όλο το βάρος εκεί ακριβώς ώστε να έχει το έργο τους μια πλοκή και να είναι ευκολομνημόνευτη η μουσική τους. Το ρυθμικό γρήγορο μέρος και οι μελωδίες τού Slumbering Death θα κολλήσουν στο μυαλό σου.Άκρως heavy metal παραστάσεις μακριά από τις ανοησίες που ακούμε σήμερα από πολύ μεγάλα συγκροτήματα που έχουν χάσει την φλόγα της νιότης τους εδώ και καιρό.
Ακούγοντας μάλιστα το εκπληκτικό ορχηστρικό Djävulsmaskop θα διακρίνεις τις δυνατότητες τους για πολύ μεγαλύτερα και σπουδαία πράγματα στο μέλλον. Αρκεί ασφαλώς να έχουν και την τύχη στο πλευρό τους.
Τo Sinner Soul χτυπά ανελέητα, ένα κάπως γνώριμο σφυροκόπημα ξεκινά.
Thrash metal ύμνος και οι COMMANDO δείχνουν τα δόντια τους στον κόσμο. Μελωδικό πέρασμα στην μέση και επανέρχονται να κλείσουν το κομμάτι ξανά με δύναμη και ωμή βία.

Θα ήθελαν και οι αγαπημένοι μου Metallica να γράψουν κάτι τέτοιο αλλά δεν μπορούν πια, γιατί το έχουν χάσει προ πολλού.
Το Burn The Sky κλείνει το mini album με την αίσθηση ότι αυτοί εδώ οι νεαροί Σουηδοί μεγάλωσαν με αρχές, είτε από το σπίτι τους είτε από τον περίγυρο τους.

Δεν ξέρω πραγματικά να πω από πού προήρθε αυτός ο ήχος που μας προσφέρουν εδώ με την πρώτη επίσημη κυκλοφορία τους. Αυτό που μπορώ να διακρίνω με σαφήνεια είναι το ταλέντο και την αρχαία φλόγα του ιδιώματος.
Με σεβασμό στις αρχές και την ουσία της μουσικής που μας μεγάλωσε όλους. Το δείγμα αυτό είναι πέρα ως πέρα ελπιδοφόρο και ικανό για άλματα προόδου σε όλους τους τομείς.
 
TRACKLIST:
1. The Sacrament (4:49)
2. Final Judgement (2:59)
3. Slumbering Death (2:57)
4. Djävulsmaskopi (5:27)
5. Sinners Soul (4:46)
6. Burn the Sky (3:31)
 
LINE-UP:
Robin Bidgoli - Vocals, Guitars
Felix Einarsson - Guitars
Eric Björklund - Bass
Aron Torstensson – Drums
 
 
 
 
 
 
 
Read 256 times