BLUE ÖYSTER CULT - The Symbol Remains (Frontiers/2020)

Friday, 16 October 2020 16:07
Published in When Hard Gets Heavy

Δεκαεννιά χρόνια είναι πολλά. Πάρα πολλά! Όμως δε φταίει το ότι κόντεψα να λυσσάξω από τα συμπτώματα στέρησης που η απουσία των γερόλυκων μου προξένησε για το ότι εδώ και δυο βδομάδες ακούω καθημερινά τούτο το δίσκαρο. Φταίει αυτός ο ίδιος. Τα δεκατέσσερα τραγούδια του. Διότι αν έχει εκλείψει κάτι εδώ και χρόνια επί τω πλείστων, είναι η Τραγουδοποϊία! Οι αξιομνημόνευτες συνθέσεις που καταντούν αξιολάτρευτοι σύντροφοι της ζόρικης καθημερινότητάς μας. Από παίκτουρες; Να φαν’ κι κότες! Τραγούδια που μιλούν στο φυλλοκάρδι μας όμως ποιος μας προσφέρει τώρα που όλα έχουν ειπωθεί;;; Ελάχιστοι…

Από τον Χρήστο Κισατζεκιάν 

Ας είναι λοιπόν. Εκ του αποτελέσματος, άξιζε πέρα ως πέρα η αναμονή μας. Τα έγραψα άλλωστε δημοσίως τις προάλλες και στο φατσαμπούκι:
«…Ε, ναι λοιπόν, το σύμβολο παραμένει ζωντανό 101%! Και όσοι παραμένουμε "ρουβίτσες" των Bloom/Dharma χοροπηδάμε σα νιάνιαρα στο άκουσμα του απρόσμενα φρέσκου, εσπευσμένου δίσκου που μας σερβίρισαν αυτές τις μαύρες μέρες. AYTO είναι το Εμβόλιο you fuckers! Ρε. Άκου το "The Alchemist". Άνετα b-side του "Joan Crawford" ! Στο repeat για μέρες… PUMP IT UP»

Όπως κι έγινε. Οι Πατησιώτες, ρωτήστε τους γείτονές μου αν δε με πιστεύετε. Παρέα (θέλοντας και μη!) το λιώσαμε στα ακούσματα. Κάτσε να βγει το βινύλιο και τα ξαναλέμε. Μα είναι λες και το βάλανε στοίχημα να μας ταρακουνήσουν, χρησιμοποιώντας σοφά όλα όσα μας έκαναν οπαδούς δια βίου:
Ο Bloom ο Σκοτεινός, ο Μυστηριώδης, ο Μεταφυσικός, με κείνο το ανεπανάληπτο «μέταλλο» στο γρέζι της φωνής του, μας τραγουδά (τι άλλο;) για τον Αλχημιστή, αφού έχει ανοίξει την αυλαία με κωλίδια. Ο Roeser ο Φωτεινός, η Χαρά της Ζωής, ο Χαμογελαστός, αλαφραίνει όπως μονάχα αυτός ξέρει το στήθος μας από τις στεναχώριες ξεκινώντας με το “Box in my Head”, θυμίζοντας για πολλοστή φορά πως ήταν, είναι και θα παραμείνει ένας από τους πιο μελωδικούς, ευφάνταστους και ο-υ-σ-ι-ώ-δ-ε-ι-ς κιθαρίστες του σκληρού ήχου. Οι αυτοσχεδιασμοί του είναι μέρος της σύνθεσης. Έχουν αρχή, μέση και τέλος. Για αυτό και ανέκαθεν αποδίδονται αυτούσιοι από σκηνής.

Θυμήσου την κατάληξη του τρίλεπτου επικολυρικού κιθαριστικού αυτοσχεδιασμού στο “(We) Stars”. Εκεί που όλοι έχουν παίξει τις κάλτσες τους, έρχεται ο κοντός και τους ταπώνει ΟΛΟΥΣ με το πιο ο-υ-σ-ι-ώ-δ-ε-ς, α-ξ-ι-ο-μ-ν-η-μ-ό-ν-ε-υ-τ-ο solo. Μα το ομολόγησε κι ο αείμνηστος Θεός. Τον ρώτησα. «Πες μου αλήθεια τώρα, κράτησες συνειδητά τελευταίο τον Donald επειδή ήθελες ότι καλύτερο για το κλείσιμο; Βάζω στοίχημα». Με μειδίαμα από κείνα που μας έκαναν να τον λατρέψουμε μια για πάντα, ο Ronnie μου απάντησε «Ναι. Έχεις δίκιο. Ο πρώτος που μου έρχεται στο μυαλό είναι ο Donald “Buck Dharma” Roeser… Και φαντάσου ότι ήταν από τους λίγους που λόγω συγκυριών, δεν πρόλαβε να προβάρει καθόλου το κομμάτι και αυτό που έπαιξε ήταν και αυτό που κρατήσαμε, one-take…»

Γεμάτο τέτοια λοιπόν και το “The Symbol Remains”. Blue Oyster Cult παιδάκι μου. Γεμάτο Περιπέτεια. Εναλλαγές. Ποικιλία. Σπίντα και ανάπαυλα. Γροθιά και δάκρυ. Γεμάτο τραγούδια! Φρέσκα τραγούδια.
Θα ήταν όμως παράλειψη να μην αναφέρω τη συμβολή του πολυσχιδή Richie Castellano, αφού έχοντας ένα παααρα πολύ δύσκολο στοίχημα να κερδίσει στο να «αντικαταστήσει» τον αναντικατάστατο Allen Lanier, όχι μόνο δεν καταντά «σκιά» του, μα συμβάλει καίρια ως συνθέτης, ενορχηστρωτής, στιχουργός, πληκτράς, μα και ερμηνευτής. Άκου τον στο ανατριχιαστικό “Tainted Blood” και έλα πες μου!

Όμως πιστεύω και κάτι άλλο για το απέθαντο μουσικό δίδυμο των Bloom & Roeser. Ένα πράγμα που τους θέλει ακόμη εκεί, στην πιο ζεστή γωνιά της καρδιάς του Hetfield, της δικής σου και της δικής μου, είναι το άσβεστο, καυστικό έως και αυτοσαρκαστικό χιούμορ που χαρακτηρίζει κάθε τους επιλογή πενήντα χρόνια τώρα!...

Tracklisting:

That Was Me
Box In My Head
Tainted Blood
Nightmare Epiphany
Edge Of The World
The Machine
Train True (Lennie’s Song)
The Return Of St. Cecilia
Stand And Fight
Florida Man
The Alchemist
Secret Road
There’s A Crime
Fight

Line-up:

Eric Bloom
Donald “Buck Dharma” Roeser
Richie Castellano
Danny Miranda
Jules Radino

 

 

Read 262 times