Monuments on Facebook

GRAHAM BONNET BAND - The Book (Limited Edition Double CD) (Frontiers/Ward)

Thursday, 15 December 2016 15:44
Συντάκτης:
Published in When Hard Gets Heavy

Όταν η επιστροφή μιας θρυλικής rock φωνής, είναι παραπάνω από αξιοπρεπής!

Γράφει ο Δημήτρης Τσέλλος

Μόνο στο άκουσμα του ονόματος αυτού, νιώθω διάφορα. Ρίγη με διαπερνούν, τρίχες σηκώνονται, η επαφή δε με το περιβάλλον χάνεται, όταν ξεκινούν οι πρώτες νότες από αυτό το λαρύγγι. Φίλε μου, τι φωνή! Ναι, ξέρω, τον έχεις προσέξει, τον έχεις παρακολουθήσει στενά, τον έχεις “ζήσει” και εσύ. Αλλά να, το γράφω για τον άλλο μας φίλο, που τώρα ξεκινά και μαθαίνει πρόσωπα και πράγματα. Μπορεί να έχει τα πάντα μπροστά του λόγω και μέσω internet, αλλά μια ώθηση ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Rainbow, Alcatrazz, MSG, Forcefield, Impellitteri, solo, και πολλές εμφανίσεις ως guest σε διάφορες μπάντες και καλλιτέχνες. Και τί δεν έχει τραγουδήσει τούτο το σετ φωνητικών χορδών. Και πού δεν μας έχει πάρει τα μυαλά, ενώ άλλοι μας παίρνουν τ ‘αυτιά...

 

Μας τα είχε δώσει τα πρώτα δείγματα με το “My Kingdome Come”, τη περασμένη χρονιά, και κανονικά θα έπρεπε να είμαστε προετοιμασμένοι. Το “Βιβλίο”, είναι εξαιρετικό. Και γιατί αυτό; Όχι μόνο λόγω των καλών συνθέσεων που αντικειμενικά περιέχει. Όχι λόγω των μουσικών που απαρτίζουν τη μπάντα. Αλλά κυρίως, διότι ο 70άρης Graham, έχει τέτοιο τσαμπουκά, τέτοιο θράσος, τέτοια πίστη στη φωνή του, που εξακολουθεί και τραγουδά με την ίδια ένταση που τραγουδούσε και στην απόλυτη ακμή του. Ναι μάγκα μου, δεν κάνει πίσω. Ακόμη και αν η φωνή σε σημεία (πολύ λίγα) “σπάει”. Δεν τον ενδιαφέρει, δεν μας ενδιαφέρει. Σπρώχνει τα πάντα “στο κόκκινο”, και εμείς οι υπόλοιποι απλά του βγάζουμε το καπέλο.

Διπλό cd, το ένα κομμάτι γεμάτο καινούργιες συνθέσεις, το άλλο με επανεκτελέσεις παλαιοτέρων, κλασσικών στιγμών του μεγάλου Βρετανού. Όλο οι ήχοι, όλες οι τάσεις, ό,τι έκανε ο Bonnet, μπαίνουν στο καζάνι και δίνουν το στίγμα το ηχητικό του “The Book”. Και Rainbow θα ακούσεις, και Michael Schenker, και Impellitteri, και κλασσικό heavy, και hard rock, και μελωδίες, πολλές μελωδίες!

Conrado Pesinato στις κιθάρες. Δεν τον ήξερα. Έψαξα και βρήκα πως είναι κιθαρίστας στο all star project Stardust Reverie. Άψογος ο Βραζιλιάνος. Σέβεται και την ιστορία, και το παρόν του Bonnet. Δεν κάνει επίδειξη ικανοτήτων, αν και έχει πολλές, αλλά είναι μεστός και άμεσος. Μάλιστα όταν έχεις να αναπαράγεις νότες, θέματα και εν γένει την όλη αύρα κάποιου Blackmore, κάποιου Malmsteen ή κάποιου Schenker, η δουλειά σου γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, οπότε διπλά τα εύσημα!
Beth-Ami Heavenstone στο μπάσο. Πολύ ευχάριστη έκπληξη η γλυκυτάτη Beth. Bράχος πραγματικός στις χαμηλές συχνότητες. Δηλαδή, θα μπορούσα πολύ άνετα να τη φανταστώ στους ας πούμε Rainbow του σήμερα. Μάλλον θα ήταν καλύτερη του Bob Nouveau (την είπα τη κακία μου).
Jimmy Waldo στα πλήκτρα. Μεγάλη ιστορία. Ηγετικό στέλεχος των Alcatrazz. Πλήκτρα όπως πρέπει να είναι. Με σύγχρονη τεχνοτροπία, αλλά και αυτή την essence του παρελθόντος που ακούγαμε από θεούς όπως ο Lord και ο Carey.
Mark Zonder στα τύμπανα. Όταν πρέπει να μπεις στα παπούτσια ενός Cozy Powell και ενός Ted McKenna, μόνο αν έχεις την αδιαμφισβήτητη αξία ενός από τους 5-10 καλύτερους τυμπανιστές του κόσμου μπορείς να το κάνεις με ευκολία. Και εδώ ο “Πολέμαρχος” Mark το κατάφερε με άνεση.

 

Από το πρώτο cd, παρά τις τόσες ακροάσεις, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο κομμάτι. Ίσως το γρήγορο και ψιλοpower-ίζον “Dead Man Walking”; Ίσως. Όλα βρίσκονται στο ίδιο (πολύ καλό) μήκος κύματος.
Για το cd των επανεκτελέσεων, θα πω πως πρέπει ένα τεράστιο μπράβο στη μπάντα (σημ: ο Άγγελος Βαφειάδης των Warlord παίζει εδώ πλήκτρα), που σεβάστηκε τις αυθεντικές εκτελέσεις και δεν άλλαξε τα κομμάτια, και όπως έγραψα στην αρχή, ένα ακόμη μεγαλύτερο μπράβο στον Bonnet, που στα 70 του, δεν “κατεβάζει” τα τραγούδια για να μπορέσει να τα “βγάλει”. Τώρα από τα κομμάτια, εντάξει, προσωπικές αδυναμίες παραμένουν τα “Eyes Of The World”, “Desert Song”, “Stand In Line” και “Night Games”.

Τί άλλο να γράψω άραγε; Μόνο ίσως ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ευχαριστώ στον φίλο Χρήστο Κισατζεκιάν, που μου τον έκανε γνωστό μέσα από τα γραπτά του και τις εκπομπές του στο ραδιόφωνο, όταν ήμουν πιτσιρίκι.

Read 303 times