RIKARD SJÖBLOM’S GUNGFLY - “On Her Journey To The Sun” (Inside Out 2017)

Tuesday, 27 June 2017 07:30
Published in Where Prog meets Art

- Η διάλυση μιας μπάντας ίσως αποτελεί και το τέλος των μουσικών που την πλαισιώνουν. Για κάποιους μουσικούς όμως - όπως τον RIKARD SJÖBLOM για παράδειγμα - δεν συμβαίνει το ίδιο.

Οι τεράστιοι BEARDFISH δεν υπάρχουν πια. Πέρυσι, τα μέλη του group, μετά από 8 full album και 15 γεμάτα χρόνια, αποφάσισαν να διαλύσουν την μπάντα.
Οι λόγοι πολλοί και πάνω κάτω γνωστοί στους φίλους του group. Διαφωνίες, οικογενειακές υποχρεώσεις που εμφανίστηκαν κατά την διάρκεια τις πλούσιας καριέρας τους μεγαλώνοντας.
Ο ένας εδώ και ο άλλος αλλού, λίγος ο χρόνος να βρίσκονται μαζί να προβάρουν και να γράφουν νέο υλικό. Δεν θέλει και πολύ. Μια μπάντα που σαφώς δεν ζούσε από την μουσική, ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα ερχόταν σε τέλμα. Βέβαια, ποτέ δεν ξέρεις τι φέρνει το μέλλον και ίσως κάποια μέρα τους δούμε πάλι μαζί.

O τριάντα πεντάχρονος RIKARD SJÖBLOM ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη των BEARDFISH. Το εύρος του ταλέντου του τεράστιο. Συνθέτης, πολύ-εργαλείο, διότι εκτός από τραγουδιστής παίζει σχεδόν όλα τα όργανα.
Μεγάλωσε με μουσικές άξιες από μπάντες όπως οι KING CRIMSON, GENTLE GIANT, GENESIS, SUPERTRAMP, JETHRO TULL, PINK FLOYD. Ονόματα που έχουν αφήσει ανεξίτηλα την υπογραφή τους στο Progressive Rock εδώ και δεκαετίες. Φυσικό είναι λοιπόν οι επιρροές εκείνων των εποχών να τον οδήγησαν σε αυτόν τον δύσβατο μουσικό δρόμο.

Το project των RIKARD SJÖBLOM’S GUNGFLY συνυπήρξε με την main μπάντα του. στον ελεύθερο του χρόνο ηχογραφούσε extra υλικό. Εάν συνυπολογίσουμε ότι ήταν μέλος στους BIG BIG TRAIN αλλά και στους BOOTCUT τότε καταλαβαίνουμε πόσο ανήσυχο πνεύμα διαθέτει και πόσο δραστήριος είναι εν τέλη.
Το “On Her Journey To The Sun” είναι το τρίτο album του σχήματος το όποιο εδώ έχει ως εξής:

Rikard Sjöblom (φωνητικά, κιθάρες, πλήκτρα), Petter Diamant (drums), Rasmus Diamant (μπάσο), David Zackrisson (κιθάρες), Sverker Magnusson (πλήκτρα), Martin Borgh (πλήκτρα) - σ.σ (μα πόσα πλήκτρα πια!!!;;;).
Πρόκειται για έναν δίσκο πολύ καλό σαν άκουσμα. Πολύ διαφορετικό από όλα τα σχήματα που έχει συνεργαστεί στο παρελθόν. Δεν κουράζει τον ακροατή που θα επιχειρήσει να έρθει σε επαφή μαζί του. Δεν ξεφεύγει ποτέ απ τα στεγανά του Ρrogressive, οπότε απευθύνεται σε ακρατές του είδους και μόνο σε αυτούς.

Οι μουσικοί που θα ακούσεις εδώ δεν έχουν την τάση να υπερβούν τους εαυτούς τους. Προσπαθούν να είναι προσγειωμένοι σε αυτό που θέλει ο Rikard να κάνει.
Το “Prog Jazzy Fussion Rock” σε όλο του το μεγαλείο δίχως υπερβολές και ξεσπάσματα να σε πιάνει το κεφάλι.
Έντεκα συνολικά συνθέσεις πανάκριβης μουσικής. Μια σκοτεινή μελαγχολική ατμόσφαιρα διάσπαρτη σε όλη την διάρκεια του δίσκου, που με ευκολία την αλλάζουν όποτε και όπου θέλουν σε πιο λαμπερές εξάρσεις.
Αρκεί να ακούσεις τραγούδια σαν το “Of The Orb” με την μεγάλη του διάρκεια να σε κερδίζει αμέσως. Ένα συγκλονιστικό τραγούδι συνεχόμενων αλλαγών.
Ακόμα ένα τραγούδι που επέλεξα είναι το “Polymixia”.
Εδώ ξεδιπλώνεται όλο το ταλέντο της μπάντας. Ένα ορχηστρικό κρεσέντο με όλα τα στοιχεία που σου αρέσουν στον Παράδεισο του Progressive Rock γενικότερα.

Δεν υπάρχουν νεωτερισμοί ή κάποια καινοτομία. Δεν θα βρεις ησυχία όμως και χρειάζεται αρκετές ακροάσεις για να μπεις στο κλίμα που δημιουργείτε.
Αυτό που μου άρεσε περισσότερο στον δίσκο είναι ότι με κράτησε σε εγρήγορση και το ενδιαφέρον μου όπως και οι αισθήσεις μου ήταν στην τσίτα.
Η μεγάλη διαφορά όμως ήταν το γεγονός ότι ήμουν και χαλαρός συνάμα. Δυο πράγματα που δεν ταιριάζουν μαζί, αλλά να όμως που στο “On Her Journey To The Sun” συμβαίνει και αυτό.
Η ατμόσφαιρα του δίσκου δεν παίζεται. Βοηθά πολύ η θεματολογία.
Στίχοι για συγκεκριμένα βιώματα του δημιουργού του, ο οποίος δεν έχει περάσει και λίγα στην ζωή του. Σίγουρα θα βρεις πολλά κοινά σημεία για να ταυτιστείς με κάποια από τα τραγούδια.

Ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια που ξεχωρίζει είναι και το “Old Demons Die Hard”. Ακούγεται σύγχρονο με όλη την διαχρονικότητα των επιρροών του Rikard. Tα φωνητικά του και ο τρόπος που τραγουδά έχουν μια φυσικότητα. Ένα Prog Jazz διαμάντι.
Στο “The River Of Sadness” παραδίνεις πνεύμα και σώμα. Δυο λέξεις. Εκπληκτική σύνθεση.
Η νέα δουλειά των RIKARD SJÖBLOM’S GUNGFLY κυμαίνεται σε υψηλό επίπεδο ποιότητας. Είναι όμως αυτό αρκετό ώστε να πείσει το ευρύ κοινό ώστε να ασχοληθεί με αυτό το project?
Αυτό είναι κάτι που μόνο ο χρόνος θα δείξει.
Η κυκλοφορία συνοδεύεται και με ένα δεύτερο cd. Ένα best of από τις δυο προηγούμενες δουλειές του project των GUNGFLY.

Άκρως χορταστική κυκλοφορία για τους πιστούς του Progressive Rock.

https://youtu.be/yXAalb7IoXM

https://sv-se.facebook.com/rikardsjoblom/

 

 

Read 267 times