TUESDAY THE SKY – “Drift” (InsideOut Music)

Tuesday, 08 August 2017 06:00
Published in Where Prog meets Art

Ο ανεξάντλητος Χαμαιλέων στα πιο ταξιδιάρικα του

Δεν είναι ούτε η πρώτη φορά, ούτε η τελευταία που ο πολυαγαπημένος μας Jim αυτομολεί από τους Fates Warning για να μοιραστεί τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες που ως χείμαρρος συναισθημάτων μας παρασέρνουν κάθε τόσο και μας θέλουν δίπλα του, έως και αποσβολωμένους!... Οι ως τώρα προσωπικές του δουλείες άλλωστε (κι αυτή τέτοια είναι ουσιαστικά, απλά την βάπτισε λόγω της καίριας συμβολής του τυμπανιστή Lloyd Hanney και του κολλητού φίλου του Kevin Moore), πιο πολύ συναίσθημα βγάζουν, παρά περιπετειώδη μανιερισμό.

 

Το όλο project ξεκίνησε από τις ανάγκες της δισκογραφικής των FW για ένα επιπλέον τραγούδι ως bonus track – συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια!... «Ξεκίνησα να συγγράφω το τραγούδι αυτό περίπου ενάμιση χρόνο πριν, ως ιδέα που προοριζόταν για τις ανάγκες του “Theories of Flight”…» δηλώνει ο Matheos και συνεχίζει, «…όμως όταν εν τέλει αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα καθόλα ακουστικό bonus cd, ξάφνου βρέθηκε ορφανό και δεν ήθελα με τίποτα να μείνει στα αζήτητα! Είπα λοιπόν να συνεχίσω στο ίδιο μοτίβο με αντίστοιχες ιδέες και ότι προκύψει» ολοκληρώνει.

Να λοιπόν γιατί έχουμε στα χέρια μας οι τυχεροί του ακόλουθοι τούτο το ορχηστρικό, ευαίσθητο, εσωτερικό, ατμοσφαιρικό και ταξιδιάρικο διαμαντάκι. Τα διαστρικά πλήκτρα του χαοτικού Moore, τα minimal μα ευφάνταστα ρυθμικά του οδοστρωτήρα των God is an Astronaut και τα αιθέρια δίχως στίχους φωνητικά της Anna-Lynne Williams δημιουργούν ένα συντροφικό αμάλγαμα που τις περισσότερες φορές σε θέλει μελαγχολικό. Ελάχιστα τα σκιρτήματα. Όμως σε αυτά θα βρεις μερικά από τα πιο βαριά & σκοτεινά riffs του θεόρατου κοντού! Γεμάτο ηχοτρόπια αλλεπάλληλων δοκιμών του όσον αφορά την τεχνολογία του ήχου, μπόλικο ονειρικό τρέμολο και δραστικά effects, σε πάει και σε φέρνει όχι μόνο εκεί που θα ήθελε ο δημιουργός του, μα, συνειδητά όπως δηλώνει άλλωστε κι ο ίδιος, εκεί που θες κατά περίπτωση εσύ ο ίδιος.

 

Και δυο rock’n’toll ιστορίες μιας που τις αγαπάμε πολύ μεις εδώ;

Η πολύχρονη επικοινωνία που έχω την τιμή να χαίρω με τον αρχιτέκτονα αυτό, με ήθελε να λαμβάνω προσωπικό e-mail εκ μέρους του δυο βδομάδες πριν την φετινή επίσκεψη των FW στο Gagarin 205 το Φεβρουάριο όπου ούτε λίγο, ούτε πολύ, μου ζητούσε να αναλάβω την φωτογράφιση για τις ανάγκες της παγκόσμιας προώθησης του εν λόγω έργου το ποταπό διάστημα της παραμονής του στην Αθήνα!!! Ο ενθουσιασμός μου…παιδικός! Άλλωστε έχει προηγηθεί η συνεργασία μας για τις ανάγκες του DVD Concert "Live in Athens" που κυκλοφόρησε το 2005. Όμως εν τέλει το πρόγραμμα του σχήματος ήταν έως και εξοντωτικό μην αφήνοντας τα απαραίτητα χρονικά περιθώρια για τούτο το ζωντανό όνειρο… Ως εκ τούτου, του ζήτησα να μου στείλει τις εικόνες αυτές που τράβηξε η κόρη του.

Όμως όπως το συνηθίζω, δεν στάθηκα εκεί μα πήρα το θάρρος και του ζήτησα να μας αποκαλύψει την πηγή του «αλλόκοτου» ονόματος που επέλεξε για τούτο το project. Είστε έτοιμοι;;;

 

«Ίσως είναι κάπως βαρετή η ιστορία πίσω από αυτό… Μια μέρα οδηγούσα το αμάξι μου με επιβάτες την κόρη μου, την γυναίκα μου και την πεθερά μου. Μιλούσαν όλες μαζί ταυτοχρόνως, το συνηθίζουν, προσπαθώντας η καθεμιά να σταυρώσει πρώτη κουβέντα. Εγώ στον κόσμο μου, το συνηθίζω, σκεφτόμουν τις ιδέες για το πρωτότοκο τραγούδι του εν λόγω έργου. Εντωμεταξύ βιώναμε μια πρωτόγνωρη κακοκαιρία που είχε κρατήσει μέρες πολλές, και ενώ η πεθερά μου προσπαθούσε μάταια να τελειώσει την δική της ιστορία, την διέκοπταν συνεχώς, τόσο, που σε κάποια φάση κατέληξε να επαναλαμβάνει 3-4 φορές τη φράση “Tuesday the Sky, Tuesday the Sky”. Αυτό ήταν, με χτύπησε μονομιάς, σκέφτηκα πως ήταν γαμώ τους τίτλους!».

Σερσέ λα φαμ που έγραψε και ο αείμνηστος Τσιτσάνης!

 

 

Read 454 times