SUBTERRANEAN MASQUERADE – “Vagabond” (ViciSolum Productions 2017)

Tuesday, 12 September 2017 06:00
Published in Where Prog meets Art

Ένα συναρπαστικό πολιτισμικό μουσικό οδοιπορικό.

“Hello my friend... we meet again...”
Το καλωσόρισμα ή και η υπενθύμιση πως είναι πάλι εδώ.
Τι δισκάρα κι αυτή?!
Αυτοί οι άνθρωποι είναι γεννημένοι για το διαφορετικό, το υπέροχο, το μοναδικό και το περίεργο.

Το “Place For Fairytales” είναι η κατάλληλη αρχή για να μπεις σ' αυτόν τον κόσμο.
Μελωδίες που σε πάνε πίσω σε χρόνο (που ίσως εμείς μπορεί και να μην υπήρξαμε τότε καν) και σε τόπους (που ίσως να μην έχουμε επισκεφτεί ποτέ) αλλά μέσω της μουσικής των SUBTERRANEAN MASQUERADE μπορούμε ανά πάσα ώρα και στιγμή να βρεθούμε οπουδήποτε.
Το καινούργιο τους άλμπουμ λοιπόν είναι εδώ και καλοδεχούμενο μιας και οι πολυμελής μπάντα φαίνεται ότι μετά το “The Great Bazaar’’ ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη στην μουσική της πολυχρωμία. (Εγώ τους λάτρεψα στο “Suspended Animation Dreams” και αυτό δεν αλλάζει!) Είναι φανερό ότι είναι σε μια πολύ καλή περίοδο. Αυτό μαρτυρά το “Vagabond”.
9 σούπερ κομματάρες γεμάτες με ρυθμό, χρώματα και αισθήσεις με μουσικούς που ξέρουν το κάθε βήμα τους δίνοντας βαθύτητα στον ήχο, ποιότητα συνθετική και όλα αυτά μέσω μιας μουσικής πανδαισίας.
Οι αλλαγές στο line up στεναχώρησαν κάποιους αλλά μην τρελαθούμε κιόλας. Άξιοι και ικανοί όλοι τους όπως κι αυτοί εδώ.

Line-up:

Kjetil Nordhus – Vocals (Green Carnation, Tristania)
Weitzman Eliran - Growls
Tomer Pink - Guitars
Or Shalev - Guitars
Shai Yallin - Keys
Golan Farhi - Bass
Matan Or-El Shmuely – Drums (Orphaned Land)
Ilan Arad - Brass

 

Να γίνεις συγκεκριμένος στο τι ακριβώς παίζουν δεν μπορείς. Πιάνεις όμως τις ιδιομορφίες τους και περπατάς ώσπου να καταλήξεις κάπου.
Στο “Nomad” ας πούμε συναντάς, μελωδίες και ήχους που έρχονται από το Ισραήλ, τα πολύ όμορφα και χαρακτηριστικά φωνητικά του Kjetil Nordhus, γυναικεία παραδοσιακά και τα growls του Weitzman Eliran.
Το θέμα είναι πως ενώ έχουν μεγάλο Metal κοινό που τους ακολουθεί, οι SUBTERRANEAN MASQUERADE δεν μπορείς να πεις ότι παίζουν Metal εδώ. (Με την κλασσική έννοια.)

Αν δε, ακούσεις και το “Ways” που ακολουθεί, με πιάνο, φλάουτο και Hammond πηγαίνει κάπου πίσω στα ψυχεδελικά εκείνα χρόνια των ΄70. (Τα πνευστά στυλ κλαρίνου και τα στοιχειωμένα φωνητικά που συνοδεύουν σου δίνουν μια “Λούνα Παρκ” αίσθηση αλλά για πολύ λίγο και μετά βαραίνουν πάλι.)

Τουμπερλέκια και παραδοσιακά πνευστά σε βάζουν για κάποια δευτερόλεπτα με το “Carousal” σε μια πανηγυρική διάθεση και μετά τι συμβαίνει? Ένα τσέλο (μαντεύω) με συνδυασμό πιάνου και κιθάρας σου δίνει μια πολύ όμορφη insrumental μελωδία που δεν ακουμπά καν τα 2 λεπτά!

Το ηχόχρωμα της μπάντας είναι σαφές και ξεκάθαρο. Τα παραδοσιακά όργανα που χρησιμοποιούν, πνευστά και έγχορδα δίνουν την ταυτότητα της μπάντας. Όταν όμως συναντούν τα φωνητικά του Νορβηγού Nordhus εκεί πάμε κάπου αλλού.

Το “As You Are” εισβάλει με μια Ταγκό-ανατολίτικη μαεστρία. Ο χαμός γίνεται από εναλλαγές και οι Έλληνες σίγουρα λόγω “ρυθμού” θα νιώσουν πιο οικεία.
(Η αλήθεια είναι πως και οι Σκανδιναβοί αρέσκονται στους πιο Ανατολίτικους ρυθμούς για αυτό και τα ραδιόφωνα τους κατακλύζονται καθημερινά από δαύτους... τι να πεις!)

Σιτάρ, τουμπερλέκι και οι φωνές των Nordhus και Eliran κάνουν το “Hymn Οf Τhe Vagabond” ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια του άλμπουμ.

Το τέλος το αφήνουν στην ιστορία. Στο “Space Oddity” και τον δημιουργό του. Αγγίζοντας τέτοια διαμάντια πρέπει να είσαι σίγουρος που πατάς. Και οι SUBTERRANEAN MASQUERADE το έκαναν δικό τους. Απλή αλλά εντυπωσιακή “Doomy” ερμηνεία με την συνοδεία του όλου σχήματος χωρίς να ξεφεύγει από τις αρχικές αξίες του κομματιού και χωρίς να υπερβάλλουν στο ελάχιστο. To σαξόφωνο δε στα μέσα του κομματιού... απογειώθηκε!
Σεβασμός.
Με λίγα λόγια έχουμε να κάνουμε με ένα άλμπουμ που είναι άκρως ενδιαφέρον με τοπικιστικές αναφορές στο μεγαλύτερο ποσοστό του.
Ροκ (και σε στιγμές πιο βαρύ) με μπόλικη προοδευτική δόση και ψυχεδελικές δρασκελιές.
Ακούστε το, ή τι λέω?... Αγοράστε το! Σίγουρο κομμάτι στη δισκοθήκη.
Αξιόλογη και πολύχρωμη κυκλοφορία.

Στη μίξη του ήχου ο Christer Andre Cederberg (Anathema – Tristania - Circus Maximus).
Το master έγινε από τον Tony Lindgren @ Fascination Street studio.

Discography:

2004: Temporary Psychotic State (EP)
2005: Suspended Animation Dreams
2013: Home (EP)
2014: The Great Bazaar
2017: Vagabond

www.submasq.net

www.facebook.com/submasq

“Imagine what would happen should such bands as Pink Floyd, Dream Theater, Fleetwood Mac, Jethro Tull, Opeth, In The Woods, King Crimson, and David Bowie all get together in one room - perhaps this is what it would sound like?”
- SUBTERRANEAN MASQUERADE

 

 

 

Read 375 times