CALIGULA'S HORSE - “In Contact” (Inside Out – 2017)

Monday, 16 October 2017 07:30
Published in Where Prog meets Art

Πριν αρχίσω να σας /μας βάζω στο ταξίδι, να σημειώσω πως πρόκειται από τις πιο ιδιάζουσες περιπτώσεις η περιγραφή του νέου πονήματος των Αυστραλών…

Ακόμη και το αρκετά αλλοπρόσαλλο όνομα κάτι τέτοιο μας προμηνύει άλλωστε, με τη διάφορα ότι γνώριζα τα προηγούμενα ηχο - γραφήματα του σχήματος ακόμη πιο πριν, από τις μέρες των εξαιρετικών Αrcane.

Οι Caligula’s Horse δημιουργήθηκαν το 2011 έχοντας ως βάση τους το Brisbane της Αυστραλίας.

Ήδη από τα πρώτα ηχοχρώματα του “Μoments from Ephemeral City” εύκολα διέκρινες τις όμορφες αν και αμυδρές ακόμη πινελιές των νεαρών μουσικών να απλώνονται καλύτερα μέσα από το “Colossus” και το “Τhe Tide,The Thief & River’s edge” του 2013 .
Ακόμη κι αν αρχικά κινήθηκαν μέσα στα “στενά” πλαίσια της χώρας τους, οι C.H ήδη άρχισαν να κερδίζουν το ενδιαφέρον πολλών ακροατών κι έξω από αυτήν, μέσα από σειρά ζωντανών εμφανίσεων .
Όπως οι συμπατριώτες τους Karnivool και Dead Letter Circus, έτσι κι αυτοί άδραξαν στοιχεία ετερόκλητων επιρροών με τη διαφορά ότι οι Caligula’s Horse είχαν πιο πολλά κοινά με τους Voyager, Riverside, τους πιο μεταγενέστερους Οpeth, τους Tesseract, ακόμη και τους επίσης εξαίσιους Αυστραλους Plini, τους Leprous & Ηaken για να αναφέρουμε μερικούς ακόμη… Κάτι που πλέον γίνεται αντιληπτό στους υπέροχους ήχους του τρίτου δίσκου “Bloom’ -φέτος υπό την σκέπη πλέον της γνωστής για τα progressive rock/metal δρώμενα “Ιnside Out”- κι ο ακροατής γι’ άλλη μια φορά θα χαθεί σε όμορφους, μελωδικούς δρόμους.

 

Μετά από άκρως πετυχημένες εμφανίσεις στην Ευρώπη μαζί με τους Opeth , Anathema και Pain Of Salvation, οι Caligula’s Horse φαινομενικά ηρεμούν μόνο για λίγο στα ενδότερα της έμπνευσής τους για να επιστρέψουν με το καλύτερο έργο τους μέχρι σήμερα που δεν είναι άλλο από το φετινό “In Contact”
Πλέον το κουιντέτο εκτοξεύεται σε σφαίρες πέρα από κάθε φαντασία με συνθέσεις που είναι απλά αδύνατον να περιγράψεις επακριβώς, πόσο μάλλον με σύνθετα λόγια...

Έχεις φανταστεί ποτέ πως είναι να έχεις “παγιδευτεί” σε ένα ηχητικό ιστό όπου η λογική - όπως τη γνωρίζουμε οι περισσότεροι - δεν έχει στο κάτω-κάτω και πολύ σημασία;;;

Θα πρέπει να ενδώσεις για να καταλάβεις την ύπαρξη του “Dream The Dead” σαν έναυσμα αν και και στην πραγματικότητα όλα αρχίζουν με αυτό το ανυπέρβλητο “Hands Are The Hardest” χάρη και στη μαγεία της φωνής του Jim Grey και την γαλήνια υφή πριν τη καταιγίδα στο μυαλό σου “ Love Conquers All” που μέχρι πρότινος νόμιζες ότι θα άκουγες μόνο από ονειροπαρμένους σαν τον Αrno Menses και τους μοναδικούς Subsignal του!

 

Mην τους “πιστέψεις” όμως αν σου πουν πως δημιουργούν “ Songs For No One’’! Τη στιγμή που το ακούς ξέρεις το πως και το γιατί σε παρέσυρε στα κύματα του. Κι αν το συνδέσεις με το βελούδινο “Capulet”, χωρίς υπερβολή, είναι σαν να βλέπεις ολοκάθαρα τα πρασινωπά χρώματα της ζήλιας στα πρόσωπα των Αkerfeldt και Steven Wilson αν ποτέ βρεθεί στο διάβα τους ένα “Fill My Heart”!... Η ιδανική παραγωγή του Jens Bogren (Opeth ,Katatonia ,Fates Warning κτλ) ανεβάζει ακόμη πιο ψηλά το πήχη !
O αέναος ρυθμός άλλων κόσμων συνεχίζεται με το “The Canon’s Mouth” που σου δεν αφήνει και πολλά περιθώρια ανάσας, ούτε καν με το “Graves” που θα σε κλείσει βαθιά στην αγκαλιά της Μητέρας Γαίας και το δαιμονισμένο εκείνο σαξόφωνο παιγμένο από τον Jorgen Munkeby (Shining) ως guest ! Λίγο πριν ένα αόρατο χέρι θα σε ωθήσει ξανά στο φως λίγο πριν τις τελευταίες του στιγμές...

Το “Ιn Contact” ήταν η μικρή λύτρωση που περίμενες , η αρπαγή , αν μόνο εσύ το ζητήσεις από την καθημερινότητα .
Σίγουρα θα τα έχεις ακούσει τα μαντάτα ξανά με πολλές υποσχέσεις από “Κασσανδρες” να διατυμπανίζουν και στο τέλος να μην σε πείθουν, λίγοι όμως σαν τους Caligula’s Horse ξετυλίγουν τόσο όμορφα το μίτο της Αριάδνης και στο παραθέτουν με το καλύτερο τρόπο με το νέο τους διαμάντι.

Δεν έχεις πάρα να το πιστέψεις και να το αγγίξεις αληθινά με τη ψυχή σου!

Λεωνίδας “The Αustalien” XατζημιχαληςRead 539 times