YOGI LANG – A Way Out Of Here (Gentle Art Of Music/Soulfood–2019)

Friday, 08 November 2019 12:10
Συντάκτης:
Published in Where Prog meets Art

Ο Yogi Lang με την νέα προσωπική του δουλειά υπόσχεται ένα ακόμα εντυπωσιακό μουσικό ταξίδι μετά το ομολογουμένως εξαιρετικό που μας προσέφερε με την παρέα των RPWL πριν μερικούς μόλις μήνες.

 

Ο Yogi Lang μαζί με τον Kalle Wallner οδηγούν από κοινού το όχημα των RPWL με επιτυχία μέχρι και σήμερα, έχοντας δημιουργήσει ένα αναγνωρίσιμο brand name και εκτός των συνόρων της Γερμανίας απ' όπου προέρχονται. Μετά την κυκλοφορία του νέου RPWL άλμπουμ Tales From Outer Space τον περασμένο Μάρτιο, το οποίο εξακολουθώ να πιστεύω ότι αποτελεί την πιο μεστή και ουσιαστική δουλειά τους μέχρι σήμερα, ο Yogi Lang παρουσιάζει την δεύτερη προσωπική του δημιουργία μετά το No Decoder (2010).
Το A Way Out Of Here αποτελεί ένα δυνατό, συναισθηματικό, εσωτερικό άκουσμα βασισμένο σε προσωπικά βιώματα, καθημερινές δυσκολίες και εμπόδια που παρουσιάζονται και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κάποια στιγμή στην ζωή μας. Μπερδεμένες καταστάσεις για τις οποίες αγωνιζόμαστε να βρούμε τις κατάλληλες διεξόδους, θέματα απώλειας αγαπημένων προσώπων και η διαχείριση τους, αλλά και συντροφικών σχέσεων που επιδιώκουν την μακροβιότητα μέσα από θυσίες και παραχωρήσεις χωρίς υπολογισμό κόστους και συνεπειών.
 
 
Όλα τα παραπάνω θέματα σύμφωνα με τον Yogi Lang μπορούν να ξεπεραστούν ή τουλάχιστον να μετριασθούν αντιτάσσοντας την γενικότερη έννοια τής Αγάπης και της ελευθερίας σκέψεων, ιδεών και πράξεων, επιδιώκοντας την εξεύρεση διεξόδου που θα οδηγήσει στην ηρεμία και την γαλήνη.
Ο τρόπος που μουσικά και στιχουργικά επενδύονται οι συνθέσεις, δεν εμπεριέχει ένταση, αγχωτικές ατμόσφαιρες και βίαιες εξάρσεις, αντίθετα υπάρχει από την αρχή μέχρι το τέλος ομαλή ηχητικά ροή με τις μελωδίες άλλοτε να εμβαθύνουν στον εσωτερικό κόσμο του Yogi Lang και άλλοτε να αναδύονται μέσα από μηνύματα αισιοδοξίας και θετικής προσέγγισης των προκλήσεων της ζωής.
Το A Way Out Of Here διαπραγματεύεται καταστάσεις που λίγο έως πολύ είτε ζήσαμε είτε κάποια στιγμή θα ζήσουμε στο μέλλον, μέσα από την οπτική και τις προσωπικές εμπειρίες του μουσικού ο οποίος επιδίδεται σε ένα πολυεπίπεδο συναισθηματικό ταξίδι. Είναι μάλλον περιττό να αναφερθούμε στις επιρροές των Pink Floyd οι οποίες αποτελούν την βασική κινητήριο δύναμη πίσω από την ύπαρξη τόσο του Yogi Lang ως σόλο καλλιτέχνη και πολύ περισσότερο των RPWL. Ωστόσο πρέπει για ακόμη μια φορά να αναφέρω ότι οι επιρροές αυτές έχουν τον τρόπο να ακούγονται ευχάριστα όχι μόνο χωρίς να με ενοχλούν αλλά πολλές φορές έπιασα τον εαυτό μου να τις επιζητά εναγωνίως.
 
 
Τα εννέα κομμάτια που απαρτίζουν το άλμπουμ διαθέτουν το καθένα από αυτά ξεχωριστή, μοναδική προσωπικότητα η οποία απορρέει από τις εξαιρετικές ενορχηστρώσεις, τις όμορφες ερμηνείες του Yogi Lang αλλά και την διάνθιση τους με γυναικεία και χορωδιακά φωνητικά, διακριτική χρήση ηλεκτρονικών στοιχείων και όργανα όπως μαντολίνο και pedal steel guitar. Όλα τα παραπάνω και με την βοήθεια του Kalle Wallner στο σόλο δύο συνθέσεων και του Guy Pratt (Pink Floyd, David Gilmour) ο οποίος είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνος για μια εκ των συνθέσεων του άλμπουμ.

Εν ολίγοις το 2019 φαίνεται πως είναι η χρονιά τόσο των RPWL όσο και του Yogi Lang που αμφότεροι δημιούργησαν δύο εξαιρετικά άλμπουμ που ξεχωρίζουν για την ποιότητα τους, αποτελούν δυνατές προτάσεις στο είδος τους και αξίζει να αφιερώσουμε λίγο από τον πολύτιμο -κατά τα άλλα- χρόνο μας απολαμβάνοντας τα.

Tracklist: 1. Move On 2. A Way Out Of Here 3. Shine On Me 4. Don’t Confuse Life With A Thought 5. Love Is All Around 6. Freedom Of The Day 7. Early Morning Light 8. The Sound Of The Ocean 9. I’ll Be There For You

Line-up:
Yogi Lang: vocals, keyboards
Torsten Weber: guitars
Stephan Treutter: drums
Yvo Fischer: bass
Conny Kreitmeier, Bine Heller: backing vocals
Kalle Wallner: solo guitar on Don’t Confuse Life With A Thought & I’ll Be There For You
Klaus Reichart: pedal steel, mandolin
 
 
 

Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS Team)
Read 156 times