WINDY AND CARL – Allegiance and Conviction (Kranky/2020)

Saturday, 04 April 2020 14:37
Published in Where Prog meets Art

Αφοσίωση και πεποίθηση, δυο έννοιες που τείνουν να εξαφανιστούν γιατί η εμπιστοσύνη νοσεί σε βαθμό εξαφάνισης.

 

Το γεγονός του εσωτερισμού που έχει φέρει αυτή η άθλια κατάσταση που ζούμε τον τελευταίο μήνα, έχει πολλά αρνητικά αλλά έχει και πολλά θετικά από όποια πλευρά και το δει κανείς. Αν το φιλοσοφήσει κανείς πιο βαθιά, η καραντίνα δεν είναι μόνο μέσα στο σπίτι και την ασφάλεια της οικογενειακής θαλπωρής. Όλος ο πλανήτης και η ζωή σε αυτό τον ρημαδότoπο και χρόνο βρίσκεται σε μια απομόνωση. Το μόνο που πρέπει κατ εμέ να εξετάσουμε είναι η κρίση ιδεών και κατ’ επέκταση το σαθρά δομημένο καθεστώς της άγνοιας και της αποβλάκωσης των μαζών. Όλα αποσκοπούν στην εξαθλίωση των πάντων ώστε να μας φέρουν στο τέλειο αδιέξοδο. Ζεις στο τώρα και στο εδώ και έχεις απομονωθεί και είσαι εξοργισμένος με το κάθε τι.
Κρίνεις και αναπαράγεις την κάθε βλακεία χωρίς να το ξέρεις. Συνωμοσίες πάνω στις ίδιες υπάρχουσες αυταπάτες, καλά δομημένες ανοησίες των επίδοξων κραταιών αυτού του κόσμου. Και μεις αυτό το ονομάζουμε πολιτισμό.
Πέρα από αυτό το κουραστικό εισαγωγικό και πιο πέρα ακόμα αυτό που εννοούμε πολιτισμό βρίσκονται σε κοινή ρώτα κάποιες ανθρώπινες άξιες και βαθυστόχαστες σκέψεις.
Η μουσική είναι όπλο ειρήνης και σύνδεσης των λαών κάτω από μια στέγη. Το ίδιο συμβαίνει σε όλες της πηγές τέχνης. Ένας μουσικός, ζωγράφος, γλύπτης, μελετητής (και πάει λέγοντας) της γνώσης έχει μεγάλο χάρισμα. Τους ζηλεύω πραγματικά (με την καλή έννοια πάντα) γιατί μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και αποτυπώνουν ιδέες και περνούν μηνύματα, τέτοια που κανείς πολιτικός ή αναλυτής δεν θα μπορούσα ούτε στα πιο κρυφά όνειρα του. Εάν μπορούν ακόμα να ονειρεύονται αυτοί οι άνθρωποι. Το κεφάλι αυτών που κάνουν “κουμάντο” είναι τόσο άδειο όσο και ο κενός χώρος όλου του σύμπαντος μαζί.


Και στον αντίποδα όλων αυτών υπάρχει η λογική. Το λογικό στην ελάχιστη ελεύθερη ώρα που σου έχει απομείνει προσπαθείς να ξεφύγεις με το hobby σου.
Αλήθεια τώρα, γιατί η αίσθηση του χρόνου μικραίνει σε σχέση με αυτή που είχαμε στην παιδική και εφηβική ηλικία; Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς σας τον λόγο και όχι την αιτία; Είναι ότι οι ατομικές ελευθερίες εκμηδενίζονται χρόνο με τον χρόνο. Όλο και περισσότερο ο φόβος μήπως χάσεις κάτι η μείνεις πίσω και μακριά από την καθημερινότητα ίσως ακόμα και την ίδια σου την ζωή. Τρέχεις να προλάβεις αυτά που σου έχουν αναθέσει και κουράζεσαι περισσότερο απ ότι πριν. Και αφού έχεις τελειώσει με την τρέλα τής ημέρας πας σπίτι και συνεχίζεις να τα σκέπτεσαι σαν πρόβατο. Και ενώ το αντέχεις σε φορτώνουν κι αλλά και ακόμα περισσότερα. Που καιρός για μουσική η άλλες ασχολίες… κατάντησες να είσαι αριθμός και όχι πραγματική αξία.

Το δίδυμο WINDY AND CARL από το Dearborn τού Michigan κυκλοφορεί το Allegiance and Conviction μέσα στην χειρότερη κρίση που έχουμε δει με τα μάτια μας τις τελευταίες δεκαετίες. Ύστερα από 8 ολόκληρα χρόνια σιωπής ένιωσαν την ανάγκη να δραστηριοποιηθούν ξανά και να προσφέρουν λίγη από την μαγεία της ενέργειας τους. Το υβρίδιο των ήχων που χρησιμοποιούν μέσα σε αυτόν τον δίσκο δεν σκοπεύει στον εντυπωσιασμό γιατί απλά δεν το έχει ανάγκη. Ούτε οι συντελεστές του δεν φέρουν τίποτα το νεωτεριστικό. Ο σκοπός της μουσικής αυτής είναι το «φευγάτε όλοι από γύρω μου και αφήστε με να χαλαρώσω».
Είναι μια οντότητα ήχων, γραμμένη σε συχνότητες εντελώς διαφορετικές με αυτές που έχω συνηθίσει. Δεν υπάρχουν στιγμές έντασης ή εκτόξευσης μόνο χαλάρωση μέσα από τις νότες.
Ένα κράμα Rock, Instrumental, Vocal, Dream Pop, Shoegaze, Noise, Post-Rock, Psychedelic, Power Electronics, Drone, Metal, Terrastock, Art-Pop.
Καλά, πως είναι δυνατόν να επιτυγχάνουν μέσα από όλες αυτές τις επιρροές να βγει μια ζωντανή και διαφορετική τάση για κάτι ολοκληρωμένο;

WINDY AND CARL discography and reviews

Είπα πριν ότι απλά αυτός ο οργανισμός κινείτε σε άλλες συχνότητες με την ένδειξη ότι κάτι θα αλλάξει μέσα σου. Η ταξιδιάρα ψύχη σου θα ενσωματωθεί με την μουσική αυτή. Θα αφεθείς σε αγνώστους ήχους. Τουλάχιστον αυτό σε μένα λειτούργησε θεραπευτικά. Βρήκα ενδιαφέρον το album και πιστεύω ότι σίγουρα μέσα σας αναζητάτε τρόπους διαφυγής από την πραγματικότητα.
Αν προσεγγίσετε το album αυτό θα το κάνετε με ευλαβικό τρόπο. Θα καταλάβετε αμέσως γιατί έγραψα αυτόν τον μακροσκελή πρόλογο και θα θυμηθείτε λίγο τον εαυτό σας. Το απόλυτο εργαλείο για ταξίδι μέσα από την μουσική. Ξεφεύγεις από την εικονική πραγματικότητα σου με σύμμαχο σου μόνο εσένα και κανέναν άλλο. Όσοι πραγματικοί μουσικόφιλοι έχουν μείνει ζωντανοί θα το λατρέψουν. Οι υπόλοιποι ας βρουν αλλού καταφύγιο.

Σίγουρα οι Windy Weber και Carl Hultgren δεν θα γίνουν διάσημοι μετά από αυτή την κυκλοφορία. Σίγουρα το μέλλον τους είναι αυτό που έφτιαξαν οι ίδιοι και το προσφέρουν σε μας.
Λίγοι και καλοί. Τελικά η καραντίνα έχει και τα καλά της.
 
Tracklist:
1. The Stranger
2. Recon
3. Moth to the Flame
4. Alone
5. Will I See the Dawn
6. Crossing Over
 
Band members:
Windy Weber
Carl Hultgren
 
 
 
 
✍Thanasis Tzelas / Halo of Thorns (ECLECTIC SHADOWS team)
 
Read 512 times