PAIN OF SALVATION - Panther (InsideOut Music/2020)

Tuesday, 25 August 2020 14:22
Συντάκτης:
Published in Where Prog meets Art

Στις εποχές αυτές που η διαφορετικότητα στριμώχνει, ο διαφορετικός στήνετε στον τοίχο και ότι τραβά μαζί του συνήθως γίνεται στόχος εκτόξευσης πυρών, υπάρχουν και κάποιοι που περνούν στην αντίπερα όχθη άθικτοι.
Η δυνατότητα να κρατηθούν ατραυμάτιστοι και να συνεχίσουν την πορεία τους στο άγνωστο τους βγάζει στο τέλος πιο δυνατούς από ότι οι ίδιοι μπορεί και να είχαν φανταστεί.
Μια λοιπόν παρουσία στα μουσικά δύσβατα μονοπάτια που τραβά μοναχικές και δύσκολες πορείες -για χρόνια τώρα- είναι και αυτή του μοναδικού Daniel Gildenlöw frontman των Σουηδών PAIN OF SALVATION.
Αυτό που συμβαίνει στο Panther είναι μια βροντερή εσωτερική καταγραφή του. Ακούστε με προσοχή το νέο album όχι σαν mp3 format αλλά σαν τα εσώψυχα μιας (ίσως) από τις πιο δυνατές αντιδραστικές μορφές των χρόνων μας. Θα εκπλαγείτε!

(Εισαγωγικό σημείωμα ✎ Eleni Liverakou Eriksson (ECLECTIC SHADOWS team) 

 

“Η δημιουργία του Panther έκανε πάνω από 2 χρόνια. Ένιωσα την ανάγκη να προωθήσω τα όρια, τόσο μουσικά όσο και ηχητικά. Προσέγγιση της μουσικής από πιο διαφορετικές γωνίες, αλλά χωρίς να χάσω την κεντρική ταυτότητα του συγκροτήματος. Λυρικά ταιριάζει συμπτωματικά περισσότερο από ποτέ στις τρέχουσες εποχές. Όταν κοιτάζω τα υπέροχα σχέδια έργων τέχνης που μπήκαν στο concept, μπορώ μόνο να πω ότι είμαι εξαιρετικά χαρούμενος με το πώς αποδείχθηκαν τα πάντα. Ανυπομονώ να μοιραστώ αυτό το άλμπουμ με όλους.”
Έτσι κάπως ξεκινά το εισαγωγικό σημείωμα ο Daniel Gildenlöw για το νέο άλμπουμ Panther, που μας έρχεται από την InsideOut Music.Η παραγωγή έγινε από τον Daniel Bergstrand (In Flames, Meshuggah, Devin Townsend) στα a.o. Dugout Studio με συμπαραγωγούς τους Daniel Gildenlöw & Ragnar Zolberg.
Μετά από το εξαίσιο In the Passing Light of Day του 2017, ο Daniel μαζί με την παρέα του, έρχεται να αναταράξει τα λιμνάζοντα νερά της progressive metal λαοθάλασσας και όχι μόνο. Και το Panther, το επόμενο του πόνημα!
Τι να πρωτογράψεις για αυτόν τον μουσικό; Για αυτόν τον καλλιτέχνη που ποτέ δεν επαναπαύτηκε στις δάφνες του και στις δόξες του. Πάντα ανήσυχος, με ένα κοφτερό μυαλό να δημιουργεί αριστουργήματα. Για αυτόν τον καλλιτέχνη που ποτέ δεν επαναλαμβάνεται. Το πιο εύκολο θα ήταν να γράψει ένα Be 2 ή ένα Remedy Lane 2. Όχι όσον αφορά τον Daniel Gildenlöw! Είναι καινοτόμος, νεωτεριστής και τεράστιας κλάσης μουσικός.
Πάντοτε, το ένα του πόδι πατάει με σεβασμό στον παρελθόν και το άλλο είναι σηκωμένο ήδη για το επόμενο άλμα. Το επόμενο άλμα στο όραμα του.

Το Panther αρχινά με το Accelerator, που προηγήθηκε του άλμπουμ σαν single. Με ένα στάσιμο drumming παρέα με την ηλεκτρική κιθάρα και ένα ρυθμό στα πλήκτρα, αρκούν για να σου ανοίξουν την όρεξη. Και ύστερα αυτή η φωνή! Σύντομα καταλαβαίνεις πως το Accelerator, λειτουργεί ως ο επιταχυντής του άλμπουμ. Εξαίσιο ξεκίνημα.
Όπως θα καταλάβατε από την έναρξη του γραπτού μας, το Panther είναι και αυτό concept άλμπουμ. Αυτή τη φορά επικεντρώνεται στους κατοίκους μιας πόλης που κατοικείται από σκύλους και πάνθηρες, με τα σκυλιά να αντιπροσωπεύουν τους “φυσιολογικούς ανθρώπους” και τους πάνθηρες να είναι οι “απ’έξω”.Το Unfuture που ακολουθεί, έρχεται να μιλήσει για την κατάντια της σημερινής μας εποχής. Με bluezy ξεκίνημα και μετά σε αυτά που μας έχουν συνηθίσει οι PAIN OF SALVATION. Ρυθμοί εναλλάσσονται ακολουθώντας υπέροχες μελωδίες, βαριές κιθάρες κομμένες και ραμμένες στις φωνητικές γραμμές. Welcome to the new you, welcome to the new world.
Το Restless Boy μαζί με το Panther κρίνονται ως τις πιο περίεργες συνθέσεις του άλμπουμ. Αλλά δεν είναι κάτι που δεν μας έχουν συνηθίσει οι PAIN OF SALVATION. Έχει ηλεκτρονικά μέρη, έχει όμως και τα γρήγορα φωνητικά που ακολουθούν τα ντραμς. Αυτά και αν είναι γνωστά.
Το Wait από μόνο του είναι ένα αριστούργημα! Αυτή η καταπληκτική εισαγωγή με το πιάνο! Ένας νοσταλγικός Daniel στα φωνητικά και ύστερα η εξιλέωση! Το σαξόφωνο διαδέχεται τις κλασσικές κιθάρες και περνάνε μπρος από τα μάτια σου μορφές όπως οι Mike Oldfield, The Alan Parsons Project και γιατί όχι, προς το τέλος που ηχούν κάτι μεταλλόφωνα και οι ίδιοι οι Gong.
To Keen To A Fault που ακολουθεί είναι και αυτό με την σειρά του, ένα σχολείο από μόνο του. Σε συνεπαίρνει η αύρα του. Χωρίς να χάνουνε την ταυτότητα τους, ως PAIN OF SALVATION, μπορούν και σε ταξιδεύουν στο παρελθόν. Ξεκινά με ένα από τα γρήγορα riff που συνήθως συνθέτουν και οι επιρροές από The Mahavishnu Orchestra, Emerson Lake & Palmer, Camel συμπληρώνουν το ακουστικό θέαμα.

Το ομώνυμο τραγούδι Panther βγάζει ηλεκτρονικά vibes και ο τραγουδιστής σχεδόν ραπάρει. Πως μπορεί και τραγουδάει τόσο γρήγορα; Το ρεφρέν σου μουδιάζει το μυαλό.
Ηow does it feel to be you? she was asked me. I said i feel like a panther trapped in a dogs world.
Στο Species πέφτουν οι τόνοι. Όχι για πολύ όμως, παλιοί γνώριμοι PAIN OF SALVATION, και αισιόδοξοι στίχοι.
Το μεγαλύτερο σε διάρκεια τραγούδι είναι και το τελευταίο του Panther. Με χρονική διάρκεια 13¨30 και ονομασία Icon. To είδωλο, το σύμβολο του άλμπουμ.Προσωπικά με ταξίδεψε στο Beyond The Pale, σαν σύνθεση, με μόνη διαφορά πως αυτό είναι άκρως πιο συναισθηματικό, με πιο απαλές μουσικές αποχρώσεις και κατευθύνσεις.
Είναι και αυτά τα φωνητικά του Daniel Gildenlöw, που δεν εξιτάρουν ή ξυπνάνε την αίσθηση της ακοής μόνο, αλλά και τις πέντε μας αισθήσεις. Οι εικόνες που σου περνάει, πως αρχίζεις να βλέπεις μετά και η άσβεστη γεύση της δημιουργίας!

Ξέρω πως αρκετοί θα πουν, “τι concept με πάνθηρες και σκύλους μας πουλάνε τώρα αυτοί”; Μήπως να σας βοηθήσω καλύτερα;
Να σας πάω στο The Trees των Rush; Εκεί που επαναστάτησαν οι Σφένδαμοι (φυλλοβόλα δένδρα) γιατί οι Βελανιδιές τους έκλεβαν τον ζωογόνο ήλιο; Μπορείτε να φανταστείτε τις κοινωνικο-πολιτικές διαστάσεις του θέματος; Μήπως κάτι τέτοιο θέλει να μας εκφράσει και ο Daniel Gildenlöw;
Αυτό δεν συνέβαινε πάντα από την αρχή της δημιουργίας του κόσμου μας;

Tracklist
1. ACCELERATOR
2. UNFUTURE
3. RESTLESS BOY
4. WAIT
5. KEEN TO A FAULT
6. FUR
7. PANTHER
8. SPECIES
9. ICON

Line Up
Daniel Gildenlöw – lead vocals, lead guitar
Johan Hallgren – lead guitar, vocals
Léo Margarit – drums, vocals
Daniel Karlsson – keyboards, vocals
Gustaf Hielm – bass, vocals

 
 
 
Γράφει ο Mike Korakis (Eclectic Shadows Team)
 
 
Read 401 times