IAMTHEMORNING - “Lighthouse” (Kcsope)

Monday, 04 April 2016 16:42
Published in Where Prog meets Art

Ένα φουτουριστικό όνειρο που οι συνθέτες του διαγράφουν τα κοινότυπα και με τους δικούς τους κανόνες αρμονίας έκαναν αυτό το θαύμα που ονομάζεται “Lighthouse”.

Ναι, είναι το ξημέρωμα, η χαραυγή, η μελωδία, η αρμονία, η πεμπτουσία της καλλιτεχνίας.

Αυτοί είναι οι IAMTHEMORNING από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Έχουν ήδη αποκτήσει φανατικό κοινό – μέσα σε αυτούς και εγώ – με το μόλις 3 δημιούργημα τους ενώ σου υπόσχονται να σε καθηλώσουν στην αέναη μουσική ευφορία που εξωτερικεύουν. Το “Lighthouse” θα γίνει ο φάρος που θα σου φωτίζει απαλά και αρμονικά κάποια από τα υπόλοιπα λεπτά της ζωής σου.

Η Marjana Semkina (vocals, backing vocals) είναι ένα πλάσμα με ιδιαίτερες γνώσεις. Είναι ένα αερικό. Μια αύρα που αν αφεθείς στην πλάνη της φωνής της θα σε ταξιδέψει. Ο Gleb Kolyadin (grand piano, keyboards) επίσης το ίδιο με την δεξιοτεχνία του στο πιάνο. Η κλασσική τους πεδία είναι διάχυτη και απλόχερα σε πλημμυρίζει χωρίς να σου δίνει το δικαίωμα να κάνεις τίποτα άλλο από το να ακούσεις το άλμπουμ ξανά και ξανά. Τους IAMTHEMORNING τους γνώρισα από το 2 τους άλμπουμ “Belighted” και το ένιωσα από το πρώτο λεπτό ότι δεν ήταν τυχαίοι. 12 εκπληκτικές και διαφορετικές συνθέσεις μεταξύ τους με το μόνο κοινό την αισθαντική φωνή της Marjana και τα επιδέξια δάχτυλα του Gleb. Αρχή και τέλος καθηλωτικά. Στο ενδιάμεσο θα παγιδευτείς στο ομώνυμο “Lighthouse” όπου η απαλότητα και ευαισθησία της φωνής του Mariusz Duda (Riverside – Lunatic Soul) συνυπογράφουν. Αν κλήσεις τα μάτια και πραγματικά αφεθείς στο να σε παρασύρουν θα νιώσεις να πετάς ψηλά στο φως βλέποντας κρύσταλλα να φεγγοβολούν από την διάθλαση του φωτός. Η μουσική υπερτερεί των φωνητικών και η αναπάντεχη ροή από τις νότες στο πεντάγραμμο ηχούν σαν παραμύθι. Δεν είναι μυστικό το ότι η φωνή της μικρής πριγκίπισσας Marjana έχει την χροιά της Tori Amos, το συναίσθημα της Kate Bush, την αρμονία της Sarah Brightman , την μελωδία της Εnya. Τι άλλο να θελήσει να ακούσει η ψυχή σου, όταν ακούς όλα αυτά μαζί?

Σαουντρακικά περάσματα Craig Armstrong με μεταμοντέρνο Daniel Lanois. Πνευστά και έγχορδα στο ζενίθ τους. Σε αυτό το μοναδικό αριστούργημα υπάρχουν μορφές που συμβάλουν και έχουν αποδείξει στον χρόνο και στο φιλόμουσο κοινό ότι δεν είναι τυχαίοι. Το μπάσο που ακούς εκτελείτε από τον Colin Edwin (Porcupine Tree), πίσω από τα τύμπανα δεν είναι άλλος από τον Gavin Harrison (Porcupine Tree, King Crimson). Δραματουργία, λυρισμός, σε όλο του το μεγαλείο.

Οι IAMTHEMORNING έχουν την ευχέρεια και την επιδεξιότητα να συνταιριάζουν το κλασσικό με το μοντέρνο στυλ απογειώνοντας το, στο ύψιστο χωρίς κανέναν απολύτως φόβο. Northern Folk, Jazz και Ambient oλοκληρώνουν το πολύηχο τοπίο. Ένα καλλιτεχνικό αριστούργημα το artcover του Constantine Nagishkin. Το άλμπουμ κυκλοφορεί σήμερα 1η Απριλίου και δεν είναι ψέμα, όπως δεν είναι ψέμα ότι κατά την δική μου άποψη είναι ένα από τα πιο όμορφα, άψογα και παραμυθένια άλμπουμ στην χρονιά που διανύουμε

Ελπίζω, εύχομαι να μου δίνουν συχνά την χαρά να μπορώ να ταξιδεύω στις μαγικές μουσικές τους. Μπορούν και θα το κάνουν γιατί ίσως αυτός είναι ο κόσμος των περιπλανώμενων ψυχών και ο προορισμός τους.

Read 506 times