IVAR BJØRNSON & EINAR SELVIK’S SKUGGSJÁ – A Piece For Mind & Mirror Season Of Mist

Wednesday, 15 June 2016 11:01
Published in Where Prog meets Art

|...Τίποτε δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια ιδέα που έχει έρθει η ώρα της...|

Από Ανατολή σε Δύση και από τον Βορρά στον Νότο οι μουσικές περιπλανήσεις αμέτρητες και τα ηχητικά ιδιώματα άπειρα. Τώρα γιατί η πλειοψηφία των προτιμήσεων μας εδραιώνεται στο Βορρά?... Ίσως είναι καθαρά θέμα επιλογών, ιδιοσυγκρασίας, ίσως εκείνο το άτυπο συναίσθημα της ανακάλυψης μακρινών και μαγευτικών πολιτισμών μέσω της μουσικής τους.
Το “A Piece For Mind & Mirror” είναι ένα αριστούργημα, ένα κομμάτι τέχνης που ήρθε να εγκατασταθεί στην κυριολεξία στην δισκοθήκη μου.

Οι IVAR BJØRNSON & EINAR SELVIK με την συνεργασία αυτή αποδεικνύουν περίτρανα πως οι Νορβηγικές τους ρίζες μπορούν να αποτυπωθούν σε νότες και η ιστορία του τόπου τους να τραγουδηθεί στα Νορμανδικά. (Η παραδοσιακή γλώσσα τους κατά την Μεσαιωνική εποχή)
Σε ένα άλμπουμ που κυριαρχούν οι σκονισμένες ιστορικές αναμνήσεις, το Black Metal φάντασμα κάνει συμμαχία με τους παραδοσιακούς ήχους και το αποτέλεσμα είναι αυτό. Enslaved & Wardruna. 2 κομμάτια τους, 2 μορφές. Είναι οι SKUGGSJÁ. Ένας καθρέφτης, μια σκιά, μια αντανάκλαση των γεγονότων, στιγμές που οι μνήμες έχουν καταγράψει και αποκαλύπτονται. Ένα χρονικό ταξίδι στο παρελθόν το οποίο ταξιδεύει στο μέλλον μέσω 12 υπέροχων κομματιών.

Τα “Skaldens Song Till Tore Hund” και “Quantum Pasts – Rop Frå Røynda, Bardspec Εd” αποτελούν τα 2 bonus tracks.
Τα aggressive και ήπια φωνητικά εναλλάσσονται βάζοντας τον ακροατή κομμάτι της ιστορικής δραματουργίας. H γυναικεία παρουσία ιχνηλατεί εδώ γλυκά.
Ένα κομψοτέχνημα ηχητικής έξαρσης ενσαρκώνεται από το instrumental “Skuggeslåtten”.

200 χρόνια Νορβηγικής ιστορίας. 200 τα χρόνια του Νορβηγικού συντάγματος στο Eidsvoll όπου και γράφτηκε. Τιμή και δόξα στην ιστορία τους η οποία εορτάστηκε με την παρουσίαση του άλμπουμ για τον εορτασμό των 200 χρόνων τον Σεπτέμβρη του 2014 στο Eidsivablot Festival. H συνεχής επιθυμία του μουσικού κοινού για παρουσίαση του άλμπουμ σε οποιαδήποτε μορφή τους οδήγησε τους IVAR BJØRNSON & EINAR SELVIK στην δημιουργία αυτού του ιστορικού μουσικού γεγονότος.
Με μοναδικό τρόπο - παραδοσιακές αναφορές και πολύπλοκα μουσικά όργανα πνευστά και κυρίως έγχορδα - αποτυπώνεται όλη η ιστορία της Παλαιάς Νορβηγίας, των μουσικών των ίδιων, των ανθρώπων της και του έθνους της. Σίγουρα δεν είναι καθόλου εύκολο να καταλάβει κανείς τα Νορβηγικά πόσο μάλλον τα παραδοσιακά τους αρχέγονα Νορμανδικά. Όποιος όμως αρκεστεί μόνο στην ψηφιακή ακουστική του άλμπουμ θα χάσει όλα αυτά που θα είχε την χαρά να δει και να ψάξει στο πραγματικό άλμπουμ. Ti εννοώ όμως με αυτό? Πως μέσα στους στίχους που βρίσκονται ασφαλώς στην μητρική τους γλώσσα, δίπλα τους στέκονται οι στίχοι στην Αγγλική. Έτσι έχεις την χαρά να μοιραστείς μαζί τους τις ιστορικές αυτές στιγμές και να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται.

Ιδιαιτέρα αν θες να μάθεις για το Νορμανδικό ποίημα “Völuspá” που θα το ακούσεις στο κομμάτι “Vitkispá”.
Ένα υπέροχο από σχεδόν ακατέργαστο σκληρό χάρτινο εξώφυλλο, λιτό και χωρίς ίχνος πολυτέλειας με το όλο artwork να φιλοξενείτε από “φευγάτο” Ρουμάνο Costin Chioreanu. Στα χρώματα της φύσης, της παγωνιάς, της αφήγησης.
Όμορφα πανάρχαια τύπου σχέδια με την λεπτότητα του παρόντος κοσμούν από την αρχή μέχρι το τέλος το booklet. Όλοι οι στίχοι και μόνο 3 φωτογραφίες των δημιουργών μεταξύ πολλών όμορφων χειροποίητων σκιαγραφιών.

Ένα ντοκουμέντο που μπορεί να πάρει μια θέση στην δισκοθήκη σου. Άκου μουσική και διάβαζε και ψάξε αλλά και ψάξου συνάμα.

Η official παρουσίαση έχει ως IVAR BJØRNSON & EINAR SELVIK’S SKUGGSJÁ προς αποφυγή - ενδεχομένως - εμπλοκής των Ισλανδών (black metal) Skuggsjá.

Read 292 times