RIVERSIDE - Eye Of The Soundscape (Inside Out Music)

Monday, 03 October 2016 08:46
Published in Where Prog meets Art

… Στα ταξίδια των ψυχών συνεπιβάτες οι αισθήσεις και το πνεύμα...

“Κάτι έφτασε εδώ και γράφει το όνομα σου” μου είπε ο φιλαράκος μου και ιδρυτής/συντονιστής του Rock’n’Roll Monuments, Χρήστος Κισατζεκιάν στο τηλέφωνο.
Ξαφνιάστηκα αλλά η έκπληξη που με περίμενε ήταν μεγαλύτερη.

Το να σε ξέρουν και να σε νιώθουν κάποιοι τόσο καλά, σου δίνει μια κλοτσιά στα πισινά να ανταποδώσεις με ευχαρίστηση. Στην προκειμένη μια παρουσίαση ενός τελευταίου κύκλου εργασιών των Πολωνών RIVERSIDE με το “Eye Of The Soundscape”, είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω.
Και ενώ το 2016 οδεύει προς το τέλος του με πολλά καλά, άσχημα, παράξενα και παράδοξα, στις αρχές του μας ισοπέδωσε με πολλούς απρόοπτους ταξιδιωτικούς - χωρίς επιστροφή – γυρισμούς και ένας από αυτούς ήταν και του μοναδικού – από πολλές απόψεις - Piotr Grudziński.
Φόρος τιμής λοιπόν αυτό το έβδομο studio album στον Πετράν και μαζί με αυτό κλείνει και ένας κύκλος μουσικών εμπνεύσεων.

Το “Eye Of The Soundscape” είναι ένα ζυμαράκι που έχει για υλικά ότι βγήκε στο φως από το 2007 μέχρι και το 2016. Μια συλλογή από 13 υπέροχες instrumental πειραματικές αλλά γεμάτες ατμόσφαιρες μελωδικές συνθέσεις. Ένα διαφορετικό βλέμμα σε ένα άλλο ηχο-τοπίο, σε ότι αφορά επίσημη ολοκληρωμένη κυκλοφορία, γιατί υπάρχουν ήδη γνωστά πραγματάκια από προηγούμενα άλμπουμ τους remixαρισμένα. Μέσα σε όλο αυτό υπάρχουν και 4 νέα κομμάτια: τα “Where The River Flows”, “Shine”, “Sleepwalkers” και “Eye Of The Soundscape”.

102 plus λεπτά στο σύνολο τους (που βγαίνουν σε 2cd και 3Lp, φυσικά πια και σε Digital Download.) γεμάτα από ambient ηλεκτρονικούς ήχους. Ένα οργανικό διαστημικό ταξίδι. Εδώ πια ουσιαστικά και ξεκάθαρα η πρωτιά ανήκει στα πλήκτρα και στον κάτοχο τους Michał Łapaj.
Δεν είναι να απορείς. RIVERSIDE είναι αυτοί, ότι θέλουν κάνουν και όπως το θέλουν. Το να τσιτώσει κάποιος επειδή – όπως πάντα και καλά... - δεν θυμίζει τίποτα από τα παλιά είναι τουλάχιστον παιδαριώδες. Δεν είναι πρώτη φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάτι τέτοιο. Όποιος θέλει “μία από τα ίδια” ας κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν. Η αντιγραφή του ίδιου σου του δημιουργήματος μπορεί να αποδειχτεί έως και καταστροφική καμιά φορά, καλλιτεχνικά τουλάχιστον. Οι Πολωνοί πάντα είχαν τέτοιες τάσεις ανεξαρτητοποίησης και εναλλακτικότητας στους ήχους τους από τα γεννοφάσκια τους, αν τους έχεις παρακολουθήσει από την αρχή τους τίποτα δεν θα σου φανεί αφύσικο. Από δω και πέρα μπορούμε να καταλάβουμε όλοι πως τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο.

Το μουσικό τους μέλλον θα το υποδεχτούν καινούργιοι ήχοι με διαφορετικό χαρακτήρα, ίσως και πιο βαριοί και ίσως πιο agressive. (εγώ...YESSSS!)
Ναι, αυτή είναι και η χρησιμότητα του όρου “προοδευτικός”.
Προικισμένοι αυτοί που μπορούν να καταγράφουν σε μουσικές τα πάντα τους.

Το “Eye Of The Soundscape” ήταν και μεγάλη λαχτάρα του Piotr και περίμενε πως και πως την κυκλοφορία αυτή. Ο ίδιος είπε κάποια στιγμή: "I really can't wait for this release, I have always had a dream for RIVERSIDE to release such an album."
Ο Piotr όμως έφυγε και μαζί του πήρε μόνο την κιθάρα του γιατί οι μοναδικοί του ήχοι θα ζουν μέσα από τη δισκογραφία των RIVERSIDE για πάντα κοντά μας. Σίγουρα όμως θα αλλάξει το “από δω και πέρα”. Έτσι λοιπόν βγήκε αυτό το άλμπουμ για να συγκεντρώσει τα απομεινάρια μιας φιλίας και μουσικής – για πολλά χρόνια – συνεργασίας. Η πόρτα της μαγικής τετράδας κλείνει με το “Eye Of The Soundscape”. Οι RIVERSIDE, κατά τις δηλώσεις του Duda, θα συνεχίσουν να υπάρχουν στο μουσικό στερέωμα προς τα παρόν σαν τριάδα. Απορίας άξιο το πως χωρίς κιθάρα, αλλά από την άλλη η ιστορία έχει αποδείξει πως στη μουσική γίνονται πολλά! Ένα μεγάλο μουσικό γεγονός θα συμβεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο για τον χρόνο που έφυγε από την ζωή ο Grudziński στην Πολωνία. Η τριάδα θα κάνει μια και μόνο συναυλία με αρκετούς καταξιωμένους Πολωνούς μουσικούς και από κει και πέρα... ίδωμεν!

Εν ολίγης... αν είσαι οπαδός πραγματικός το παίρνεις και δεν το συζητάμε. Αν είσαι της ambient και ηλεκτρονικής φάσης πάλι το παίρνεις και το ευχαριστιέσαι. Αν πάλι είσαι σκληροπυρηνικός Rivesdide-άκιας θα δυσκολευτείς γιατί δεν θα σου θυμίζει σε τίποτα τις έντονες παλιές στιγμές της μπάντας. Να σου πω ότι έχεις άδικο? Εμ, όχι.
Θα σου πω όμως ότι είναι η τελευταία δουλειά της τετράδας. Πράγμα που σημαίνει ότι ο Piotr ζει ακόμα 102 λεπτά κοντά μας.
Καλή τύχη στην πορεία τους και εμείς πάντα εδώ.

Riverside online:
www.riversideband.pl
www.facebook.com/Riversidepl
www.instagram.com/riversideband.pl


Read 435 times