THE MOON AND THE NIGHTSPIRIT - “Metanoia” (Prophecy)

Wednesday, 29 March 2017 17:18
Published in Where Prog meets Art

“Υπάρχουν νύχτες που οι λύκοι είναι σιωπηλοί και μόνο το φεγγάρι ουρλιάζει.”
-George Carlin

Γράφει η Ελένη Λιβεράκου Eriksson

Δεν μπορούσε να βρεθεί καταλληλότερη στιγμή για αυτό το άκουσμα.

Όταν οι σκέψεις, τα συναισθήματα και η διάθεση σε προδίδουν, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αφεθείς στο ρεύμα του χρόνου. Αυτόν ήρθε και έντυσε με μουσικές τη νύχτα αυτή το “Metanoia” των THE MOON AND THE NIGHTSPIRIT.
Πόσο τυχερή αισθάνομαι να ήξερες που 5 χρόνια πριν βρέθηκα στη Ρουμανία στο Ghost Festival (απίστευτα σχήματα έπαιζαν και μεταξύ των και οι δικοί μας Shattered Hope – να 'σαι καλά βρε Αντώνη Μ. που με τράβηξες εκεί..) και όχι μόνο μαγεύτηκα από τα τοπία αλλά και από την ατμόσφαιρα που δημιούργησαν στο σύνολο τους τα σχήματα.

Οι THE MOON AND THE NIGHTSPIRIT με κέρδισαν από την αρχή. Με έκαναν να αισθανθώ σαν αερικό. Ο υπνωτισμός που βγάζουν μέσα από τις μελωδίες τους, οι μυστηριακές ατμόσφαιρες, η βελούδινη, τρυφερή και υπέροχη φωνή της Ágnes Tóth (vocals, violin, morin khuur *παραδοσιακό έγχορδο όργανο από τη Μογγολία, woodwinds, dulcimer, piano,percussions) σε συνδυασμό με τη μητρική της γλώσσα δεν σκορπούν τίποτα λιγότερο από μαγεία.

Πολλοί την συγκρίνουν με την Elisabeth Toriser από τους Dargaard.
Δίπλα της από πάντα ο Mihály Szabó (vocals acoustic guitar, acoustic bass, kalimba, dulcimer). Μαζί και χωριστά υφαίνουν τον μουσικό τους ιστό με τα πιο απλά και πολύπλοκα μουσικά παραδοσιακά όργανα.
Αξίζει να αναφέρω και άλλα 2 μέλη που συμπληρώνουν αυτή τη Pagan Folk ατμόσφαιρα στις ζωντανές τους εμφανίσεις. Ο Gábor Végh και ο Gergely Cseh.

Η παρουσία τους πάνω στη σκηνή είναι συγκλονιστική. Όχι μόνο από τις μουσικές τους αλλά και στην κυριολεξία από τις παρουσίες τους, τις εμφανίσεις τους. Νομίζεις πως εκατοντάδες χρόνια πίσω είναι απλά τόσο δίπλα σου και σε κατακλύζουν με αρώματα, ήχους και εικόνες. Τα θέματα του αρχαίου μυστικισμού συνδυάζονται υπέροχα με την ονειρική ατμόσφαιρα που όλες αυτές οι νότες, και οι φωνές σκορπούν. Οι παραδοσιακοί Ουγγρικοί μύθοι και η λαογραφία δεν ακούγονται μόνο στα άλμπουμ τους αλλά αποτυπώνονται και σε εικόνες, στα αριστουργήματα που κοσμούν τα εξώφυλλα τους και που είναι έργα και αυτά της πολυτάλαντης Ágnes.
Οι μνήμες και οι ξεχασμένες εποχές από την άλλη, αντηχούν μέσα από τους στίχους που γράφτηκαν από τον κιθαρίστα Mihály.

Όπως μάλλον είναι κατανοητό το ηχητικό σύνολο περιστοιχίζεται από υποτονικές, μυστικιστικές μελωδίες που εκτελούνται από πνευστά, έγχορδα και κρουστά, στην πλειοψηφία τους αρχαία παραδοσιακά όργανα.
Το 2005 έχουμε το debut album “Of Dreams Forgotten and Fables Untold”, το οποίο και χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό και που ήταν αρκετό για να τους αγαπήσει ο κόσμος και να θέλει τους βλέπει και ζωντανά συχνότερα.
Τα χρόνια περνούν τα άλμπουμ που ακολουθούν τους τοποθετούν σε εξέχουσα θέσει στην Pagan / Folk σκηνή.

Σήμερα με το 6 studio album έχουν κατοχυρωθεί πια στα μουσικά γούστα των οπαδών τους.
Οκτώ κομμάτια στο άλμπουμ αυτό με διάρκεια περίπου 45 λεπτών στο σύνολο του. Μπορεί για τους λάτρεις του είδους να φανούν λίγα, αλλά έχουν και άλλες κυκλοφορίες πίσω οπότε μια αναδρομή στο παρελθόν τους θα τους ικανοποιήσει.
Μέσα από το “Metanoia” θα γίνεις και εσύ ένα κομμάτι της Φύσης πραγματικό και ουσιαστικό. Η Άνοιξη που είναι κάπου γύρω μας θα σε βοηθήσει να το αισθανθείς. Γιατί μπορεί να είναι Pagan Folk αλλά δεν είναι σκοτεινό. Είναι ελαφρύ και αέρινο. Είναι μαγικό και ταξιδιάρικο. Είναι ένα παραμύθι, μια ιστορία που ίσως αφορά και εσένα. Ένα μικρό πλάσμα που ανήκεις εσύ στη Γη και όχι Εκείνη σε σένα...

Για τους φίλους των: TENHI – SYVEN - DEAD CAN DANCE – EMPYRIUM – SOLANACEAE - MEDIÆVAL BÆBES – FEJD – VÀLI – WARDRUNA – NEBELHEXË – HEXPEROS - ORDO FUNEBRIS – FAUN - TROBAR DE MORTE - DAEMONIA NYMPHE.

Κυκλοφορεί σε 2 CD Box Set DigipaK 16-pages booklet, exclusive remixes, mini poster, 3 post-cards, η μία υπογεγραμμένη χειρόγραφα από την μπάντα και υπάρχει μέχρι στιγμής σε 250 κόπιες. Ltd.

http://www.themoonandthenightspirit.com/

https://the-moon-and-the-nightspirit.bandcamp.com/album/metanoia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Read 431 times