TOMBS – Monarchy of Shadows (Season of Mist/2020)

Thursday, 19 March 2020 10:45

Μαύρη νοσταλγία υποκινεί την δραστηριότητα τους.

 

Το τέταρτο e.p των TOMBS (ναι καλά διαβάσατε τέταρτο) κυκλοφόρησε 28 Φεβρουαρίου. Περιέχει 6 νέα κομμάτια με συνολική διάρκεια τα 35 λεπτά. Αρκετά χορταστικό σε υλικό και ποιότητα.
Από το Brooklyn της Νέας Υόρκης το μουσικό αυτό σχήμα μου δίνει την αίσθηση της τελειότητας σε κάθε τους κυκλοφορία. Από την απαρχή τής ύπαρξης τους θα έλεγα ότι η αρχοντιά που εκπέμπεται από την μουσική τους θα μπορούσε να τους φέρει στο προσκήνιο. Η αλήθεια αυτή καταγράφεται με τέτοιο τρόπο που είναι αδύνατο να ξεφύγει κανείς από την δύναμη που παράγουν σε κάθε τους τραγούδι. Ύστερα από 4 ολοκληρωμένα album ‘αρχή γενομένης’ με το Winter Hours του 2009 απέκτησαν την underground ιδιότητα με την βοήθεια της Relapse Records.

Το Path of Totality κυκλοφόρησε 2 χρόνια μετά κάτω από το ίδιο label. Όπως και το Savage Gold το 2014 με το όνομα τους να γίνεται ευρέως γνωστό. Η πλούσια παρουσία τους δεν θα αφήσει την Metal Blade ασυγκίνητη η οποία τους υπογράφει και κυκλοφορεί το αμέσως επόμενο full length το 2017 με τίτλο The Grand Annihilation.
Η δίψα της μπάντας για πειραματισμούς σε πιο δύσκολες φόρμες και η τάση να τολμήσουν με νέους ήχους αποσπά πολύ καλές κριτικές και την αποδοχή τού κόσμου. Η δυσκολίες όμως πολλές στην σύγχρονη πραγματικότητα όπως γνωρίζουμε, εφόσον πλέον τίποτα δεν είναι σταθερό στην εποχή τού internet.Έτσι φέτος η μοίρα τούς βρίσκει κάτω από την ίσως πιο ακραία εταιρία σήμερα και επίσης μεγάλη, Season of Mist. Νομίζω ότι είναι ότι καλύτερο θα μπορούσε να τους συμβεί.
Το Monarchy of Shadows εκπέμπει δύναμη και μια σιγουριά για την συνέχεια.
Οι πολυπληθείς φίλοι του black metal δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία να γίνουν ένα με το θράσος των TOMBS. Η τεχνική μαζί με την εφευρετικότητα των τεσσάρων μελών αποκαλύπτουν ένα ομοιογενές σχήμα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες μεγάλες μπάντες του χώρου. Αμερικανοί αλλά τόσο προσηλωμένοι στις Ευρωπαϊκές τάξεις τού ιδιώματος τούς κατατάσσει όχι σε μια ανερχόμενη αξία αλλά σε ένα μεγάλο φτασμένο μέλος. Οι συνθέσεις είναι γεμάτες από τέτοιο σθένος που καθηλώνουν τον ανυποψίαστο ακροατή. Κορυφαία παραγωγή από τον Bobby Torres αναδεικνύει το μέταλλο τους. Ο στόχος για μεγάλα πράγματα έχει ήδη επιτευχθεί.

Οι ταχύτητες με το drumming και τα ρολαρίσματα απλησίαστη. Οι κιθάρες παράγουν θέματα με κάπως πιο μελωδικό τρόπο χωρίς να δημιουργούν χάος. Όταν δε, τα ρυθμικά μέρη περνούν σε πιο ήπιες καταστάσεις, η δύναμη τους αυξάνεται και η οργή μετατρέπεται σε πανδαισία. Τα φωνητικά χωρίς καμιά τοξική παρεμβολή σκληρά, τραχιά, απόκοσμα, όμως στις επάλξεις του θεμιτού. Το μπάσο οργώνει σαν αλέτρι το σκληρό έδαφος και αυτό καρποφορεί. Δεν μπόρεσα να ξεχωρίσω κάποιο κομμάτι σαν καλύτερο από τα υπόλοιπα γιατί εδώ αυτό απλά δεν γίνεται. Για αυτό λοιπόν προτείνω όποιος μπει στον κόπο -για να μην πω την υποχρέωση- να κάτσει και να ακούσει ολόκληρο το e.p χωρίς σταματημό.

Το Monarchy of Shadows διακατέχεται από αυτό το υλικό που καθιστά τον κορμό τού υγιούς black metal με την ταυτότητα του στο σύνολο του με σκοπό να το αναδείξει και να το κάνει προσιτό σε ακόμα μεγαλύτερη μάζα ανθρώπων. Κρατά τις αρχές τού ιδιώματος και το σπρώχνει προς τα εμπρός. Μουσική από ανθρώπους που το τιμούν, το λατρεύουν, δεν θα μπορούσε να ηχεί καλύτερα. Εν αναμονή λοιπόν του νέου τους album, αυτό είναι το καταλληλότερο ορεκτικό.
 
Track List:
Monarchy of Shadows (07:50)
Once Falls the Guillotine (04:44)
Necro Alchemy (05:45)
Man behind the Sun (06:00)
The Dark Rift (05:59)
Path of Totality (Midnight Sun) (04:45)
 
Line-Up:
Mike Hill – guitar / vocals
Justin Spaeth – drums /electronics
Drew Murphy – bass / vocals
Matt Medieiros – guitar / vocals
 
 
 
 
 
 
 Thanasis Tzelas / Halo of Thorns (ECLECTIC SHADOWS team)
 
Read 106 times