PETTER CARLSEN - “Glimt” (Function Records / Friskt Pust Records)

Monday, 22 May 2017 13:23

“Τα μεγάλα πάθη είναι σπάνια, σαν τα αριστουργήματα”
-Honoré de Balzac

Αυτό το ταξίδι είναι πολύ μακρινό. Χωρίς βέβαια τον προορισμό που αγαπούν πολλοί να ζουν.
Ένα ταξίδι που το ζεις και το αισθάνεσαι από ψηλά. Σαν αετός περήφανος.
Βολιδοσκοπείς, καιροφυλαχτείς και περιμένεις. Προσμένεις τις στιγμές, αναπολείς το παρελθόν. Το οδυνηρό ή απλά της ανάμνησης. Των στιγμών, των επιθυμιών, των ποτέ πραγματοποιήσιμων.
Στον χρόνο του “τώρα” μας αυτό που θυμόμαστε είναι το “τότε” μας και αυτό που προσμένουμε και καρτερούμε είναι το “μετά” μας. Όλοι μας ζούμε μέσα από τις στιγμές που ζήσαμε και πως ενδεχομένως θα μπορούσαν να είναι κάπως αλλιώς. Ίσως αυτό που θα θέλαμε για το “αύριο” μας.
Όλα αυτά κάπως έτσι συνθέτονται από τον Νορβηγό PETTER CARLSEN.

Αυτός ο μουσικός που δεν διστάζει στιγμή να εκθέσει τα έσω του. Τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς, τα βιώματα και τις πορείες του που πολλές φορές χαράχτηκαν σε δύσβατο έδαφος.
Ο Petter δεν έχει πολύ “βαρύ” μουσικό παρελθόν αντιθέτως αρκετά ουσιαστικό θα έλεγα.
Το debut του "You Go Bird" κυκλοφορεί το 2009, ακολουθεί το "Clocks Don't Count" το 2011, και το "Sirens" το 2014. Έχει γυρίσει αρκετά στην Ευρώπη και ειδικά στη Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία είναι δημοφιλής.
Έχει περιοδεύσει με τους: Pil & Bue (NO) Anathema (UK), Long Distance Calling (GER), Tim Christensen (DK), Steven Wilson's Blackfield (UK) και Unni Wilhelmsen (NO)
Το “Glimt” όμως τώρα είναι εδώ και ανοίγει πάλι έναν δρόμο για ακόμα περισσότερες απολαύσεις.
Δεν ξέρω πως θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω. Βγάζει πολύ έντονο συναισθηματισμό. Μοντέρνο. Η χαμηλόφωνη απόδοση του τραβά την προσοχή του ακροατή. Για τους Σκανδιναβούς να ακούσουν τους στίχους. Για μας τους υπόλοιπους, να νιώσουμε και να ευχαριστηθούμε τη φωνή του. Η αλήθεια είναι πως πηγαίνει πιο κοντά στα Ισλανδικά μοντερνο-pop ακούσματα παρά στα σύνορα της Σουηδίας και της πιο Rock και Metal αγριάδας της.

Ο PETTER CARLSEN δεν είναι άγνωστος. Έχει και αυτός το παρελθόν του. Μόνο που το έχει χαράξει διακριτικά και ήσυχα. Δεν είναι από κείνους τους καλλιτέχνες που διατυμπανίζουν το έργο τους. Το μοιράζει και είσαι τυχερός άμα τον ακολουθήσεις. Έχει και σου προσφέρει πολλά. Το κυριότερο... καλή και ποιοτική μουσική.
Στηρίζεται στην Αγγελική φωνή του, στις κιθάρες του που τις χειρίζεται με υπέροχη δεξιοτεχνία και σε ένα ατέλειωτο στιχουργικό έργο.
Οι μελωδίες, οι αρμονίες, οι υποσχέσεις και ο νοσταλγικός νεορομαντισμός δίνουν μια άλλη υπόσταση σε αυτό το “νέο” κατά κάποιο τρόπο Σκανδιναβικό ηχόχρωμα.
Dream Pop.

Το μουσικό αυτό ύφος δεν νομίζω πως είναι εύκολο να το ακούσεις κάπου αλλού εκτός της Βόρειας Ευρώπης. Ένας λόγος που κάνει μοναδικούς τους Σκανδιναβούς είναι η ιδιαιτερότητα τους στο να εξωτερικεύουν τα “πάντα” τους μέσα από μελαγχολικές νότες.
Στο καινούργιο αυτό υπέροχο άλμπουμ που είναι γεμάτο από τα 11 κομμάτια του, θα ευχαριστηθείς... ευαισθησίες. Αν είσαι σε αυτήν τη ψυχολογία, απλά παραδώσου.
Ακούγοντας το άλμπουμ στην αρχή ένωσα λιγάκι περίεργα που δεν θα είχα την άνεση να σιγοψιθυρίσω τουλάχιστον λιγάκι τα τραγούδια του. Βλέπεις είναι όλα στα Νορβηγικά. Ανοίγοντας όμως το αλμπουμάκι είδα με μεγάλη χαρά πως δίπλα στους Νορβηγικούς στίχους υπήρχαν και οι αντίστοιχοι Αγγλικοί. Διάβασα τη σημασία των στίχων και μεταφέρθηκα πίσω στα Νορβηγικά. Το προσπάθησα. Οι γείτονες χώρες (Νορβηγία - Σουηδία) έχουν κοινή γραμμή και ομοιότητες στις γλώσσες τους. Μπορώ να πω πως ακούγεται σχεδόν μαγικό. Δεν μπορώ να φανταστώ αυτά τα κομμάτια στα Αγγλικά. Θα χάσουν τελείως αυτήν την ομορφιά της εκφραστικότητας.
Ο PETTER CARLSEN ήθελε να βγάλει την περίεργη και εύθραυστη πτυχή του στο “Glimt”. Τα κατάφερε στην ολότητα του.

Τα drum machines, ένα παλιό και ελαφρώς ξεκούρδιστο πιάνο, μια παλιά κιθάρα με νάιλον χορδές που κατασκευάστηκε το 1948, δημιουργούν το εξαιρετικό αυτό πλαίσιο του άλμπουμ.
Το δέσιμο που εξωτερικεύεται από τη φιλόξενη φωνή του Petter και σε κάποια σημεία από τη συμμετοχή της Vera κλειδώνουν τη “μυστική” αυτή συνταγή σε minor chord κιτάπια.
Οι μελωδίες σε κυριεύουν και η Pop μουσική ξαφνικά παίρνει άλλη υπόσταση.

Μάλλον και για αυτό το λόγο το άλμπουμ – που το εύχομαι – θα αποκτήσει την επιτυχία που το αξίζει.

Στη δημιουργία του “Glimt” έχουμε τους:

Petter Carlsen – vocals, guitars
Wetle Holte – drums, dulcimers, keys, omnichord, bells
Asbjørn Ebbesvik – sound

Το άλμπουμ μπορείς να το ακούσεις ολόκληρο εδώ:

https://functionrecords.bandcamp.com/album/glimt

Κυκλοφορεί σε CD / Vinyl / Digital.

 

 

Read 270 times