BILL EVANS BAND – Gazarte, Αθήνα, Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Thursday, 17 November 2016 17:54
Published in Live Reviews

«Δε φοβόμαστε να παίξουμε το οτιδήποτε!». Μια φράση-κλειδί που περικλείει επακριβώς το ξεκάθαρο στίγμα του Αμερικανού σαξοφωνίστα: να μην είναι ξεκάθαρος "γιατί έτσι πρέπει"!

Ούτως ή άλλως εξαρχής υπήρξε πολυσχιδής χαμαιλέοντας συνειδητά. Άλλωστε η φράση που δημιούργησε προφανώς ο ίδιος και κοσμεί την επίσημη ιστοσελίδα του τα λέει όλα: “WHO DOES MILES DAVIS, GREGG ALLMAN, WILLIE NELSON, HERBIE HANCOCK, WARREN HAYNES AND DEREK TRUCKS ALL HAVE IN COMMON? BILL EVANS, THAT’S WHO.” Όμως από την υποψηφιότητα του “Soulgrass” για βραβείο Grammy το 2005 και μετά, η ανάγκη του να παντρεύει πολυποίκιλα μουσικά ιδιώματα όπως τα fusion, jam, rock, funk, roots and jazz, πραγματοποιείται πλέον και με την άδεια της…αστυνομίας!

Όσοι λοιπόν τον έχουμε ακολουθήσει κατά πόδας - από τότε που ως νεαρός-θαύμα επιλέχθηκε από τον Miles Davis για έξη συνεχείς ηχογραφήσεις του υποστηρίζοντας και τις αντίστοιχες περιοδείες, έως και το φετινό του (τι άλλο;) πολυσυλλεκτικό κύημα που τον ήθελε κι από τα μέρη μας (“Rise Above”), γνωρίζαμε καλά τι μέλλει γενέσθαι τούτο το ζεστό Σαββατόβραδο στην ανανεωμένη, ανακαινισμένη αίθουσα του Gazarte. Και ναι, κρίνοντας όχι μόνο εξ ιδίων, στο κλείσιμο της αυλαίας δηλώσαμε πλήρως καλυμμένοι.

Ήταν μόλις πέρυσι που αποφάσισε να δημιουργήσει την τρέχουσα μπάντα του μπολιάζοντας πλέον και με ευθυτενές rock τραγουδοποιία τις επιλογές του, γεγονός που προσωπικά όχι μόνο δε με «χαλάει» καθόλου, μα χειροκροτώ ως ξεκάθαρα ΜΗ πιουρίστας!... Καλή Μουσική αναζητώ. Και εδώ την βρήκα απλόχερα. Διόλου περίεργο λοιπόν το γεγονός των πολυάριθμων επώνυμων φίλων & συνεργατών του που δήλωσαν συμμετοχή στο εικοστό τέταρτο ηχογράφημα του: Gregg Allman, Warren Haynes, JJ Grey, Anders Osborne, Murali Coryell, Josh Dion, Jake Cinninger (από τους αγαπητούς Umphrey’s McGee) & Mike Stern!

Με μια πρωτιά να μας τιμά υπέρ το δέον αφού ο Evans ανακάλυψε στην Ισπανία λίγες μονάχα μέρες πριν στο πρόσωπο του A.J. Hall τον καταλληλότερο τυμπανιστή που μπορούσε να ονειρευτεί στη φάση αυτή (όπως μου δήλωσε μετά το πέρας της συναυλίας), το groove πρωταγωνίστησε από την αρχή ως το τέλος- κοντά δυο ώρες! Νεαρότατος ο ταλαντούχος, ήρθε κι έδεσε απόλυτα με τον απίστευτα περπατημένο Dave Anderson που κάρφωνε νότες χαμηλών συχνοτήτων στη μπότα του πιτσιρικά. Με τέτοιο ρυθμικό υπόβαθρο πετάς απριόρι και αυτό το ξέρουμε όσοι παίζουμε έστω δυο νότες. Πόσο μάλλον λοιπόν όταν εμπρός τους έχεις έναν από τους πιο ηχογραφημένους σαξοφωνίστες της Υφηλίου! Αριστερά του δε, το Αμερικανάκι στην ηλεκτρική κιθάρα έδειξε πολλάκις τα δόντια του τόσο, που υπήρξαν φορές -το ομολογώ- που το παράκανε ως «δικός» μας με την αριστοτεχνική φλυαρία του… Και λέω δικός μας αφού ο απόφοιτος του διάσημου μουσικού κολλεγίου Berklee κατά τα άλλα ηγείται των doom/sludgers Black Baptista μα και των prog/extreme Vesser!!!...

Πλουσιότατο το πρόγραμμα, μας πήγε μπρος-πίσω στα έργα και τις ημέρες του Bill με τον ίδιο μα και τον Hall να μοιράζονται τις φωνητικές ερμηνείες όταν αυτό τιμούσε αυτή καθαυτή την πεμπτουσία της περιοδείας: να επικοινωνήσει το πρόσφατο έργο. Έως και εντυπωσιακή η φωνή του A.J. παρακαλώ. Με το που είπε το ομώνυμο “Rise Above”, μείναμε κάγκελο. Ειδικά στο τελευταίο encore όπου ως γνήσιος απόγονος του αείμνηστου Buddy Miles ερμήνευσε το “Them Changes” με περίσσια τόλμη, με ανατρίχιασε! Και λέω τελευταίο encore αφού προηγήθηκε (δίχως να κατέβουν από τη σκηνή ως είθισται) το πασίγνωστο “Jean Pierre” του Miles όπου ο Evans μάλιστα μας εξήγησε πως η συγκεκριμένη επιδημική μελωδία υπήρξε δικό του παραπαίδι… Ήταν δίπλα στον Davis όταν ανάμεσα στα υπόλοιπα του ζεστάματος του στα παρασκήνια ξεχώρισε τούτη τη φράση και του είπε «για μισό λεπτό, πώς το έπαιξες αυτό; για ξαναπαίξτο, πολύ ενδιαφέρον».

Μαθήματα Μουσικής Ιστορίας, από σκηνής.

Photos by Chris Kissadjekian / www.livephotographs.com

 

 

Read 350 times

Leave a comment