ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΜΠΟΥΡΑΤΖΗΣ “Symmetry of Mind” Live – Gazarte, Αθήνα, 12 Μαρτίου 2017

Wednesday, 15 March 2017 10:09
Published in Live Reviews

«Τη νύχτα που η Νέα Υόρκη τηλεμεταφέρθηκε στην ταράτσα του Γκαζιού»

Γράφει ο Χρήστος Κισατζεκιάν

Σαν το παλιό καλό κρασί, το καλλιτεχνικό όραμα του μεσήλικα Χρήστου Ταμπουρατζή περίμενε αρκετές δεκαετίες έως ότου -αρκετά πρόσφατα- ελευθέρωσε όλα του τα μεθυστικά & εκλεπτυσμένα αρώματα σε μας που τυγχάνουμε μεταξύ άλλων αμετανόητοι λάτρεις της jazz rock fusion. Το πρώτο σκονισμένο μπουκάλι του ήρθε στα χέρια μου μόλις πέρυσι το Καλοκαίρι με τη μορφή του αποσβολωτικού “Mirror” και το δεύτερο με το έμπα του 2017 το οποίο και παρουσίασα πριν ενάμιση μήνα στη μόνιμη στήλη Local Heroes. Και ήταν αυτό (το “Symmetry of Mind”) που παρουσιάστηκε ζωντανά από σκηνής του ατμοσφαιρικού roof garden του “Gazarte” την Κυριακή το βράδυ, σε μια αίθουσα καίρια γεμάτη από φίλους & συνοδοιπόρους του πρωταγωνιστή, μα και ένθερμους οπαδούς της εποποιίας του Jeff Beck. Διότι πιότερο από κάθε άλλον, οι μουσικές αναζητήσεις του Έλληνα κιθαρίστα τιμούν αυτόν το ζωντανό θρύλο!...

 

Με ήχο πανέμορφο μα φώτα που μου έκαναν τη ζωή πιο δύσκολη από ποτέ(!), τα δύο ωριαία set χώρεσαν σχεδόν ολάκερο το πρόσφατο κύημα του μουσικοσυνθέτη (μονάχα το “Crazy Space” απουσίαζε) με το ομώνυμο track να κλείνει εντυπωσιακά την αυλαία, όπως και επιλεγμένες στιγμές από το περσυνό “Mirror” μα και το ep “Back Seat” του οποίου η ομώνυμη σύνθεση την άνοιξε. Το πολυποίκιλο πρόγραμμα συμπλήρωσαν και τρεις άρτιες, ψυχωμένες διασκευές του σχήματος. Μια της Tania Maria με το “Come with Me” να jazz-εύει όμορφα, και δυο ως φόρος τιμής στο μέντορα του Χρήστου: το “Never Alone” & “People Get Ready” του τιτανομέγιστου Beck.

Η έμπιστη, δοκιμασμένη και άρτια προβαρισμένη ομάδα του “Symmetry…” έδωσε το παρών στη συντριπτική της πλειοψηφία επί σκηνής. Γεγονός που έγινε ξεκάθαρα αντιληπτό από το πρώτο κιόλας λεπτό της συναυλίας, αφού το δέσιμο του σχήματος υπήρξε έως και αποσβολωτικό!... Με ακρογωνιαίο λίθο το συμπαγές rhythm section που έχτισαν ανατριχιαστικά στα μετόπισθεν οι Μιχάλης Ευδαίμων (μπάσο) και Δημήτρης Αντωνιάδης (τύμπανα), τα πλούσιας ενορχήστρωσης κρουστά του Αλέκου Ρούπα πρόσθεσαν γαργαλιστικές πινελιές της word music. Όσο για τα ασπρόμαυρα πλήκτρα, έλαμψαν έως και «βόγκηξαν» κάτω από τα μαγικά χέρια των Θανάση Τσαουσέλη & Δημήτρη Κεραμιδάκη προσφέροντας θέαμα. Όσο για τη συμμετοχή του έσχατου επίτιμου καλεσμένου Γιάννη Αρβανιτάκη στο τρομπόνι, προσέδωσε κείνες τις funk πινελιές που χαρακτηρίζουν συχνά-πυκνά το μουσικό αρχιτεκτόνημα του μουσουργού.

 

Θα ήταν όμως μια καθαρά ορχηστρική παράσταση αν δεν απολαμβάναμε τις δυο θηλυκές συμμετοχές να τραντάζουν τα σανίδια στις προαναφερθείσες διασκευές. Έτσι λοιπόν η Χριστίνα Jackson αυτοσχεδίασε στο άσμα της Tania Maria ala Al Jarreau με εύρος φωνής αξιοπρόσεκτο και η φίλτατη Μαρκέλλα Παναγιώτου ερμήνευσε… «νέγρικα» όπως άλλωστε συνηθίζει το “People Get Ready” αγγίζοντας καίρια την μυθική προσέγγιση της Joss Stone!...

Σαν το παλιό καλό κρασί που υποτάσσεται στον αδίστακτο Χρόνο και περιμένει υπομονετικά την κατάλληλη στιγμή ώστε να ελευθερώσει όσα αυτός του πρόσφερε σε όσους αλυχτούμε για κάθε τι αξιόλογο, έτσι και η μακρόχρονη μουσική αναζήτηση του Ταμπουρατζή έσπασε πρόσφατα τα δεσμά της και η χειμαρρώδης ορμή της αποτελεί εχέγγυο για το ότι έχουμε πολλά & άκρως ουσιώδη να απολαύσουμε!

Photos by Chris Kissadjekian / www.livephotographs.com

 

 

Read 522 times

Leave a comment