Η στήλη γεννήθηκε για να είναι ορθάνοικτη για κάθε ντόπιο σχήμα, παλιό ή πρωτοεμφανιζόμενο, επώνυμο ή άγνωστο! Θα προσπαθήσουμε στα μέτρα του δυνατού να παρουσιαστεί από εδώ κάθε αξιόλογη νέα κυκλοφορία. Μπορείτε να επικοινωνείτε στέλνοντας τα αιτήματά σας μαζί με δείγματα της εκάστοτε δουλειάς σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

LOCAL HEROES: DOOMOCRACY - "Visions & Creatures Of Imagination" (Steel Gallery)

Friday, 12 May 2017 06:56
Συντάκτης:
Published in Local Heroes

Ήρθαν για να μείνουν.

Γράφει ο Δημήτρης Τσέλλος

Πριν τρία χρόνια, οι Doomocracy κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους και μας παρουσιάστηκαν όχι απλά ως ένα πολύ ελπιδοφόρο σχήμα, αλλά ως ένα “next big thing” για τη συνεχώς βρισκόμενη σε ανοδική πορεία ελληνική σκηνή. Το “The End Is Written” ήταν χωρίς πολλά-πολλά λόγια, εξαιρετικό. Τόσο, που θα μπορούσε κανείς να το κατατάξει σε εκείνους τους πρώτους δίσκους που πολλές φορές περισσότερο κακό κάνουν σε μια μπάντα, παρά καλό. Καταλαβαίνετε τι θέλω να πω…

 

Ευτυχώς όμως εδώ έχουμε τον ισάξιο, ίσως και ανώτερο, διάδοχό του. Τα πρώτα, αναγνωριστικά πυρά εξελίχθηκαν σε πραγματική ομοβροντία που ισοπεδώνει τα πάντα! Οι Doomocracy έχουν «αέρα» μεγάλης μπάντας. Δείχνουν ένα συγκρότημα που ανήκει στην elit και ξέρει πως να παραμείνει εκεί. Στο ίδιο doom metal μοτίβο, με αρκετές us power metal «ενέσεις», έντονο επικολυρικό ύφος και βαδίζοντας στα χνάρια γιγάντων του είδους όχι υπό το πρίσμα της αντιγραφής αλλά μόνο της επιρροής, είναι απλά απολαυστικοί. Το doom metal της μεγάλης των Candlemass σχολής, είναι γνωστό σε συγγενείς και φίλους πως αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μου μεταλλικά ιδιώματα. Οποιαδήποτε λοιπόν κυκλοφορία που προέρχεται από αυτή τη σχολή, χτυπά ευθύς μέσα μου ευαίσθητες χορδές. Αυτό συμβαίνει και δω.

 

Οι Κρήτες έχουν όλα τα ηχητικά φόντα για να διαπρέψουν. Όσον αφορά το παρελθόν θα τους παρομοίαζα πρωτίστως με τους Τεξανούς μάστορες Solitude Aeturnus, ακολούθως τους Memento Mori ελέω power στοιχείων, ενώ μιλώντας για καινούργιες μπάντες αμέσως μου έρχονται στο μυαλό οι τρομεροί Crypt Sermon και η δισκάρα “Out Of The Garden”. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στον Μιχάλη Σταυρακάκη και στις υπέροχες ερμηνείες του. Υψίφωνος, μελωδικός όσο και δυναμικός, «θρηνεί» όπως πρέπει να κάνει κάθε τραγουδιστής του επικού, οπερατικού doom που σέβεται όχι μόνον τον εαυτό του, αλλά και τη σκηνή ολόκληρη. Άλλωστε μιλάμε για ένα από τα πιο απαιτητικά είδη του σκληρού ήχου όσον αφορά τα φωνητικά, όπου μετριότητες, έστω «χρυσές», δεν χωρούν. Στο οργανικό κομμάτι, οι κιθάρες δημιουργούν υπέρβαρα riffs και εύστοχα, τεχνικά αλλά όχι φλύαρα solos, το rhythm section ακολουθεί τις επιταγές των γιγάντων που αναφέραμε πιο πάνω και τα πλήκτρα είναι διακριτικά και ουσιώδη, παιγμένα από τον μαέστρο Miguel Robaina των Memento Mori. Ένας επιπλέον πόντος για τη παραγωγή σεμιναριακού όπως πάντα επιπέδου από τον τεράστιο Jim Morris, ο οποίος σέβεται τους Doomocracy και τους αντιμετωπίζει όπως θα αντιμετώπιζε ένα φτασμένο συγκρότημα.

Δεν υπάρχει σύνθεση στο “Visions…” που να υστερεί. Όλα είναι ζήτημα προσωπικής οπτικής και γούστου, για το ποιο κομμάτι θα είναι το αγαπημένο του καθενός. Άλλωστε μιλάμε για μεγάλα σε διάρκεια τραγούδια, μελετημένα μέχρις εσχάτων, με εναλλαγές σε ρυθμούς και συναισθήματα. Αν όμως έπρεπε οπωσδήποτε να διαλέξω κάποια εξ αυτών, αυτά θα ήταν το μυστικιστικό-ανατολίτικο “Lucid Plains Of Ra”, το εξίσου επικό “Guardian Within” και το “A Taste of Absinthe” (μεγάλη σύνθεση), που κλείνει ιδανικά το δίσκο.

Ελάτε σε επαφή μαζί τους και ακούστε οπωσδήποτε τούτο το ηχητικό μεγαλείο. Εγώ απλά περιμένω να τους βρω σε «απόσταση βολής», για κάποια ζωντανή εμφάνιση.

http://www.doomocracy.com/
https://www.facebook.com/Doomocracy
https://www.youtube.com/c/doomocracy

 • Album:

  Visions & Creatures Of Imagination

 • Line Up:

  Μιχάλης Σταυρακάκης - Φωνητικά

  Άγγελος Τζανής - Κιθάρα

  Harry Ντόκος - Κιθάρα

  Μανώλης SX - Μπάσο

  Μηνάς Βασιλάκης - Τύμπανα

 • Year:

  2017

Read 530 times

1 comment

Leave a comment