Monuments on Facebook

Η στήλη γεννήθηκε για να είναι ορθάνοικτη για κάθε ντόπιο σχήμα, παλιό ή πρωτοεμφανιζόμενο, επώνυμο ή άγνωστο! Θα προσπαθήσουμε στα μέτρα του δυνατού να παρουσιαστεί από εδώ κάθε αξιόλογη νέα κυκλοφορία. Μπορείτε να επικοινωνείτε στέλνοντας τα αιτήματά σας μαζί με δείγματα της εκάστοτε δουλειάς σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

LOCAL HEROES: WHATEVER END - “A Birth Of Loss” (Independent Release 2017)

Friday, 09 June 2017 07:29
Συντάκτης:
Published in Local Heroes

Το έχετε πάρει χαμπάρι. Δεν μπορεί να μην έχετε ψυλλιαστεί, ότι το μόνο που πάει καλά τα τελευταία χρόνια σε αυτήν την χώρα δεν είναι τίποτα άλλο από την μουσική μας.

Παρουσιάζει ο Halo of Thornes

Έξαρση και ανάταση σε νέο επίπεδο των απανταχού Ελλήνων μουσικών. Κυκλοφορίες που αξίζουν με το παραπάνω την προσοχή μας.
Έχω βαρεθεί να ακούω νέες μπάντες του εξωτερικού που παρουσιάζονται ως η νέα οδός για το Heavy Metal. Από ουσία όμως? Τίποτα το ελπιδοφόρο (ναι,λίγες οι εξαιρέσεις) μια από τα ίδια για να μην πω χειρότερα.

Οι Αθηναίοι WHATEVER END κυκλοφορούν φέτος το ντεμπούτο album τους “A Birth Of Loss” αν και υπάρχουν σαν σύνολο από το 2007.

 

Επηρεασμένοι από συγκροτήματα όπως οι Opeth, Pain of Salvation, Nevermore, Candlemass, Savior Machine, Arcturus, Saturnus και Solitude Aeturnus ήμουν ιδιαίτερα επιφυλακτικός στο τι θα ακούσω εδώ.

Τα παιδιά των WHATEVER END (Kostas S. – φωνή, John I. – κιθάρες, George B. – μπάσο, Ted K. – πλήκτρα και φωνητικά, John Η. – ντραμς) με κέρδισαν με την πρώτη ακρόαση.
Το συναίσθημα που ένιωσα ήταν ακριβώς το ίδιο όταν είχα πρωτο-έρθει σε επαφή με το ντεμπούτο των Πολωνών συναδέλφων τους DIVISION BY ZERO (“Tyranny Of Therapy”).
Πράγματι, εμπνευσμένη μουσική, τέτοια που θα κάνει τον ακροατή να αναριγήσει σύγκορμος. Βγάζουν ένα πάθος για αυτό που κάνουν το οποίο είναι άξιο συγχαρητήριων.

Ατμόσφαιρα δύναμη και λυρισμός πάνε χέρι - χέρι σε όλη την διάρκεια του δίσκου.
Αυτό θα ήθελα να ακούσω από νέα συγκροτήματα δηλαδή. Η ενέργεια που εκπέμπουν σε όλα τα κομμάτια του “A Birth Of Loss” είναι απίστευτη.
Η εισαγωγή του δίσκου σε προδιαθέτει για το τι θα επακολουθήσει. Αυτό που περιμένεις με αγωνία από μέσα σου, το ακούς να έρχεται…

Το “Evershift” μπαίνει με καταιγιστικά riffs με επικό τρόπο και περίσσια δύναμη. Η φωνή του Κώστα με εξέπληξε ευχάριστα. Το εύρος του πολυεπίπεδο, δίνει ακριβώς το επικό – δραματικό στοιχείο που χρειάζεται ώστε ο ακροατής να δώσει πιο μεγάλη προσοχή. Τέλεια ενορχήστρωση.
Η Ρrogressive διάθεση είναι εμφανής παντού. Μεγάλο κομμάτι, αντάξιο σε ότι καλό κυκλοφορεί παγκοσμίως. Το solo στα συν, και ατμόσφαιρα που σε πιάνει από τον λαιμό. Ότι και να γράψω είναι λίγο, πρέπει να το βιώσεις από μόνος σου όλο αυτό.

Το “Τriarcy” δεύτερο κατά σειρά είναι άλλο ένα έπος με την μαγευτική ανατριχιαστική ατμόσφαιρα που δημιουργούν τα πλήκτρα του Ted μαζί με το σφιχτοδεμένο rhythm session των υπολοίπων. Όμορφα κοψίματα και τεχνάσματα στις κιθάρες. Στα οχτώ λεπτά τις διάρκειας του σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό. Σύγχρονο βαρύ Ρrogressive Μetal κύριοι. Αυτό δεν θέλαμε? Ορίστε λοιπόν το έχουμε και μάλιστα είναι δικό μας και όχι εισαγόμενο.
Οι επιρροές τους είναι αυτές που τους οδηγούν στη σωστή κατεύθυνση και αυτό θα το καταλάβεις στο επόμενο τραγούδι.

Το “Turgon” με την επική Doom διάθεση του, τα κορυφαία οπερετικά (με την καλή έννοια) φωνητικά αλλά και το μπάσο να σου σηκώνει την τρίχα. Οι WHATEVER END δημιουργούν με μαεστρία μουσική που επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις. Τραβάει την προσοχή από τον οπαδό του είδους και το καταφέρνει άνετα.

Το “Blindsight” με βάση τους SOLITUDE AETURNUS και CANDLEMASS είναι ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι στους μάταιους δρόμους του Doom. Αυτό που αγαπάμε στο είδος είναι εδώ περίτρανα.
Παραθέτω στίχους…
“Denied the morning light, defied from every sight I’m sunk into the night, stripped without a guide. Forever doomed to hide, succumbing to insanity, No hands to lift me up, succumbing to insanity”.

Δεν είναι μόνο αυτό όμως. Η μπάντα πάει το Doom σε μονοπάτια δύσβατα και το περιπλέκει τόσο όμορφα με το Progressive. Δύσκολα γράφονται τέτοια τραγούδια στις μέρες μας.
Έρχεται και το ομότιτλο να μας αποτελειώσει. Το απόλυτο Doom Έπος!!!

https://www.youtube.com/watch?v=EnmKxVme0as

 

Υπάρχει και μια ακουστική εκτέλεση του “Evershift”. Άλλη διάσταση μιλάμε. Συμμετοχές με βιολί εδώ από τον Theodore T. και κοντραμπάσο από τον George B.

Το εξαίσιο artwork φιλοτεχνήθηκε από την RemedyArtDesing.

Δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον, αλλά αυτή η μπάντα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί μέρος του συνόλου της παγκόσμιας σκηνής με κάθε τρόπο.
Οι WHATEVER END μπήκαν με ευκολία στα κορυφαία σχήματα του είδους (προσωπική θέση).
Ο δίσκος αυτός είναι η απόδειξη. Δεν μπορώ να βλέπω και να ακούω (και καλά) μεγάλους μουσικούς να αναλώνονται, όταν έχω αυτό το άλμπουμ που με πάει καρφί στο μέλλον. Αν υπάρχει συμπαντική δύναμη και βοηθά τους τολμηρούς τότε εδώ πρέπει να έχει λάβει δράση.

Η μπάντα τολμά και περπατά σε δύσκολο δρόμο, το δείχνει μέσω της μουσικής της. Αν θέλεις κάτι εύπεπτο χωρίς νεύρο άκουσμα δεν ανήκεις εδώ. Εάν όμως δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς το Progressive και το Doom τότε εδώ κρύβεται ένας ακόμη μουσικός θησαυρός.

 

Εύχομαι το καλύτερο στην μπάντα και σε ένα λαμπρό μέλλον.
“YOU ARE WELCOME TO THE CITY BEANEATH THE SURFACE”

https://whateverend.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/WhateverEndband/

Αυτό το Σάββατο 10 Ιουνίου το σχήμα παρουσιάζει ζωντανά το νέο του κύημα στο Death Disco

Be there!

 

 

 

 • Album:

  A Birth Of Loss

 • Line Up:

  Kostas S. : Vocals

  John I. : Guitars

  George B. : Bass

  Ted K. : Keys/backing vocals

  John Η. : Drums

 • Year:

  2017

Read 331 times

Leave a comment