Monuments on Facebook

Η στήλη γεννήθηκε για να είναι ορθάνοικτη για κάθε ντόπιο σχήμα, παλιό ή πρωτοεμφανιζόμενο, επώνυμο ή άγνωστο! Θα προσπαθήσουμε στα μέτρα του δυνατού να παρουσιαστεί από εδώ κάθε αξιόλογη νέα κυκλοφορία. Μπορείτε να επικοινωνείτε στέλνοντας τα αιτήματά σας μαζί με δείγματα της εκάστοτε δουλειάς σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

LOCAL HEROES: GORDIAN "Madeka" (Self Financed)

Thursday, 04 February 2016 16:02
Published in Local Heroes

Δώρο αναπάντεχο τούτος ο κρυμμένος θησαυρός για το άνοιγμα της αυλαίας όχι μόνο της συγκεκριμένης στήλης, μα και ολάκερου του εγχειρήματός μας! Και το χρωστώ στον φίλο και συνοδοιπόρο του Βορρά, Στάθη Παναγιωτόπουλο, αφού κείνος παρέπεμψε τον Miles Σκλήρη σε μένα. Να’σαι πάντα καλά αδελφέ. Διαβάστε λοιπόν την απίστευτη ιστορία τους…

Οι Gordian, όπως και το μοναδικό τους δισκογραφικό κύημα “Madeka” έμειναν στο ράφι σαράντα ολόκληρα χρόνια! Ήταν ο μοναδικός εν ζωή από τους δημιουργούς, ο Γιώργος Σκλήρης (υπήρξε μέλος των Saga, Cool Cats, Uptight, Renaldi) που ανακάλυψε το 2014 τις μπομπίνες του παροπλισμένου έργου, σε κατάσταση που επέτρεπε δεν επέτρεπε το όραμά του: να δουν το φως της δημοσιότητας.

Οι αρχικές προσπάθειες διάσωσης ξεκίνησαν στη Θεσσαλονίκη όπου τα εννιά τραγούδια ψηφιοποιήθηκαν στο studio Sonic Ark. Η πλήρης ανάδειξη του όμως ολοκληρώθηκε όταν ο επώνυμος Γερμανός μηχανικός ήχου & παραγωγός Reinhold Mack (Queen, Deep Purple, Led Zeppelin, Rainbow, Scorpions, Rory Gallagher κ.α.) τα άκουσε, τα σεβάστηκε, τα αγάπησε και τα αναγέννησε μαγικά στα Auratone Studios του Μονάχου. Και ήταν ο ιδιοκτήτης του εν λόγω χώρου ηχογραφήσεων, Robert Fertl, που αποφάσισε να τα κυκλοφορήσει παγκοσμίως (Amazon, ITunes, Spotify) μόλις στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη. Το πόσο ανυπομονώ να κυκλοφορήσει το συντομότερο δυνατό, στο αγαπημένο μας φορέα, το βινύλιο, δεν χωρά σε λόγια.

Το πρωτοποριακό σχήμα γεννήθηκε το 1972 στο Λονδίνο από τη συνάντηση του Γιώργου Σκλήρη που βρισκόταν ήδη εκεί, με τους νεοαφιχθέντες Μπονάτσο (Πελόμα Μποκιού), & Δελληγιαννίδη (Δάμων & Φειδίας, Μπουρμπούλια, Olympians). Το κοινό ενδιαφέρον τους για το γόνιμο (και δημοφιλές την εποχή εκείνη) πάντρεμα της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής με την προοδευτική, δημιουργική πλευρά του rock, τους ώθησε να καλέσουν τον Μάκη Γιαπράκα (BMW, Prosperous, Uptight, Blow Up, Μακεδονομάχοι) ως ειδήμονα στα παραδοσιακά όργανα της πατρίδας μας όπως και τον συνεπώνυμο του Γιώργου, Κώστα Σκλήρη στο μπάσο (Πελόμα Μποκιού, Λάκης Ζώης, Τάκης Αντωνιάδης).

Άγγλος παραγωγός και ιδιοκτήτης δισκογραφικής εταιρίας που ενδιαφέρθηκε, τους παραχώρησε στουντιακές ώρες να πειραματιστούν με τις μπομπίνες να τρέχουν και το REC πατημένο. Studio/Live λοιπόν επί τω πλείστων τούτο το κόσμημα, και ως εκ τούτου η ηχογράφηση δεν ήταν τεχνικά ιδανική. Με ελάχιστα overdubs, με συνθέσεις φρέσκιες και κάποιες φορές “on the spot”, το “Madeka” βρέθηκε παρόλα αυτά στα αζήτητα για τέσσερεις δεκαετίες αφού ο Βλάσσης δεν είχε να επενδύσει τότε άλλο χρόνο, και ο παραγωγός δήλωνε επίσης απασχολημένος με άλλα πολλά… Ακόμη και ο γηγενής Alan που δέχθηκε να ολοκληρώσει τα φωνητικά κανάλια του έργου απαντώντας σε αγγελία γνωστού επώνυμου μουσικού έντυπου (σ.σ.: μάλλον ήταν το NME), δήλωσε εξαρχής αβέβαιος για τη συνέχεια.

Το μουσικό περιεχόμενο εγκλωβίζει μονομιάς την προσοχή σου ολοκληρωτικά! Παραπέμποντας ξεκάθαρα σε λατρεμένους συνοδοιπόρους εξερευνητές που ανέδειξε η (ταλαιπωρημένη στα μουσικά δρώμενα) χώρα μας όπως οι Area του Demetrio Stratos, μα και σε Ελληνόφωνα πρωτοποριακά σχήματα όπως ο Ηρακλής Τριανταφυλλίδης με τη Λερναία Ύδρα και ο Διονύσης Σαββόπουλος όταν διέπρεπε ως ενορχηστρωτής με τα Μπουρμπούλια, ο παρουσιαζόμενος κρυφός θησαυρός στέκει επιτέλους περήφανα, αξιοκρατικά, ανάμεσα στα διαμάντια της Ελληνικής προσφοράς στην εξηντάχρονη εποποιία του Αγγλόφωνου Rock’n’Roll! 


  • Album:

    Madeka (Self-financed)

  • Line Up:

    Γιώργος Σκλήρης (κιθάρες, πλήκτρα, λαούτο, μπάσο, φωνητικά), Παντελής “Panty” Δελληγιαννίδης (κιθάρες), Βλάσσης Μπονάτσος (φωνητικά, τύμπανα), Μάκης Γιαπράκας (Κρητική λύρα, φλάουτο, κλαρίνο, μπάσο, αρμόνιο), Κώστας Σκλήρης (μπάσο, φωνητικά), Γιώργος Μπάρμπας (τύμπανα), Alan Kay (φωνητικά)

  • Year:

    1972

Read 1594 times

Leave a comment