Η στήλη γεννήθηκε για να είναι ορθάνοικτη για κάθε ντόπιο σχήμα, παλιό ή πρωτοεμφανιζόμενο, επώνυμο ή άγνωστο! Θα προσπαθήσουμε στα μέτρα του δυνατού να παρουσιαστεί από εδώ κάθε αξιόλογη νέα κυκλοφορία. Μπορείτε να επικοινωνείτε στέλνοντας τα αιτήματά σας μαζί με δείγματα της εκάστοτε δουλειάς σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

Omega Project 3 (OP3) - SmyrnAe (Self financed/2019)

Thursday, 21 February 2019 15:47
Published in Local Heroes

Μαζί... το χάος, οι φωνές, οι ψίθυροι, ο έρωτας. Οι πολύτιμες στιγμές που συμβαίνουν μέσα στη μέρα, τα λάθη, τα μυστήρια της ζωής. Το πολύ και το καθόλου, το όνειρο και η πραγματικότητα, το άπειρο και το τίποτα, το σκοτάδι και το φως. Η καταστροφή.

 

 
Τρία χρόνια ακριβώς πέρασαν από το πρώτο υπέροχο άλμπουμ τής "καλλιτεχνικής σύναξης" -όπως αποκάλεσε την μπάντα OP3 τότε στην παρουσίαση τού ντεμπούτου τους HOPE, ο Χρήστος Κισατζεκιάν.

Η Melanie πήρε σίγουρα το δρόμο της (από το πρώτο concept album HOPE), τα χρόνια πέρασαν και τα παιδιά από την Αργολίδα επιστρέφουν με ένα ακόμα concept album αλλά διαφορετικής θεματολογικής προσέγγισης και ήχων.
Ακούγοντας από την αρχή, με προσοχή και -φυσικά- με ακουστικά, με την ένταση εκείνη που μου επιτρέπει να ακούω και την κάθε λεπτομέρεια -όπως αυτή της φωτιάς ας πούμε- φτάνω να πω το χιλιοειπωμένο πια... "τίποτα δεν είναι τυχαίο".
Και αυτό αφορά τα παιδιά αυτά 100%.

Το SmyrnAe είναι ένα πραγματικά καλοφτιαγμένο άλμπουμ 12 κομματιών με λεπτομέρειες και ουσία στη "εικονική" κάλυψη πρώτα από όλα. Μπορείς να κλείσεις τα μάτια, να ακούς τις μελωδίες τη μια πίσω από την άλλη και να φανταστείς αυτά, που κάποιες γενιές πίσω βίωσαν και τα πήραν μαζί τους, πάνω τους σαν ταυτότητα που έγραφε: Εμπειρίες Ζωής!
 
 
Το SmyrnAe είναι το γεγονός, η αφετηρία και το άτυχο αύριο για όλους αυτούς που συνεχίζουν να ζουν την αιώνια ατυχία να είναι πρόσφυγες, ανεξάρτητα από τον τόπο, τον χρόνο ή τα γεγονότα που τους ανάγκασαν να φύγουν από κάπου και να βρεθούν κάπου αλλού.
Από στιγμές και χρόνους, από χαλάσματα ή κάθε λογής κρίση με ακαθόριστες διαδρομές προς τα προηγμένα κράτη και τις χρυσές "υποθετικές" υποσχέσεις.
Από το 1922 στο 2019. Και πιο πριν αλλά και πιο μετά, οι ιστορίες των ξεριζωμών θα παραμένουν βαρίδια στις πλάτες των ταξιδιωτών τους.
Και η ιστορία θα επαναλαμβάνετε γιατί αυτός είναι ο άχαρος ρόλος της.

Όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα περιγράφονται με όμορφες, νοσταλγικές αλλά έντονες και λίγες φορές σκοτεινές μελωδίες.
Οι αρμονία και η απλότητα είναι διάχυτη εδώ.
Το ηλεκτρονικό στοιχείο έχει την πρωτοκαθεδρία.
Το πιάνο δεν λείπει σχεδόν από καμιά σύνθεση. Παραδοσιακοί ήχοι, ισχυρά λαϊκά στοιχεία -όπως το μπουζούκι στο κομμάτι Mnemosyne για παράδειγμα- δίνουν ακόμα μια φορά το στίγμα της Ελληνικής ταυτότητας.

Για να μην μακρηγορώ λοιπόν και για να σας δώσω την ευκαιρία να τους ακούσετε όσο πιο γρήγορα γίνετε, κάντε κλικ στο link που ακολουθεί και ακούστε ολόκληρο το άλμπουμ.
Εκεί μπορείτε να κάνετε και τις αγορές σας.
https://omegaproject3.bandcamp.com/

Κάτω από κάποια σχετικά tags τύπου, experimental, cinematic, ethnic, folk rock, jazz θα τους βρείτε.
Πάντως η πιο πειραματικής τους πλευρά και οι πιο ambient ατμόσφαιρες νομίζω είναι το "δυνατό" τους σημείο.
Για να δούμε τι θα έχουμε στην επόμενη δουλειά τους.
Η επίσημη παρουσία του άλμπουμ θα γίνει στις 29 Μαρτίου στο SixDOGS με opening act την Emi Path.
 
 


✎ Eleni Liverakou Eriksson (ECLECTIC SHADOWS team)
 • Album:

  SmyrnAe

 • Line Up:

  Δημήτρης Μητρόπαπας (τύμπανα)
  Ανδρέας Μπογάς (πιάνο, πλήκτρα)
  Γιώργος Μπαβέλας (μπάσο)
  Αντριανός Κατσούρης (παραδοσιακά κρουστά), 
  Παύλος Χουντάλας (ποντιακή λύρα/παραδοσιακά κρουστά)
  Ειρήνη Μαντοπούλου (μπάσο στο Κάθοδος)

 • Year:

  2019

Read 509 times

Leave a comment