Monuments on Facebook

Η στήλη γεννήθηκε για να είναι ορθάνοικτη για κάθε ντόπιο σχήμα, παλιό ή πρωτοεμφανιζόμενο, επώνυμο ή άγνωστο! Θα προσπαθήσουμε στα μέτρα του δυνατού να παρουσιαστεί από εδώ κάθε αξιόλογη νέα κυκλοφορία. Μπορείτε να επικοινωνείτε στέλνοντας τα αιτήματά σας μαζί με δείγματα της εκάστοτε δουλειάς σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

LOCAL HEROES: Planet of Zeus – “Loyal to the Pack” (ihaveadrum Records)

Monday, 09 May 2016 16:36
Published in Local Heroes

Πριν δύο χρόνια, λίγο μετά την κυκλοφορία του “Vigilante”, έβλεπα live τους Planet με κάτι φίλους. Για όσους τους έχουν δει ξέρουν πως η απόδοσή τους ήταν αναμενόμενα εκρηκτική. Σε μία λίγο πιο φιλοσοφική κουβέντα που πιάσαμε τότε στην παρέα μπήκε το ερώτημα «πόσο μακριά μπορεί να πάει μια μπάντα μένοντας τόσο πιστή σε αυτό το μοτίβο στα τραγούδια της;», όντας ωστόσο όλοι φίλοι του είδους. Η δική μου γνώμη ήταν πως το επόμενο album για τους Planet θα ήταν καθοριστικό. Ποιος να το περίμενε πόσο αληθινός θα έβγαινα!

Πριν λίγες μέρες η μπάντα έδωσε στην δημοσιότητα, προς ακρόαση μέσω YouTube, τον διάδοχο του “Vigilante”, τέταρτο κατά σειρά άλμπουμ, με όνομα “Loyal to The Pack”. Μαζί με αυτό έδωσαν και την κατάλληλη απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Οι Planet οf Zeus εξελίσσονται μουσικά και το κάνουν με τον καλύτερο τρόπο. Χωρίς να χάνουν την ταυτότητά τους, χωρίς να ξεχνούν τις μουσικές ρίζες τους, πάνε ένα βήμα παραπέρα. Δοκιμάζουν να αποτυπώσουν τις διάφορες μουσικές επιρροές τους στην δικιά τους μουσική και το κάνουν πολύ αποτελεσματικά. Εξάλλου το πάντρεμα του μπλουζ με τον δυνατό ήχο μόνο κάτι καλό μπορεί να φέρει. Στο “Loyal to the Pack” δείχνουν ότι δεν έχουν ξεχάσει να “βαράνε” και πολύ καλά μάλιστα, μπορούν να γράψουν ωραίες μελωδικές γραμμές και πάνω απ’ όλα έχουν την ικανότητα να παντρέψουν αυτά τα δύο στοιχεία, όχι μόνο μέσα στο ίδιο άλμπουμ, αλλά και στο ίδιο τραγούδι. Βέβαια αυτά τα δείγματα τα είχαμε από τα προηγούμενα άλμπουμ, αλλά νομίζω πως πλέον, κατά την γνώμη μου, η μπάντα έχει την μουσική ωριμότητα να τα αναδεικνύει ακριβώς με τον τρόπο που θέλει.

Το άλμπουμ λοιπόν είναι γεμάτο με τραγούδια που τιμούν και με το παραπάνω την ταυτότητα των Planet of Zeus. Το ομώνυμο Loyal to the Pack, τα γκρουβάτα Little Deceiver και Your Love Makes Me Wanna Hurt Myself, αλλά και το βαρύ ριφ του White Shroud είναι μερικά δείγματα. Αυτό που ξεχωρίζει για μένα είναι το Scum Alive. Τραγούδι που είναι βαθιά βγαλμένο μέσα από τα χωράφια της metal, από πλευρά σύνθεσης, παιξίματος, φωνητικών, αλλά και στίχων. Αυτά τα τραγούδια από μόνα τους θα αρκούσαν για να χαρακτηριστεί ένας δίσκος καλός. Αλλά όχι. Το Devi Calls My Name με το απίστευτα ευφάνταστο και μελωδικό ρεφρέν, το Them Nights που με έκανε να το ακούω στο repeat και το ανατριχιαστικό Retreat το πάνε ένα βήμα παραπέρα. Εκεί που πάνε οι μεγάλες μπάντες. Γι αυτό εδώ δεν μιλάμε απλά για έναν καλό δίσκο. Το ορχηστρικό Athens κλείνει αυτόν τον υπέροχο καμβά με τον καλύτερο τρόπο.

Γενικά θεωρώ πως δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να λέει πως όσο πιο μετά βγαίνει μια δουλεία ενός καλλιτέχνη τόσο πιο ώριμη είναι. Το ότι οι Planet of Zeus το καταφέρνουν αυτό με τον τέταρτο δίσκο, και χωρίς καμία δισκογραφική κοιλιά, είναι μόνο άξιο συγχαρητηρίων. Ειδικά σε αυτό το σημείο. Είναι σίγουρα δύσκολο να έχεις τον τίτλο της πιο επιτυχημένης μπάντας της χώρας σου, σε όποια χώρα κι αν είναι αυτή. Πόσο μάλλον να διατηρείς αυτόν τον τίτλο. Έπιασα τον εαυτό μου αρκετές φορές να λέει «Μπράβο ρε παιδιά!» ενώ άκουγα τον δίσκο. Το λέω πάλι. Μπράβο ρε παιδιά!

Υ.Γ. Προς τους διάφορους που λένε ότι με αυτό το άλμπουμ οι Planet of Zeus προσπαθούν να γίνουν εμπορικοί. Σοβαρευτείτε! Δεν ζούμε ούτε στην Αμερική ούτε στον Καναδά για να έχουν ανάγκη από πιο μελωδικά τραγούδια που θα τα παίξει το ράδιο. Ότι σταθμό και ότι παραγωγό ήταν να κερδίσουν στην εγχώρια σκηνή, τον έχουν κερδίσει. Αν θέλανε να είναι απλά εμπορικοί το πιο εύκολο ήταν να παίξουν μια κόπια από ότι έχουν παίξει μέχρι στιγμής. Έτσι εξάλλου κέρδισαν το κοινό τους μέχρι τώρα. Με αυτό το άλμπουμ οι Planet δείχνουν ότι δεν είναι “μία από τα ίδια”.

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com 

 

 • Album:

  Loyal to the Pack

 • Line Up:

  Μπάμπης Παπανικολάου (φωνητικά, κιθάρες)

  Στέλιος Προβής (κιθάρες) 

  Γιάννης Βράζος (μπάσο)

  Σεραφήμ Γιαννακόπουλος (τύμπανα) 

 • Year:

  2016

Read 454 times

Leave a comment