Η στήλη γεννήθηκε για να είναι ορθάνοικτη για κάθε ντόπιο σχήμα, παλιό ή πρωτοεμφανιζόμενο, επώνυμο ή άγνωστο! Θα προσπαθήσουμε στα μέτρα του δυνατού να παρουσιαστεί από εδώ κάθε αξιόλογη νέα κυκλοφορία. Μπορείτε να επικοινωνείτε στέλνοντας τα αιτήματά σας μαζί με δείγματα της εκάστοτε δουλειάς σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

LOCAL HEROES : DR. AWKWARD AND THE SCREWS - "Dr. Awkward And The Screws" Full EP

Monday, 10 April 2017 10:58
Published in Local Heroes

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Η Ελληνική Rock σκηνή διανύει συνολικά, μια μεγάλη περίοδο έμπνευσης, ομορφιάς, συνθετικού οργασμού και καλαισθησίας. Αλλα και μιας σταθερής ποιοτικής ανόδου που ολοένα και αυξάνεται, δίχως να έχει πρόθεση να επιβραδύνει την δυναμική της. Έτσι πρέπει. Και έτσι γίνεται. Γιγαντώνεται.

Γράφει ο Νίκος Παπαδόπουλος

Μονή της όμως. Ολομόναχη της όμως ε; Προσέξτε το αυτό. Ούτε κανάλια, ούτε τίποτα. Δεν έχει βοήθεια από πουθενά. Παλεύει μόνη της, και αποδεικνύει την αντοχή της κάθε μέρα. Και αυτό είναι ίσως το καλύτερο από όλα. Τα βγάζει πέρα, ενάντια σε κάθε αντιξοότητα και το κατεστημένο της μουσικής ανυπαρξίας που έχει χτυπήσει σαν ιός την χώρα μας. Δεν θα μπω στην διαδικασία να εξαντλήσω την υπομονή μου. Νομίζω πως καταλαβαίνετε για ποια μουσική ανυπαρξία μιλώ. Αυτήν την τυποποιημένη που πωλούν με το κιλό παντού κάθε μέρα, κάθε λεπτό, απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ στην αγαπημένη μας Trash TV. Αυτή την άνοστη, άχρωμη και άγευστη που προωθούν για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Μην μας χάσουν και από πελάτες.

 

Ευτυχώς υπάρχει πολύ έμπνευση εκεί έξω και μεράκι. Μεράκι για καλή μουσική. Υπάρχει όμως και πολύ καλό έμψυχο υλικό. Το παλεύουν το θέμα. Δεν σταματούν. Όλοι τους σε πείσμα των καιρών, ενάντια σε κάθε τι αρνητικό. Βλέπεται το μόνο καλό της κρίσης, είναι πως ίσως μας φέρνει πιο κοντά ως μια από τις παρενέργειες της, άθελα της φυσικά. Και αυτό είναι μια ιδιότητα που η μουσική την έχει σε μεγάλες ποσότητες. Ενώνει και σε φέρνει πιο κοντά.

Οι μουσικοί που συμπληρώνουν και αποτελούν την Ελληνική μουσική πραγματικότητα είναι πλέον αναβαθμισμένοι. Είναι τόσο ψαγμένοι, δίχως να κολλάνε σε άρρωστες ταμπέλες που κάποιοι με αυτόν τον τρόπο βαφτίζουν τα αβάπτιστα. Είναι επίσης πολύ ‘’διαβασμένοι‘’ και συνήθως μουσικά σπουδαγμένοι, πέρα από τους όποιους ικανοτάτους αυτοδίδακτους. Είναι ολοφάνερο. Βέβαια όμως και οι ικανότητες τους αλλα και η τεχνική τους κατάρτιση, έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και οι διαφορές με μουσικούς του εξωτερικού είναι πλέον ανύπαρκτες. Τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους και η κατάσταση είναι σε έναν τεράστιο βαθμό επαγγελματική, με ότι και αν σημαίνει αυτό, με τα θετικά και τα αρνητικά της σημασίας. Και σε όλα αυτά, έχει παίξει ρόλο και η ευκολία για πρόσβαση στην γνώση. Λίγο να τεντώσεις το χεράκι σου την φτάνεις και εσύ δίχως να ζοριστείς.

 

Οι Dr. Awkward And The Screws, δεν αποτελούν εξαίρεση από όλο αυτό το μουσικό σκηνικό που έχει χτιστεί, που ανοίγει όλο και περισσότερο τη αγκαλιά του στους Έλληνες αλλα και έξω από τα σύνορα μας. Νέοι και αυτοί όπως και πολλοί ακόμα. Δημιουργούν όμως δικά τους πράγματα. Και εκεί πρέπει να πέσει το βάρος της σημασίας σε αυτήν εδώ την κυκλοφορία. Αυτό είναι και το πρώτο τους Extended Play. Θέλω να ελπίζω και σε συνέχεια. Τα δείγματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Με το πρώτο άκουσμα σε βάζουν απευθείας στο ζουμί της μουσικής τους, ξεδιπλώνοντας ακόμα και τις επιρροές τους χωρίς να κρύβονται… Και γιατί να κρυφτούν!!
Τρία τραγούδια για αρχή, φροντισμένα με αγάπη και στοργή για την δουλειά τους. Σαν να ήταν παιδιά τις δικής τους οικογένειας. 3 τραγούδια - 3 παιδία. Έρχονται και αλλα θαρρώ. Ελπίζω πως ναι. Το πρώτο ‘’παιδί’’ ονομάζεται ‘’The Screwdriver’’ και κάνει πολύ αυτό που λέει ο τίτλος. Σε βιδώνει η μάλλον σε ξεβιδώνει από την θέση σου, φτιάχνοντας την επιθυμία για να αρχίσει το πόδι να ξεκολλήσει από την καρέκλα. Αργο σχετικά αλλα με groovie tempo. Το βασικό riff φέρνει πολύ σε Monster Magnet και Hawkwind, εμπλουτισμένο με ένα εμπνευσμένο σόλο. Είπαμε, οι επιρροές είναι εμφανέστατες. Διόλου κακό αυτό. Τo δεύτερο τραγούδι του EP ‘’Seven’’, περιλαμβάνει ένα από το πιο ωραία παλαιό-ροκάδικα guitar solos που έχουν ακούσει τα αυτιά μου τον τελευταίο καιρό και η μπασογραμμή κτίζει ωραία την σύνθεση. Η φωνή τραχιά και με γρέζι, δίνει το απαραίτητο βάθος στην ατμόσφαιρα. Το τρίτο τραγούδι είναι και λίγο μικρότερο σε διάρκεια από τα υπόλοιπα δυο, και με το ρεφρέν αλλα και το solo της κιθάρας έρχονται απευθείας οι πρώτες εντυπώσεις, πως πρόκειται για σύνθεση επηρεασμένη από Alice in Chains. Μέχρι να έρθει η ώρα να αλλάξει λίγο το tempo στο δεύτερο μισό περίπου για να μας πάει αλλού. Blues, Classic Rock και Heavy Rock επιρροές διάσπαρτες και στα τρία τραγούδια, με τον Black Sabbath ήχο να υποβόσκει και να εμφανίζεται οπού θελήσει η σύνθεση. Αβίαστα βγήκαν πιστεύω οι τρεις συνθέσεις, αφήνοντας τες να τους οδηγήσουν.

 

Για το συνολικό αποτέλεσμα, μην πάμε σε ταμπέλες τύπου Stoner και Desert και εγώ δεν ξέρω τι ακόμα. Ούτε καν για το είδος. Άλλο οι επιρροές και άλλο πράγμα οι ταμπέλες. Μακριά από ταμπέλες όμως για να μπορούμε να ακούμε τραγούδια με ανοιχτά αυτιά. Πάνω από όλα πρόκειται για καλή μουσική και εγώ θα μείνω σε αυτό.

Και η παράγωγη θεωρώ πως είναι από αρκετά έως πολύ καλή, για να προσδώσει τη απαραίτητη τραχύτητα και ‘’βρωμιά’’ που έχουν ανάγκη οι μουσικοί! Ίσως θα χρειαζόταν παραπάνω όγκος, αλλα αυτά είναι μάλλον λεπτομέρειες για αρχή.

Στην επομένη προσπάθεια, ακόμα καλυτέρα.

Κρατήστε μόνο αυτό, πως η Ελληνική σκηνή δίνει απλόχερα και δημιουργεί καλή μουσική και δεν υπάρχει εμπόδιο για να την σταματήσει πλέον!!!!

 • Album:

  "Dr.Awkward & the Screws"

 • Line Up:

  Dimitris - Vocals ,

  Greg - Bass Guitar ,

  John - Guitar ,

  Kostas - Guitar ,

  Thoukydidis - Drums

 • Year:

  2017

Read 431 times

Leave a comment