VICTOR BAILEY (1960-2016)

Monday, 14 November 2016 17:32
Published in Never Forgotten

«Ο Βίκτωρ έφυγε το πρωί της Παρασκευής 11 Νοεμβρίου, ήταν πενηνταέξη χρονών» αναγράφεται στην επίσημη σελίδα του χαρισματικού μπασίστα στο Facebook και συνεχίζει «Τα μηνύματά και οι αναρτήσεις σας έκαναν τεράστια διαφορά σε αυτόν κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς και παραπάνω ενόσω τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα για αυτόν από πλευράς υγείας. Η αγάπη και το κουράγιο που του προφέρατε τον άγγιξε βαθύτατα και με ποικίλους τρόπους βοηθώντας τον να συνεχίζει μέρα με τη μέρα τον αγώνα του. Ήταν απίστευτα ευγνώμων απέναντι σε όλους σας και το εκτίμησε βαθιά. Η θετική του στάση ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές του υπήρξε πραγματικά εντυπωσιακή…»

Ο Victor Bailey δεν υπήρξε μονάχα τεράστιος ηλεκτρικός μπασίστας στον ευρύτερο χώρο της ηλεκτροδοτούμενης μουσικής μα και της Jazz Fusion. Ήταν ένας από τους πιο συνεργάσιμους, αγαπητούς έως και μελιστάλαχτους μουσικοσυνθέτες του ιδιώματος, αποκτώντας την βαθιά εκτίμηση και αγάπη όσων είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί του. Δε θα ξεχάσω τα όμορφα λόγια του αείμνηστου Joe Zawinul για τον εκλιπόντα, μα και αυτές καθαυτές τις δυο συνεντεύξεις μου με τον Victor, η μια μετά την αξέχαστη εμφάνισή του στο «ΡΟΔΟΝ» στις 26 Οκτωβρίου του 2001 και η άλλη το Φεβρουάριο του 2007. Το μεγάλο αφεντικό των θρυλικών Weather Report θα δήλωνε αργότερα το εξής: « Ο Victor Bailey είναι αυτός που θα συμμετείχε σε όποιο σχήμα κι αν είχα ποτέ στη ζωή μου!». Πράγμα που τήρησε άλλωστε μέχρι και το θάνατό του, αφού ο Bailey υπήρξε μπασίστας του και στα τελευταία τέσσερα χρόνια των Weather Report, μα και στους Weather Update, Zawinul Syndicate όπως και στα big-band projects που επιχείρησε λίγο πριν αποδημήσει. Μα τι να λέμε τώρα; Ο Victor υπήρξε ο καταλληλότερος αντικαταστάτης του Jaco Pastorius- τέλος!

Και από ότι φαίνεται το όλο θέμα ήταν κληρονομικό. Ο πατέρας του Morris Bailey υπήρξε επώνυμος μουσικοσυνθέτης & ενορχηστρωτής σε ονόματα όπως οι Harold Melvin & the Blue Notes, Teddy Pendergrass, Nina Simone, Patti LaBelle, the Stylistics, Billy Paul and Blue Magic κ.α. Ο θείος του Donald ήταν ο μόνιμος & αγαπημένος τυμπανιστής του ιερού Jimmy Smith. Εξού και το πρώτο όργανο του Victor ήταν τα τύμπανα.

Γεννημένος στη Philadelphia, επέλεξε καταρχήν να καταταγεί στο Πολεμικό Ναυτικό, όμως ευτυχώς για μας, απορρίφθηκε λόγω του άσματος που τον ταλαιπωρούσε και η αντίστοιχη αίτησή του στο φημισμένο Berklee College έγινε δεκτή. Μάλιστα εκεί ήταν συμμαθητής κι άλλων αγαπημένων μας επωνύμων όπως οι Kevin Eubanks, Greg Osby, Branford Marsalis, Jeff “Tain” Watts, Frank Lacy, Terri Lyne Carrington, Stu Hamm & Steve Vai! Όμως η μεγάλη του ευκαιρία γεννήθηκε από έναν άλλο πασίγνωστο της πιάτσας, τον αδελφικό του φίλο Omar Hakim, όταν με το που πέθανε ο Jaco, του πρότεινε να στείλει μια κασέτα στον Zawinul. Την συνέχεια την ξέρουμε όλοι ανεξαιρέτως! Δεν στάθηκε μόνο εκεί. Ως λάτρης της Μουσικής με μι κεφαλαίο, κατάφερε επίσης να γίνει κατά περιόδους μόνιμος μπασίστας για pop icons όπως η Madonna και η Lady Gaga. «Δεν είμαι μόνο jazz μουσικός, τα κάνω όλα!» δήλωνε χαρακτηριστικά.

Η άψογη τεχνική του κατάρτιση τον θέλει ανάμεσα στους κορυφαίους ηλεκτρικούς μπασίστες που προτιμούν να παίζουν με τα ακροδάχτυλά τους και όχι με πένα (σ.σ.: άλλος ένας λόγος που τον ξεχώρισα εξαρχής!), με απίστευτη δεξιοτεχνία στο slap όπως και στο tapping και με τα δυο χέρια. Όμως αν θα έπρεπε να σημειωθεί έντονα το μεγαλύτερό του προσόν, αυτό θα ήταν η απίστευτη «μουσικότητά» των επιλογών του και ως συνθέτη, μα και ως αυτοσχεδιαζόμενου στις σκηνές της Υφηλίου! Κάτι που αγνοούσα και το έμαθα με το που μας συνέτριψε η είδηση του θάνατού του, ήταν πως ζωγράφιζε τόσο καλά που τα έργα του παρουσιάζονταν κάθε τόσο σε σημαίνουσες gallery.

Ο Victor έπασχε από κληρονομική εκφυλιστική ασθένεια των μυώνων, μια δυστροφία που τον ήθελε να παίζει καθιστός εδώ και δεκαετίες, το σύνδρομο Charcot-Marie-Tooth. Έως το τέλος στάθηκε αποσβολωτικά χαμογελαστός, θετικός & ευγνώμων. Σας προ(σ)καλώ να μπείτε μια στιγμή στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, αφού εκεί θα βρείτε την τελευταία προσωπική του ανάρτηση που αποδεικνύει περίτρανα όλα τα παραπάνω…

28 Οκτωβρίου 2016
«Τις τελευταίες μέρες με κάλεσαν οι Stanley Clarke, Marcus Miller, Ralphe Armstrong, Daryl Jones, Randy Jackson, Hadrien Feraud & Chulo Gatewood. Τσιμπάω τον εαυτό μου ώστε αν βεβαιωθώ πως πρόκειται για έναν Παράδεισο μπασιστών» και συμπληρώνει το γνωστό μας LOL
Laughlin Out Lood, ενώ το έβλεπε να του χτυπά την πόρτα!!!......
Σηκώνω τα χέρια ψηλά

On Stages shots (ΡΟΔΟΝ 2001) by Chris Kissadjekian / www.livephotographs.com 

 

 

 

Read 394 times

Leave a comment