ONE BY ONE: JIM MATHEOS

Thursday, 27 July 2017 10:56
Published in One by One

Ο πιο πολυσχιδής, αστείρευτος & ταπεινός από τους ήρωές μας είναι και από τους πιο λατρεμένους μας. Σαν τον Steven Wilson, επανέρχεται διαρκώς με μια νέα του (απρόσμενης φύσεως) περιπέτεια και μας ταρακουνά συθέμελα, όπως άλλωστε έκανε μόλις χθες με το ατμοσφαιρικότατο “Drift”! Απλά ενώ όπως φαίνεται ο Steven κατάφερε επιτέλους να γίνει πρωτοσέλιδο σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Jim παραμένει ο πιο δημοφιλής «άνθρωπος του παρασκηνίου».

Συνομιλεί, φωτογραφίζει & καταγράφει ο Χρήστος Κισατζεκιάν

Συγχρόνως, είναι ο μόνος που παραμένει στις τάξεις των Fates Warning από τα πρώτα τους βήματα μέχρι σήμερα.
Ως εκ τούτου, είναι σίγουρα ο πιο κατάλληλος για έναν απολογισμό του… περιπετειώδους έργου της αγαπημένης μας μπάντας.
Οι παρακάτω κυκλοφορίες άφησαν πίσω τους κάτι παραπάνω από ευχάριστες σκιές του γκρίζου, εμπλουτίζοντας καίρια το σκοτεινό τοπίο του heavy metal με κάποιους επιπλέον τόνους του μαύρου που τόσο μας εκφράζει.

 

 

FATES WARNING
“No Exit” (1988)

«Εικοσιεννιά χρόνια, είναι πολλά...! Το πιο αξιομνημόνευτο γεγονός από αυτή την κυκλοφορία, είναι ότι ο Ray (Alder) είχε προσχωρήσει στη μπάντα δυο μόλις εβδομάδες πριν την έναρξη των ηχογραφήσεων! Και αυτό όπως καταλαβαίνεις σημαίνει πως αναγκάστηκε να δουλέψει όλες τις μελωδικές γραμμές μέσα στο studio, επιτόπου. Φαντάσου λοιπόν τον εαυτό σου στην θέση του: ένας τραγουδιστής προερχόμενος από μια άσημη μπάντα του Texas, ο οποίος ξαφνικά έπρεπε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων «μεταγραφόμενος» σε ένα πιο γνωστό σχήμα… Μετακόμισε στο Connecticut, αντιμετωπίζοντας ξαφνικά την πρόκληση του να συνεργάζεται με έναν τεράστιο παραγωγό όπως ο Max Norman! Παρ’ όλα αυτά τα κατάφερε μια χαρά όπως όλοι γνωρίζουμε!
Πάντως, δεν συμφωνώ με όλους αυτούς που επιμένουν πως ήταν ο ερχομός του που μετάλλαξε τους Fates Warning. Διότι, ως ο παλαιότερος όλων, σε διαβεβαιώνω πως η αλλαγή μουσικής κατεύθυνσης ήταν κάτι που συνέβαινε ήδη στο group. Κι αυτό ακριβώς το γεγονός ήταν που μας ώθησε στο να ψάξουμε και να βρούμε έναν τραγουδιστή σαν τον Ray που να ταιριάζει με τις νέες μας επιλογές».


 

FATES WARNING
“A Pleasant Shade Of Gray” (1997)

«Από την πρώτη κιόλας στιγμή που αποφάσισα τούτο το album να διαφέρει από τα προηγούμενα αφήνοντας περισσότερο χώρο στα πλήκτρα καταργώντας την δεύτερη κιθάρα, ο Kevin Moore ήταν η πρώτη μου επιλογή! Όχι μόνο γιατί οι σχέσεις μας με τους Dream Theater (κυρίως από την εποχή του “No Exit” και μετά) ήταν άψογες, μα και επειδή πρόκειται για έναν απίστευτο μουσικό με τον οποίο συνεννοούμαστε άψογα. Ίσως να έχεις προσέξει πως στις συστάσεις του cd αναφέρω τον Mike Portnoy ως μόνιμο μέλος των Fates Warning... Δίχως υπερβολές, ο Mike βρισκόταν πιο πολλές ώρες στο δικό μας λεωφορείο παρά στο δικό τους! Είναι κρίμα που το νέο τους album κυκλοφόρησε τώρα ενώ το δικό μας αργεί ακόμα (σ.σ.: τούτο το πρώτο χωρίο της συνέντευξης έγινε το 1999, άρα αναφέρεται στο επικό “Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory” και στο “Disconnected” αντίστοιχα)… Γιατί θα μπορούσαμε να ξαναβγούμε μαζί σε περιοδεία.
Ο ερχομός του Kevin λοιπόν «σημάδεψε» τον ήχο μας. Νέες δυναμικές, νέα αντίληψη. Να αναφέρω εδώ φυσικά και την εξαίρετη δουλειά που πραγματοποίησε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του εξωφύλλου, ο πατριώτης μας Ιωάννης Βασιλόπουλος!»

 

JIM MATHEOS
“Away With Words” (1999)

«Τα χέρια που απεικονίζονται στις τρεις μικρές φωτογραφίες του εξωφύλλου, ανήκουν στον αδελφό του Joey Vera, τον Nick! Αυτός είναι και ο λόγος που ο Joey αναφέρεται ως επιβλέπων της φωτογράφησης. Δεν ξέρω εάν πρόκειται για διεθνή γλώσσα των κωφάλαλων ή εάν κάθε τόπος έχει κάποιες μικρές παραλλαγές. Πάντως, η κίνηση στα χέρια σε αυτά τα τρία εικονίδια επικοινωνεί αντίστοιχα στην γλώσσα των κωφαλάλων τις τρεις λέξεις που αποτελούν τον γενικό τίτλο του album: “Away”, “With”, “Words”! Το ίδιο συμβαίνει και με τα τρία σύμβολα που υπάρχουν στο πίσω μέρος του εξώφυλλου: Έτσι γράφονται αυτές οι τρεις λέξεις με την μέθοδο της στενογραφίας…
Όσον αφορά τώρα το μπουκαλάκι που είναι τυπωμένο πάνω στην επιφάνεια του cd, είναι ένα από αυτά τα διορθωτικά υγρά (σ.σ.: το δικό μας blanco) που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να διορθώσουμε κάποιο λάθος. “Away With Words” λοιπόν, «χωρίς λόγια» δηλαδή!
Όσον αφορά τώρα το μουσικό περιεχόμενό του, νομίζω πως γίνεται κατανοητό πιο πολύ από κάθε άλλη φορά πως η μουσική που άκουγα μεγαλώνοντας πέρα από τους Black Sabbath ή τους U.F.O., είχε να κάνει εξίσου και με μπάντες του fusion και του art - progressive rock… Genesis, Emerson/Lake & Palmer από την μια, Return To Forever, Mahavishnu Orchestra και Al Di Meola από την άλλη (σ.σ.: όσοι με γνωρίζετε, αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του έρωτα μου για αυτόν τον άνθρωπο λοιπόν!!!)».


 

FATES WARNING
“Night on Brocken” (1984)

«Εάν έλεγα πως αυτό το album το μισώ, ίσως να ήταν υπερβολή!... Όμως το γεγονός παραμένει: Δεν μπορώ να το ακούσω πια! Κι αυτό γιατί ως πρώτο μας album, αναδεικνύει πιο πολύ τις επιρροές μας, παρά εμάς τους ίδιους. Όποτε το ακούσω, παρατηρώ τα λάθη που έχουν γίνει και μου σπάνε τα νεύρα! Μην με ρωτάς τι θα άλλαζα εάν το ηχογραφούσαμε σήμερα, διότι η απάντησή μου είναι ξεκάθαρη: δεν θα μπαίναμε καν στον κόπο να το ηχογραφήσουμε! Ξέρω πως αρέσει σε αρκετούς οπαδούς μας, όμως εγώ παρ’ όλα αυτά το θεωρώ ανώριμο…
Το τρίτο κομμάτι της δεύτερης πλευράς είναι το ορχηστρικό “Shadowfax”. Το αστείο είναι πως αρκετά χρόνια αργότερα ήρθα σε επαφή με το group Shadowfax, τους οποίους και θεωρώ ως μία από τις πέντε πιο αγαπημένες μου μπάντες όλων των εποχών (σ.σ.: μα κατάλαβες;;; ΘΕΟΘΕΟΣ)! Η μουσική τους με έχει επηρεάσει απίστευτα στον τρόπο που γράφω. Το “The Odd Get Even” του 1990, είναι για μένα ένας από τους σημαντικότερους δίσκους της σύγχρονης μουσικής!»

 

FATES WARNING
“Parallels” (1991)

«Ο δίσκος ξεκινάει συνειδητά με το “Leave The Past Behind”, αφού αυτό ακριβώς είχαμε αποφασίσει όλοι πως έπρεπε να γίνει, κατά το μέτρο του δυνατού φυσικά. Άλλωστε, από την αρχή της καριέρας μας προσπαθούσαμε πάντα να μην πέφτουμε στην παγίδα της επανάληψης. Ακόμη και όσον αφορά τον ήχο μας. Ήμασταν από τους πρώτους για παράδειγμα που χρησιμοποίησαν το QSound, μια επαναστατική τεχνική ηχογράφησης που προσδίδει επιπλέον βάθος στο άκουσμα… Κάτι σαν τρισδιάστατη εικόνα της μουσικής.
Θα παρατήρησες ίσως στις συστάσεις να αναφέρεται πως το συγκεκριμένο album είναι αφιερωμένο στην μητέρα του Dibiase. Ήμασταν σε περιοδεία όταν πέθανε και ο Joe αναγκάστηκε να λείψει για τέσσερις μέρες. Τότε ο Joey τον αντικατέστησε προσωρινά, γεγονός που όπως ξέρεις είχε αργότερα ως αποτέλεσμα την μόνιμη προσχώρησή του στην μπάντα».


 

FATES WARNING
“Still Life” (1998)

«Οι παρτιτούρες που προβάλλονται σε όλη την επιφάνεια του κεφαλιού που χρησιμοποιήσαμε στις φωτογραφίες του cd, είναι από διάφορα κομμάτια μας. Μεταξύ αυτών τα “Eye To Eye” και “Point Of View” που βρίσκονται κάπου ανάμεσα στα μάτια του μοντέλου. Εάν κοιτάξεις προσεκτικά, ίσως καταφέρεις να ξεχωρίσεις και μερικούς στίχους.
Επίσης, ο Bill Metoyer που εδώ και χρόνια πέρα από ηχολήπτης μας είναι και πολύ καλός μας φίλος, για άλλη μια φορά γίνεται στόχος της διάθεσής μου να τον πειράζω συνεχώς. Θα έχεις προσέξει πως σε κάθε νέα μας κυκλοφορία εφευρίσκω ένα καινούργιο παρατσούκλι γι’ αυτόν… Ευτυχώς, έχει τρομερή αίσθηση του χιούμορ. Το “getting HOT!” που γράφω εδώ ανάμεσα στο όνομά του το σκαρφίστηκα όταν ένα πρωί γύρω στις 08:00 μας ξύπνησε με την αγριοφωνάρα του, επειδή είχε πολύ ζέστη μέσα στο λεωφορείο… “It’s getting hot” φώναζε.
Το “Still Life” περιέχει επί το πλείστον τις εκτελέσεις που πραγματοποιήσαμε στο Offenbach της Γερμανίας, διότι εκείνη η νύχτα υπήρξε μοναδική. Βέβαια, σ’ αυτό το σημείο έχω να σου ομολογήσω κάτι: Ύστερα από την εμπειρία που είχαμε στην χώρα σας, πίστεψέ με, θα προτιμούσα να το είχαμε κυκλοφορήσει επιλέγοντας ηχογραφήσεις από τις δύο νύχτες μας στην Ελλάδα! (σ.σ.: αναφέρεται και στη μαγική βραδιά της 24ης Οκτωβρίου 1999 στο ΡΟΔΟΝ)».

 

JIM MATHEOS
“First Impressions” (1993)

«Μιας που μιλήσαμε προ ολίγου για τους Shadowfax, πρέπει να παραδεχτώ πως τούτη η πρώτη μου προσωπική προσπάθεια είναι βαθιά επηρεασμένη από αυτούς. Η συμμετοχή του βιολιστή Charles Bisharat ήταν για μένα ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Η αίσθηση της δημιουργίας έξω από τους Fates Warning με ανανέωσε σημαντικά και ταυτόχρονα ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα! Το καλό είναι ότι η αντίδραση του κοινού στάθηκε κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική… Δεν περίμενα ποτέ φυσικά να πουλήσω όσα ένας νέος δίσκος της μπάντας, όμως το “First Impressions” σίγουρα δεν έμεινε στα αζήτητα!
Για εξώφυλλο επέλεξα μια φωτογραφία από μια επιστημονική έρευνα πάνω στα απολιθώματα, η οποία δείχνει τα φύλλα ενός φυτού αποτυπωμένα εδώ και εκατομμύρια χρόνια πάνω σε έναν βράχο».


 

FATES WARNING
“Inside Out” (1994)

«Η εποχή αυτή υπήρξε μία από τις πιο δύσκολες για το συγκρότημά μας. Ύστερα από την απρόσμενη επιτυχία του “Parallels” και τις διαρκείς αλλαγές που συνέβαιναν στον παγκόσμιο χάρτη της σκληρής μουσικής, οι προσωπικές μας επιλογές έμοιαζαν να διαφέρουν όσο ποτέ άλλοτε. Αυτές οι εσωτερικές διαμάχες σε συνδυασμό με τον «πόλεμο» που είχαμε ανοίξει με την δισκογραφική μας εταιρεία, είχαν ως αποτέλεσμα το μπόλισμα του ήχου και των συνθέσεων με κάποια αδιόρατη, βαριά ατμόσφαιρα. Η παραγωγή πάλι δεν ήταν αυτή που περιμέναμε! Τα τύμπανα ακούγονται «ψόφια»… Βέβαια, πέρα απ’ όλα αυτά υπάρχουν και κάποια τραγούδια που πραγματικά έγραψαν την δική τους ιστορία. Για παράδειγμα, το “Monument” βρίσκεται πάντα ανάμεσα στις πρώτες μας επιλογές επί σκηνής όπως γνωρίζεις…».

 

FATES WARNING
“Perfect Symmetry” (1989)

«Πιστεύω πως αυτό το album αποδεικνύει ξεκάθαρα πως ο ερχομός του Mark Zonder υπήρξε σημαντικότερος από την αλλαγή τραγουδιστή, όσον αφορά τις μουσικές κατευθύνσεις της μπάντας! Η εμπειρία του με τους Warlord επέδρασε ως καταλύτης για την δική μας πορεία, διευρύνοντας αισθητά τον τρόπο σκέψης, την φαντασία και τις συνθετικές μας ικανότητες. Προσωπικά, παραδέχομαι πως τούτη η μεταγραφή κατάφερε να με ταρακουνήσει τόσο, που μπόρεσα να συλλάβω ένα ολόκληρο concept album όπως το “A Pleasant Shade Of Gray”! Είναι προφανές πως αυτό οφείλεται κατά πολύ στα κοινά μας ακούσματα. Όμως αυτός και ο Joey λατρεύουν επίσης και τα rhythm ’n’ blues όπως και τον ήχο της Motown, μουσικά είδη που εγώ δεν θα έλεγα πως εγώ γνωρίζω καλά…
Όσο για την απόλυτη συμμετρία που ο γενικός τίτλος του album προτείνει, δεν νομίζω πως θα μπορούσε να απεικονιστεί με καλύτερο τρόπο απ’ ότι με το αγαλματίδιο της Αφροδίτης της Μύλου που φωτογραφήσαμε για το εξώφυλλο..!».

 

H φωτογραφία στο soundcheck @ Gagarin 205 στις 12/2/2017 με τον Jim να δοκιμάζει πρώτος το μοντέλο Oracle του φίλτατου εμπνευστή και κατασκευαστή των Phos Guitars Αχιλλέα Μπύρλη, είναι του Χρήστου Κισατζεκιάν 


https://www.facebook.com/PHOS-guitars-in-journey-1395077740822114/?pnref=lhc

Read 692 times

Leave a comment