ONE BY ONE: PETER HAMMILL

Friday, 06 October 2017 12:55
Published in One by One

Με αφορμή την επερχόμενη κυκλοφορία του 35ου προσωπικού δίσκου του αειθαλή προοδευτικάριου, ανασύρω την μονάκριβη face-to-face συνέντευξη που μου προσέφερε το 1999 για κάθε ενδιαφερόμενο.

Για τους νεαρούς αναγνώστες να καταγράψω πως ο Peter Hammill υπήρξε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της προοδευτικής, "εγκεφαλικής" ή/και "έντεχνης" πλευράς του rock. Συνοδοιπόρος ομοίων του πρωτοπόρων όπως οι Robert Fripp (King Crimson), Tony Banks (Genesis), Chris Squire (Yes), ο Hammill «έστησε» τη δική του πρωτοποριακή «γεννήτρια ιδεών» - τους Van der Graaf Generator- και άλλαξε θεαματικά την έννοια της…πρωτοτυπίας!

Ο ευγενέστατος εβδομηντάρης έρχεται άκρως επίκαιρος ως Φθινοπωρινός με το σκοτεινό "From the Trees" που κυκλοφορεί 3 Νοεμβρίου. Τούτη τη φορά ο στίχος του περιγράφει ποικίλες ψυχολογικές πτυχές του γήρατος και η «βιωματική» ερμηνεία του για άλλη μια φορά καθηλώνει!

(η συνέντευξη έχει δημοσιευτεί τη χρονιά εκείνη στο Metal Hammer στην ομόνυμη στήλη)


Συνομιλεί ο Χρήστος Κισατζεκιάν

 

VAN DER GRAAF GENERATOR
“Vital” (1978)

« Τα μικρά ανθρωπάκια του εξωφύλλου επιλέχτηκαν, στήθηκαν, φωτίστηκαν από τον άνθρωπο που ήταν εκείνα τα χρόνια ο υπεύθυνος φωτιστής της μπάντας στις ζωντανές μας εμφανίσεις. Ο τύπος πήρε κάποιες φιγούρες της Airfix από κείνες που βρίσκει κανείς στα μαγαζιά μοντελισμού και τις μετέτρεψε σε μουσικούς που αντιστοιχούσαν σε εμάς. Πριν τα βάψει, τα κόψει και τα αλλάξει, ήταν πεζοναύτες που παρακολουθούσαν την επισκευή ενός άρματος μάχης!!!»


 

VAN DER GRAAF GENERATOR
“World Record” (1976)

« Το τελευταίο τραγούδι του συγκεκριμένου l.p. ήταν μια από κοινού υπόθεση του Hugh Banton ο οποίος έγραψε τη μουσική και εμού- που έγραψα τους στίχους. Το “Wondering” λοιπόν ξεκίνησε όταν μου παρέδωσε μια κασέτα γεμάτη με διάφορες ιδέες, κάποιες μελωδίες ώστε να διαλέξω αυτή που θα με ενέπνεε πιο πολύ στη συγγραφή των στίχων. Ανάμεσα σε όλες εκείνες τις μελωδίες, επέλεξά την μοναδική που όπως μου εκμυστηρεύτηκε ο Hugh ήταν άκρως επικίνδυνο να χρησιμοποιηθεί, αφού στηριζόταν σε κάποια ξένη σύνθεση κάποιου άλλου μουσικού! Αναγκαστήκαμε λοιπόν να κάτσουμε μαζί από την αρχή ώστε να καταλήξουμε σε αυτό που ακούγεται στο δίσκο, μετατρέποντας ανάλογα φυσικά και τους στίχους μου…»

 

VAN DER GRAAF GENERATOR
“The Quiet Zone- The Pleasure Dome” (1977)

« Η φωτογραφία όπου απεικονιζόμαστε σχεδόν όλοι μας με τα άσπρα κοστούμια μας, τραβήχτηκε μέσα στο σαλόνι του σπιτιού που έμενα τότε από τον Robin που ήταν ο συγκάτοικός μου. Το δωμάτιο φυσικά καλύφθηκε με άσπρο φόντο, ώστε να μην φαίνεται πως πρόκειται για ένα κοινό σπίτι. Το ασημένιο μύλο ήταν στα χέρια μου -έτοιμο να…εξαφανιστεί μέσα στο στομάχι μου- όταν ο Robin μου πρότεινε να το βάψουμε ασημένιο ώστε να «παίξει» και αυτό κάποιο ρόλο μέσα στη φωτογραφία.»

 

VAN DER GRAAF GENERATOR
“Pawn Hearts” (1971)

« Εδώ θα πρωτοτυπήσουμε, μιας που το παράδοξο σε τούτη τη κυκλοφορία δεν αφορά το εξώφυλλο ή το οπισθόφυλλο του album, μα τον γενικό του τίτλο. Το “Pawn Hearts” λοιπόν ξεκίνησε ως αστείο. Ένα λογοπαίγνιο που κάποια στιγμή χρησιμοποίησα ώστε να πω πως ήταν η ώρα που έπρεπε να ηχογραφήσουμε τα σημεία όπου η ενορχήστρωση απαιτούσε το ρόλο των πνευστών (horn parts). Ένας απλός αναγραμματισμός και ιδού ο γενικός τίτλος του “Pawn Hearts”! Παρ’ ότι δεν έχουμε συνηθίσει τον κόσμο σε τέτοιου είδους ανοησίες, δηλώνω πως σε τούτη την περίπτωση τα πράγματα συνέβηκαν έτσι ακριβώς.»

 

VAN DER GRAAF GENERATOR
“The least we can do is wave to each other” (1970)

« Η φωτογραφία του οπισθόφυλλου τραβήχτηκε στο διαμέρισμα του Gordian Troiller που την εποχή εκείνη ήταν ο manager των Van Der Graaf. Ο Gordian μάλιστα ήταν αυτός που με φιλοξένησε στο διαμέρισμά του για αρκετό καιρό μόλις κατέφτασα για πρώτη φορά στο Λονδίνο, όπου ζούσα με την αδελφή του και τη μητέρα του. Το κερί λοιπόν που στέκεται ανάμεσά μας του ανήκε. Το υπόλοιπο φόντο ξακρίστηκε ώστε να ζωγραφιστούν τα υπόλοιπα. Ο γενικός τίτλος του δίσκου αποτελεί ένα χωρίο, ένα μικρό απόσπασμα από τη δουλειά του Minton που έδρασε στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 και έτυχε να είναι φίλος του Chris Smith.»

 

 

VAN DER GRAAF GENERATOR
“ H to He Who am the only one” (1970)

« Αυτό που θυμάμε πιο έντονα από τούτο το l.p., ήταν η αιφνίδια αποχώρηση του Nic Potter (μπάσο). Στη μέση των ηχογραφήσεων ξαφνικά, αποφάσισε πως δεν μπορούσε άλλο να συνεχίσει μαζί μας και δίχως καμία άλλη κουβέντα, εξαφανίστηκε! Αυτός είναι και ο λόγος που παίζει μονάχα σε τρία από τα κομμάτια του δίσκου, τα “Killer”, “Emperor”
και “Lost”. Επίσης, το “Killer” ήταν ουσιαστικά στο μεγαλύτερο μέρος του μια σύνθεση του David Jackson (πνευστά και φωνητικά), όταν μαζί με τον Chris Judge Smith διατελούσαν μέλη των Heebalob.»

 

 

VAN DER GRAAF GENERATOR
“Still Life” (1977)

« Στο εξώφυλλο δεν έχουμε ένα δέντρο ή ένα φυτό. Αυτό που απεικονίζεται εδώ, είναι μια «παγωμένη» εικόνα, μια φωτογράφηση που δείχνει την στιγμή της αποφόρτισης της ηλεκτρικής γεννήτριας που είχε εφευρέσει ο δόκτορας Robert Jemison Van der Graaf. Το φαινόμενο του στατικού ηλεκτρισμού πιο απλά, ακινητοποιημένο. Νιώσαμε πολύ τυχεροί που μπορέσαμε να βρούμε τούτο το επιστημονικό ντοκουμέντο, αφού μας βρήκε όλους απόλυτα σύμφωνους.»


 

PETER HAMMIL
“Patience” (1991)

« Η φωτογραφία του εξωφύλλου που κοσμεί το album τραβήχτηκε από τον κιθαρίστα που έπαιζε εκείνη την εποχή μαζί μου, τον John Ellis , ο οποίος με αποθανάτισε μέσα από το είδωλό μου στον καθρέφτη του μπάνιου στο American Hotel του Amsterdam όπου μέναμε…»

 

PETER HAMMIL
“The Noise” (1993)

« Εδώ έχουμε δύο περίεργες ιστοριούλες για τούτο το album... Η μια αφορά το παλιό μικρόφωνο - πρόκειται για αντίκα - το οποίο είναι ίδιο με αυτό που έχουμε στο studio ηχογραφήσεων με τον David Jackson και χρησιμεύει ως ενδοεπικοινωνία μεταξύ των διαφορετικών ορόφων. Όσο για τον ενισχυτή που έχουμε φωτογραφίσει στο οπισθόφυλλο, δεν είναι άλλος από τον αυθεντικό Hi Watt τον οποίο χρησιμοποιούσα πάντοτε με τους Van Der Graaf! Είτε το πιστεύεις, είτε όχι, ο ενισχυτής αυτός παίζει εξ ίσου καλά μέχρι σήμερα!»

 

PETER HAMMIL
“This” (1998)

« Μην σου φανεί περίεργο που κάθε φορά πίσω από τις επιλογές που αφορούν τη μορφολογία των δίσκων μου, υπάρχουν πάντα κάποιες λεπτομέρειες, κάποια «παιχνίδια» που δημιουργώ εκ του μηδενός..! Μου αρέσει. Το ρολόϊ χειρός που βλέπεις εάν ανοίξεις το δωδεκασέλλιδο βιβλιαράκι του cd, ανήκε στον πατέρα μου. Μου το είχε δώσει ο ίδιος λίγο καιρό πριν πεθάνει και δεν το είχα βγάλει για αρκετό καιρό ούτε μια στιγμή από το μπράτσο μου. Το πιο περίεργο απ’ όλα όμως, είναι πως αποφάσισα να το αφήσω την άκρη τρεις μόλις ώρες πριν χαλάσει για πάντα!»


 

PETER HAMMIL
“Sitting Targets” (1981)

« Η χρήση της φωτογραφίας που η αυτοκινητοβιομηχανία της Ford μας…παραχώρησε προς δημοσίευση μας στοίχισε μια ολόκληρη περιουσία! Μας κατακλέψανε!»

 

PETER HAMMIL
“In a Foreign Town” (1988)

« Και οι δύο λήψης έχουν γίνει στην Ιταλία. Η φωτογραφία του οπισθόφυλλου λοιπόν, τραβήχτηκε λίγα μόλις λεπτά πριν το soundcheck που έπρεπε να κάνω για μια συναυλία μου κάτω από την τέντα ενός τσίρκου στη Ρώμη. Όσο για αυτή του εξωφύλλου, απεικονίζει…ανάποδα(!) τον εαυτό μου, όπου τρέχω κυνηγημένος από την μικρή μου κόρη με την οποία παραθερίζαμε στην Τοσκάνη. Η επιφάνεια της πισίνας έχει μονάχα την αντανάκλασή μας. Περιττό να σου πώ πως σήμερα τούτο το μικρό κοριτσάκι είναι δεκαεννέα χρονών! (σ.σ.; τριανταεπτά πλέον παρακαλώ!!!)»

Read 716 times

Leave a comment