ONE BY ONE EXCERPTS : KLAUS MEINE & RUDOLF SCHENKER (19-9-2001)

Monday, 07 May 2018 09:45
Published in One by One

Ο φανατικός οπαδός αγαπά- δεν εγκαταλείπει. Σέβεται- δεν ξεχνά. Όμως επίσης κρίνει- δεν εθελοτυφλεί! Εγώ ο ίδιος λοιπόν που κάποια στιγμή "έθαψα" ως συντάκτης το “Acoustica”, εγώ που σιγοντάρω κάθε που ακούω φίλους μου να τους περιγελούν που "έρχονται για τελευταία φορά στη χώρα μας", επιχειρώ εδώ έναν (από καρδιάς) φόρο τιμής στους Scorpions: την σημαντικότερη μπάντα της χερσαίας Ευρώπης στο hard & heavy rock! Οι Κlaus Meine & Rudolf Schenker μονοπωλούν το μικρόφωνο δεκαεπτά χρόνια πίσω και ο υπογράφων αφενός καταγράφει, αφετέρου μοιράζεται τα όσα με δέος και ευλάβεια έμαθε για τα (επί το πλείστον) αγαπημένα του albums.

Δευτέρα 16 Ιουλίου τους περιμένουμε λοιπόν ξανά, τούτη τη φορά στο Καλλιμάρμαρο με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.


Συνομιλεί & φωτογραφίζει ο Χρήστος Κισατζεκιάν

 

Scorpions
“Acoustica” (2001)

K.M: «Ας ξεκινήσουμε με την αφιέρωση του “Drive” στον Benjamin Orr, του τραγουδιστή των Cars που δεν είναι μαζί μας πια... Οι Τhe Cars ήταν πολύ δημοφιλής στην δεκαετία του ’80 στις Η.Π.Α. και κείνη την εποχή ήταν η πρώτη φορά που περιοδεύσαμε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ήταν ιδέα του Matthias να συμπεριλάβουμε τούτη την επιτυχία τους και μας βρήκε όλους σύμφωνους. Βλέπεις, όταν επιχειρεί κανείς τέτοιου είδους σχέδια (projects), είναι αναμενόμενο να ασχοληθεί και με διασκευές μεγάλων συγκροτημάτων όπως οι Beatles, οι Rolling Stones κ.λ.π. Έτσι λοιπόν θέλησα να ερμηνεύσω και ένα από τα πιο αγαπημένα μου τραγούδια όλων των εποχών, το “Love Of My Life” των Queen! Ανέκαθεν θαύμαζα τον Freddy Mercury! Την πρώτη νύχτα που ήμασταν στην Πορτογαλία, πρότεινα στον Christian (Kolonovits- πλήκτρα & παραγωγή) να το δοκιμάσουμε. Παρότι λοιπόν το set list ήταν ήδη τεράστιο και παραφορτωμένο, το προβάραμε μονάχα μια-δυο φορές (σ.σ: να που για άλλη μια φορά δικαιώνομαι!- η συγκεκριμένη διασκευή ήταν ουσιαστικά απροβάριστη) και αποφασίσαμε να το παίξουμε μόνο εάν οι συνθήκες μας το επιτρέπανε. Ως γνωστόν, το ηχογραφήσαμε! Κατά την διάρκεια της μίξης του album, το τραγουδούσαμε όλοι μαζί και μου θυμίσαμε κάπου τα ανυπέρβλητα φωνητικά των Queen! Όσο για το “Dust In The Wind”, δεν θα έλεγα πως είμαι οπαδός των Kansas, όμως το τραγούδι άρεσε σε όλους μας.»

 

Scorpions
“Virgin Killer” (1977)

R.S: «Δεν μπορώ να θυμηθώ κάτι αυτή την στιγμή... Αυτό που θυμάμαι είναι πως ο γενικός τίτλος του album γεννήθηκε στις πρόβες του ομώνυμου τραγουδιού, όταν ο εδώ και πολλά χρόνια αποχωρήσαντας Uli Jon Roth (σ.σ: Θεός!!!) πρωτοτραγούδησε την μελωδική γραμμή του κομματιού και όλοι συμφωνήσαμε πως επρόκειτο για έναν δυνατό και πρωτότυπο τίτλο! Θα συμφωνήσω μαζί σου, το “Virgin Killer” υπήρξε ένα από τα κορυφαία μας έργα!»


Scorpions
“Taken By Force” (1978)

K.M: «Το πραγματικό εξώφυλλο του “Taken By Force” δεν ήταν αυτό που ξέρουμε όλοι! Να σου θυμίσω πως την εποχή που κυκλοφόρησε τούτο το album η όλη κατάσταση ήταν φοβερά τεταμένη... Οι βομβιστικές ενέργειες και η τρομοκρατία εν γένει αποτελούσε συχνά-πυκνά το πρωτοσέλιδο των εφημερίδων στην τότε διχασμένη Γερμανία. Έτσι λοιπόν, όταν ετοιμάστηκε το αυθεντικό εξώφυλλο του δίσκου που έδειχνε κάτι παιδιά να παίζουν στον περίβολο ενός μεγάλου νεκροταφείου, σκεφτήκαμε πως εκείνη η εικόνα δεν θα ήταν καλή ιδέα στα ράφια των δισκοπωλείων σε μια τόσο «ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα... Και επειδή όλα αυτά αποφασίστηκαν την τελευταία στιγμή, αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στη λύση των φωτογραφιών μας σε μαύρο φόντο! Το αυθεντικό εξώφυλλο κυκλοφόρησε αργότερα μονάχα στην Ιαπωνική αγορά (σ.σ: σας έχω πει πόσο μισώ τους κιτρινιάριδες και τα προνόμιά τους;;;).
R.S: «Ναι, όμως το πιο αστείο απ’ όλα είναι πως κάμποσα χρόνια αργότερα μας αντέγραψαν οι Metallica με το εξώφυλλο του “Master Of Pappets”... Όταν κάποια στιγμή μίλησα με τον Ulrich και τον James, παραδέχθηκαν μάλιστα πως είχαν δει την Ιαπωνική έκδοση και τούτο τους οδήγησε στην επιλογή του σκοτεινού τοπίου του “Master...”.
K.M: «Η φωτογράφηση του στρατιωτικού νεκροταφείου- επρόκειτο για ένα νεκροταφείο στρατιωτών που είχε την έννοια μνημείου πεσόντων- είχε γίνει κάπου στην Γαλλία».

 

 

Scorpions
“Moment Of Glory” (2000)

R.S: «Ήταν μια μεγάλη πρόκληση για μας. Έπρεπε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούσαμε μέσα σε τρία χρόνια. Επιστρατεύσαμε λοιπόν όλες μας τις δυνάμεις και αρχίσαμε να ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που θα στέκονταν στο ύψος των περιστάσεων...»
K.M: «Και θα μου επιτρέψεις Rudolf εδώ να το πω! Το πιο αστείο απ’ όλα με την περίπτωση του “Moment Of Glory”, είναι πως ανάμεσα στην λίστα όλων αυτών των επώνυμων παραγωγών, ενορχηστρωτών κ.λ.π. που θα θέλαμε να συνεργαστούμε ώστε να αγγίξουμε τις προσδοκίες μας για ένα τόσο μεγαλεπήβολο project, ήταν φυσικά και ο Michael Kamen!!! Τον συναντήσαμε λοιπόν στα 1998 κάπου στην Ιταλία, αφού από το 1995 είχαμε ήδη επικοινωνήσει με την παγκοσμίως αναγνωρισμένη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου που μας πρότεινε τότε συνεργασία. Βλέπεις λοιπόν πως το όλο θέμα μας πήρε πάνω από πέντε συναπτά χρόνια ώστε να το πραγματοποιήσουμε. Για του λόγου το αληθές να σου πω μάλιστα πως το πρώτο τραγούδι που γράφτηκε ποτέ για της ανάγκες του συγκεκριμένου album, το γράψαμε μαζί του στο σπίτι του στην Ιταλία! Μην μου ζητάς τον τίτλο του, δεν μπορώ να στον πω... Άλλωστε, το συγκεκριμένο τραγούδι ούτε ηχογραφήθηκε, ούτε πρόκειται να δει ποτέ το φως της δημοσιότητας! Έκτοτε, εκείνος επέστρεψε στην Αμερική και όπως γνωρίζουμε όλοι, βρέθηκε ξαφνικά ως ενορχηστρωτής των Metallica ηχογραφώντας το “S&M”!!! Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, νιώθουμε πολύ άβολα όταν ακούμε τους ανά τον κόσμο συναδέλφους σου να μας κατηγορούν ως μιμητές των Metallica! Ήμαρτον! Εκείνοι μας ακολούθησαν δυο φορές, όχι εμείς. Μια με το παραπάνω εξώφυλλο και μια με την Φιλαρμονική. Όχι βέβαια πως δεν έκαναν πολύ καλή δουλειά, αντιθέτως!»
R.S: «Και για την ιστορία, να σου πούμε πως ήταν ένας κοινός μας φίλος, ο Peter Mensch, που τους έφερε σε επαφή με τον Michael. Και μην μας παρεξηγήσεις... Ο James ήταν φίλος δικός μου και ο Kirk του αδελφού μου του Michael (Schenker). Όταν λοιπόν εμφανιστήκαμε όλοι μαζί στο San Francisco πριν από τρία-τέσσερα χρόνια, είδαμε τα μέλη των Metallica στις πρώτες σειρές! Το φεστιβάλ αν θυμάμαι καλά ονομαζόταν Monsters Of Rock και τα ονόματα ήταν τεράστια. Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Eddy (Van Hallen), γιατί έπαιζαν και εκείνοι στην ίδια διοργάνωση, όπως και οι Black Sabbath. Ο Eddy είναι φανατικός οπαδός μας! Λατρεύει τραγούδια μας όπως το “Speed Is Comin’” και μάλιστα τα παίζει και επί σκηνής κάποιες φορές. Βλέπεις, όταν πρωτοπήγαμε στην Αμερική στα 1978, πήγαμε να δούμε τους Black Sabbath και support band ήταν οι πρωτοεμφανιζόμενοι τότε Van Hallen. Όταν ο Eddy μας είδε στην τρίτη σειρά, βούτηξε στο κοινό και μας προσκάλεσε στα παρασκήνια. Έγινε χαμός!!! Εκείνη την ημέρα μάλιστα γιορτάζαμε τα έβδομα γενέθλια μας ως μπάντα!»
Κ.Μ: «Όχι, απλά θέλουμε να καταλάβεις πόσο μας στεναχώρεσαν όλες αυτές οι αιχμές για το ότι κοπιάραμε τους Metallica... Οι Scorpions δεν χρειάζονται αποδεικτικά στοιχεία για να διασφαλίσουν την αξία τους και είναι μεγάλη μας τιμή που παίξαμε η Φιλαρμονική του Βερολίνου μας πρότεινε το 1995 κάτι τέτοιο, αφού εδώ και έναν αιώνα παραμένει μια από τις κορυφαίες ορχήστρες του πλανήτη. Άλλωστε, κακά τα ψέματα! Πριν από τους Metallica το σκεφτήκαμε εμείς, όμως πριν από εμάς το συνέλαβαν άλλες κολοσσιαίες μπάντες όπως οι Deep Purple, οι Procol Harum, οι Emerson,Lake & Palmer, οι Moody Blues...»


Scorpions
“Tokyo Tapes” (1979)

R.S: «Πρόκειται για ένα σύγχρονο, ζωντανά ηχογραφημένο αριστούργημα που δυστυχώς κατέληξε σε τραγωδία, αφού ο Uli Jon Roth αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τότε περιοδείας μας, μας παράτησε σύξυλους. Όμως η αποχώρησή του όπως αποδείχθηκε αργότερα, άνοιξε νέους ορίζοντες στην μπάντα... Ο Uli επέμενε να ζει κάτω από την βαριά σκιά του Jimi Hendrix και τούτο είχε σοβαρό αντίκτυπο στο μουσικό μας προφίλ. Ο Roth έγραφε και τα κομμάτια του ακούγονταν ξένα με το όλο ύφος των Scorpions! Παρόλα αυτά, ήταν ένας φανταστικός κιθαρίστας! Όταν αυτοσχεδίαζε σε δικά μας τραγούδια, τα έντυνε με απίστευτα solo! Όταν όμως έγραφε δικές του συνθέσεις, μας αποπροσανατόλιζε και ακουγόταν μίλια μακριά από τους υπόλοιπους...»
Κ.Μ: «Το “Kojo No Tsuki” που είναι ένα παραδοσιακό τραγούδι της Ιαπωνίας, έγινε πολύ γρήγορα μεγάλη επιτυχία και στην Ευρώπη! Όταν αποφάσιζα μαζί με τους υπόλοιπους να επιλέξω τούτο το κομμάτι ώστε να το τραγουδήσω μαζί με τους Γιαπωνέζους, δεν μπορούσα να φανταστώ το τεράστιο αντίκτυπο του... Πολύ πρόσφατα μάλιστα ανακάλυψα μια βιντεοκασέτα με μια ζωντανή μας εμφάνιση μπροστά σε πενήντα χιλιάδες κόσμο στην πατρίδα μας- πρέπει να ήταν το 1978 ή το 1979- για την οποία οι Ιάπωνες έδειξαν αμέσως μεγάλό ενδιαφέρον ώστε να την επανακυκλοφορήσουν στη χώρα τους. Ένας από τους λόγους στάθηκε το ότι φέτος (σ.σ: η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στα παρασκήνια του Σ.Ε.Φ. στις 19/9/01) γιορτάζει τα ογδοικοστά του γενέθλια ο αυτόχθονος εμπνευστής του συγκεκριμένου άσματος!
R.S: «Και το πιο σπουδαίο κατά την γνώμη μου, είναι το πόσο πολύ ταίριαξε η μελωδία της συγκεκριμένης σύνθεσης με τα όσα επιχειρούσαμε τότε!»


Scorpions
“World Wide Live” (1985)

R.S: «Δίχως αμφιβολία, μια από τις κορυφαίες στιγμές τις καριέρας μας! Το “World Wide Live” είναι το εμπορικότερο από πλευράς πωλήσεων ζωντανά ηχογραφημένο album μετά το “Frampton Comes Alive” του Peter Frampton που άφησε εποχή στα 1976! Και αυτό γιατί τα έχει όλα!!!»


Scorpions

“Love At First Sting” (1984)

R.S: «Όταν κοιτάξεις πίσω στα χρόνια...»
K.S: «Τι να λέμε τώρα! Περιέχει το “Love You Like A Hurricane”! To εξώφυλλο ήταν επί το πλείστον δική μου ιδέα και έμπνευση... Πάντοτε ήθελα να δουλέψει για μας ο πασίγνωστος Newton! Ο άνθρωπος είναι τεράστιος φωτογράφος. Θυμάμαι που ήμουν παρόν στο photo session στο προσωπικό του studio στο Παρίσι, προσπαθώντας να καταστήσω σαφές το όλο κλίμα που θέλαμε να δώσουμε στο album. Όμως δεν χρειάστηκε πολύ προσπάθεια. Ο άνθρωπος ήξερε πολύ καλά τι έκανε! Και το ότι επιλέξαμε το ασπρόμαυρο αντί του έγχρωμου, ήταν δική μας απόφαση και πιστεύω πως αποδείχθηκε ορθή!»

 

Photo by Chris Kissadjekian / www.livephotographs.com 

 

 

 

Read 779 times

Leave a comment