Monuments on Facebook

HAWKWIND, GODSLEEP – Gagarin 205, Αθήνα, Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Tuesday, 24 May 2016 17:04
Συντάκτης:
Published in Special Guests

“SPACE JAM No. 69”

(Εισαγωγή από τον Χρήστο Κισατζεκιάν)

Ήταν τρομακτική η εικόνα του πάλαι ποτέ σινεμά της Λιοσίων λίγα λεπτά πριν την ώρα της προγραμματισμένης έναρξης του ντόπιου σχήματος που θα άνοιγε την αυλαία. Να’χε τριάντα άτομα;;; Βία. Καταρχήν, σοκαρίστηκα. Όμως στα καπάκια θυμήθηκα, πως, κάθε που έρχονται στη χώρα μας πουρόκερς του ένδοξου παρελθόντος, στη συντριπτική μας πλειοψηφία σκάμε μύτη τελευταία στιγμή γράφοντας στα παπάρια μας την εκάστοτε Ελληνική μπάντα που τους προθερμαίνει… Κακώς. Κάκιστα θα έλεγα, από κάθε μα κάθε άποψη! Εμείς, ως παθόντες άλλωστε (όταν παίζεις σε μπάντα, ξέρεις), ΔΕΝ πράξαμε τοιουτοτρόπως. Μονάχα ο ακριβοθώρητος βιοπορισμός μας θέλει απόντες μια στις τόσες…

 Έτσι είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τους Αθηναίους Godsleep επι σκηνής να δηλώνουν παρόντες στο εδώ και χρόνια επονομαζόμενο “stoner rock”, που δεν είναι κάτι άλλο φυσικά από τον επαναπροσδιορισμό του “late 60’s till mid 70’s Classic Rock”. Με έξη χρόνια πορείας, κατέχουν μπόλικες συμμετοχές σε καίρια Φεστιβάλ της Ευρώπης και αντίστοιχες opening εμφανίσεις με ονόματα όπως οι Colour Haze, My Sleeping Karma, Karma to Burn, Kadavar, ένα promo E.P. και το περσυνό L.P. “Thousands Sons of Sleep”.

Για σαράντα περίπου λεπτά το ένα μονολιθικό riff διαδέχθηκε το άλλο -ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις- με κιθάρα/μπάσο/τύμπανα αλυσοδεμένα tutti. Καλή φάση! Απλά ακόμη κι εγώ που προσκυνώ τούτη την εποποιία, δεν μπόρεσα να βρω πολλά κοινά (αν θες ψυχεδελικά στοιχεία) που να δικαιολογούν το πάντρεμα Godsleep με Hawkwind. Ψάχνοντας δε με το βλέμμα μου γύρω μπας και κάνω λάθος, θα έλεγα πως μου κουνήσατε το κεφάλι θετικά… Στους Monster Magnet, μάλιστα, θα ταίριαζαν γάντι!   

Γράφει ο Κώστας “Musicnaut BUGS” Χριστοδούλου

Αργοσβήνουν τα φώτα στον αεροδιάδρομο. Ο βόμβος του αστρόπλοιου σαν να ακούγεται να πλησιάζει από μακριά. Είστε έτοιμοι; Οφείλεται να'στε! Το ταξίδι είναι έτοιμο να αρχίσει. Μην προσδεθείτε! Αφήστε τη φαντασία σας να βυθιστεί και να πετάξει!

“…Back to reality. Electric dreams are over. Back every time you dream of is one more step closer to electric church-or within it to without it? None the less a sign stuck for a lifetime…”

Ο διαστρικός περίπατος στο αχανές κράτησε λίγο παραπάνω από μιάμιση ώρα με αφετηρία το GAGGARIN CLUB και, όπως εδώ και 47 χρόνια, μηχανοδηγούς και πιλότους τους HAWKWIND. Μόνοι τους, ένα είδος μουσικής, και ο καπετάνιος Dave Brock με την κιθάρα του και τον πάνω από 25 χρόνια συνοδηγό του, τον τυμπανιστή Richard Chadwick, υφαίνουν το σπειροειδές μονοπάτι λογικής, αίσθησης και φαντασίας. Στην Ελλάδα έχουν εμφανιστεί αρκετές φορές μα σταθεροί είναι αυτοί οι δύο. Είναι να απορείς με τον επαγγελματισμό, το κέφι και το μεράκι του 75χρονου Brock (και του συνοδηγού του) που μεταδίδεται και αποδίδεται φλογάτα και από το εκάστοτε πλήρωμα τους-και κάθε φορά με διαφορετικό στυλ, με μόνο κοινό τα οπτικά στοιχεία του show τους. Την μια ταξιδευτοί στο άπειρο, την άλλη στοχευμένοι με χορούς θηλυκών και φωτιές, την επόμενη πιο ambient και εικονιστικοί…και δεν συμμαζεύεται.

Φέτος βρεθήκαμε μάρτυρες της πιο δυναμικής, ηλεκτρικής και πιο αυτοσχεδιαστικής πλευράς τους. Never been here rockier and more improvisational θα του έλεγα άμα τον πετύχαινα! Μα το ταξίδι, ταξίδι! Και η αποδοχή του γεμάτου μαγαζιού ενθουσιώδεις, τόσο, που τιμήθηκε από πλευράς τους με δύο encore (βλέπε τα “hits” “Hashan I Sahba” και “Silver Machine”, αν και το δεύτερο είναι μακράν το πραγματικά διάσημο σινγκλάκι τους). “Long live Greece!” όπως ανεφώνησε στο τέλος ο Dave. Που δεν το βλέπω, αλλά αυτή είναι άλλη συζήτηση…

Στα «τυπικά» και «απαραίτητα» τώρα:

Τιμήθηκε δεόντως το τελευταίο album τους “The Machine Stops”, διάσπαρτο, με κάποια γνωστά και διαχρονικά κομμάτια τους όπως “Shot Down in the Night”,”You better Believe it”, “Utopia”, “Assault and Battery-The Golden Void”,και άλλα. Ο γέρο-Dave δεν λησμόνησε τον παλιόφιλο Lemmy, μακαρίτη πια, αφιερώνοντας του το δικό του (από την εποχή του με την μπάντα) “The Watcher”. 

Μου επιτρέπετε να πω και κάτι τελευταίο;

Όποιος ασχολείται μ ‘αυτή τη μουσική και ποτέ δεν τους είδε...τότε μάλλον είναι περαστικός!...

Set List

All Hail the Machine
The Machine
Thursday
Utopia
Orgin
Synchronised Blue
Watcher
Assault and battery
The Golden Void
The Air
Lost in Science
Shot Down in the Night

Hassan I Sahba
Silver Machine

Φωτογραφίες; Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com  

 

 

Read 420 times

Leave a comment