Στην ενότητα αυτή θα παρουσιάζονται δίσκοι που για κάποιο λόγο δεν έχουν λάβει ευρεία αναγνωρισιμότητα, παρόλο που η αξία τους επιβάλλει το αντίθετο. Καλά κρυμμένα διαμάντια του σκληρού ήχου, cult και underground κυκλοφορίες, ξεχασμένοι, παραγνωρισμένοι αλλά εξαιρετικοί δίσκοι μεγάλων και γνωστών καλλιτεχνών…

ORION THE HUNTER - "Orion the Hunter" (Portrait - 1984)

Wednesday, 24 May 2017 15:34
Συντάκτης:
Published in Underrated Gems

Από τους καλύτερα κρυμμένους θησαυρούς του Αμερικανικού, ραδιοφωνικού rock!

Ξέρετε τι εννοώ με τον όρο «Αμερικανικό, ραδιοφωνικό rock», έτσι; Μιλώ φυσικά για εκείνο το rock που μονοπωλούσε (οκ, μαζί με τον κακώς χαρακτηριζόμενο «ποζεράδικο ήχο») τα FM στις ΗΠΑ από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 ως περίπου τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Εκείνο το rock που γεμάτο μελωδία, προσπαθούσε κάθε φορά να «σπάει τα κοντέρ» και να παράγει το πιο ευκολομνημόνευτο, μα στα πλαίσια του σοβαρού, refrain, ώστε να ακολουθήσουν οι ολοένα και αυξανόμενες πωλήσεις, οι ανοικτές θύρες σε τεράστιες αρένες και τα χιλιάδες εισιτήρια.

Οι Orion The Hunter (αρχικά Orion, άλλαξαν ονομασία για να μην υπάρχουν διαμάχες με την Orion Pictures) δεν κατάφεραν να πετύχουν κάτι τέτοιο αν και είχαν όλα τα φόντα, και αυτό γιατί ήταν συνεχώς στη «σκιά» των μεγάλων Boston. Ένα άτυπο super group της εποχής, είχαν στις τάξεις τους τον κιθαρίστα Barry Goudreau και τον τραγουδιστή των τελευταίων Brad Delp που είχε αναλάβει τα πολυφωνικά μέρη, τον Bruce Smith στο μπάσο, τον πρώην drummer των Heart Michael DeRosier και τον εξαιρετικό τραγουδιστή Fran Cosmo, μετέπειτα φωνή επίσης στους Boston. Δηλαδή, πώς να το κάνουμε, δεν γινόταν αυτοί οι τύποι να μην ήταν καλοί ΚΑΙ σε αυτό το δίσκο!

 

Εν έτη 1984 λοιπόν και ενώ άπαντες περιμένουν τον καινούργιο Boston δίσκο, ο Goudreau που δεν μπορούσε απ’ τη πλευρά του να περιμένει άλλο τον ομόσταβλό του Tom Scholz βάζει μπροστά τούτο το project και καταφέρνει κάτι παραπάνω από το να περάσει την ώρα του, ή να κρατήσει απλά απασχολημένους τους οπαδούς του. Το ομότιτλο αυτό δισκάκι, είναι χάρμα ώτων! Υψηλού επιπέδου αμερικανικό A.O.R (υπάρχει και το βρετανικό και το σκανδιναβικό), που αβαντάρει τις μελωδίες στη κιθάρα, στα πλήκτρα και έχει εκείνες τις ωραίες, «βροντερές» παραγωγές με τον χαρακτηριστικό 80s rock ήχο στα τύμπανα. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει στα θεόρατα και κρυστάλλινα (εισαγωγικά δεν πρόκειται να βάλω!) φωνητικά του Fran Cosmo, ο οποίος βάζει τα γυαλιά σε πολλούς συναδέλφους του και μαγεύει. Ακούστε τον για παράδειγμα στα ψηλά σημεία του top 10 hit “So You Ran”, και μετά τα λέμε. Πέραν του προαναφερθέντος ύμνου (από τα καλύτερα κομμάτια του είδους που έχω ακούσει, με ένα τραγελαφικό αλλά τόσο 80s video clip που τα έχει όλα – από mallet μαλλιά, μουστάκια, ray ban και μηχανές μέχρι δερμάτινα, eye liner και sexy καλσόν), στο “OTH” ξεχωρίζουν τα … πάντα! Και πανέμορφες μπαλάντες έχει μέσα, και πιο straight rock κομμάτια, και ωραίες κιθάρες (αυτό έλειπε), και σούπερ πολυφωνικές γραμμές από πίσω για τις οποίες ευθύνεται όπως είπαμε ο Brad Delp, και εξαίσιο rhythm section με τον DeRosier να δείχνει τα «γαλόνια» του, και τη συνθετική πινελιά του Eric Migliaccio σε όλα τα τραγούδια και…και…και... Το άλμπουμ έφτασε στο Νο 57 των charts και μπήκε στα Hot 100 του Billboard, αλλά τι να το κάνεις, διάδοχο δεν είδαμε. Είδαμε όμως πως ο Steve Perry των Journey και ο Barry Goudreau είναι ίδιοι σαν δύο σταγόνες νερό! Δείτε τα video clips των “So You Ran” και “Faithfully” και θα καταλάβετε!

Μπορεί λοιπόν να μην είχε συνέχεια αυτή η μπάντα, αλλά δεν πειράζει. Έστω και με αυτή την one off δουλειά, οι Orion The Hunter απέκτησαν το δικό τους αστέρι στον αστερισμό του A.O.R και μάλιστα το αστέρι αυτό, είναι αρκούντως λαμπερό. Φίλοι των Boston, Foreigner και λοιπών θρύλων, ορμάτε χωρίς δεύτερη σκέψη!

Album:

So You Ran

Track List:

1. All Those Years
2. So You Ran
3. Dreamin'
4. Dark & Stormy
5. Stand Up
6. Fast Talk
7. Too Much in Love
8. Joanne
9. I Call It Love

Line Up:

Fran Cosmo: Φωνητικά, κιθάρες
Barry Goudreau: Κιθάρες, δεύτερα φωνητικά
Bruce Smith: Μπάσο, δεύτερα φωνητικά
Michael DeRosier: Τύμπανα
Brad Delp: Δεύτερα φωνητικά

Special guests:

Lennie Petze: Κιθάρες
Steve Baker: Πιάνο
Jimmy Bralower, John Schuller, Peter Wood: Πλήκτρα, Synthesizers

Year:

1984

 

 

Read 395 times

Leave a comment