Στην ενότητα αυτή θα παρουσιάζονται δίσκοι που για κάποιο λόγο δεν έχουν λάβει ευρεία αναγνωρισιμότητα, παρόλο που η αξία τους επιβάλλει το αντίθετο. Καλά κρυμμένα διαμάντια του σκληρού ήχου, cult και underground κυκλοφορίες, ξεχασμένοι, παραγνωρισμένοι αλλά εξαιρετικοί δίσκοι μεγάλων και γνωστών καλλιτεχνών…

ALKANA - "Welcome to my Paradise" (Baby Bird/Acid Nightmare - 1978)

Wednesday, 07 June 2017 08:41
Συντάκτης:
Published in Underrated Gems

Κάποιες φορές για να βρεις κάποιο θησαυρό πρέπει να σκάψεις βαθιά!

Γράφει ο Δημήτρης Τσέλλος

Οι Alkana είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση μπάντας, η οποία ανήκει σε μια μικρή, κλειστή θα έλεγα κατηγορία καθαρόαιμων hard rock συγκροτημάτων, όπως για παράδειγμα οι Rainbow, Uriah Heep, Ashbury, οι πρώιμοι Asia, οι Legend, οι Full Moon, τα οποία χαίρουν εκτίμησης από εντελώς ετερόκλητους οπαδούς. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την αδιαμφισβήτητη αξία τους, αλλά και με κάποιες λεπτομέρειες που κάνουν πραγματικά τη διαφορά. Θα σας κάνω κουβέντα επ’ αυτού ευθύς αμέσως.

 

Παρότι λοιπόν το “Welcome to my Paradise” περιέχει κλασσικό hard rock, έχει τρία χαρακτηριστικά που το κάνουν λατρεμένο στις τάξεις των απανταχού “true” μέταλλων και epic warriors: Πρώτο συστατικό, οι επιθετικές κιθάρες του αρχηγού της μπάντας, Danny Alkana, φανερά επηρεασμένες πρωτίστως από τον Mick Box των Uriah Heep και αμέσως μετά από τον Ritchie Blackmore, όταν ο τελευταίος έστρεφε τη προσοχή του σε παραδοσιακές hard/metal φόρμες, χωρίς τις κλασσικές - αναγεννησιακές επιρροές. Δεύτερο συστατικό, κάποιες ευδιάκριτες «επικές ηχητικές πινελιές». Τρίτο και πιο σημαντικό, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το μικρόφωνο. Στους Alkana τραγουδά ο Jack Rucker. Αν το όνομα αυτό δεν σας λέει κάτι, ίσως σας λέει το καλλιτεχνικό του “Damien King”, όνομα που χρησιμοποιούσε όταν τραγούδησε σε ένα ασήμαντο δισκάκι με τίτλο “Deliver Us”, κάποιων Warlord. Δεν θέλει και ιδιαίτερη προσπάθεια όπως καταλαβαίνετε από πλευράς ενός οπαδού του παραδοσιακού, επικού heavy - power ώστε να δει καταρχάς θετικά την εν λόγω κυκλοφορία. Άπαξ τη δει και προχωρήσει στη διαδικασία της ακρόασης, το παιχνίδι από πλευράς “Welcome to my Paradise” κερδήθηκε. Και γιατί αυτό;

 

Γιατί καλά όλα τα info, trivia και δε συμμαζεύεται, αλλά αν δεν υπάρχουν συνθέσεις, τι να το κάνεις; Τα είπαμε και στην αρχή, πρέπει να υπάρχει και μουσική αξία. Με μόλις επτά τραγούδια, δεν χρειάζεται περισσότερα για να κάνει ξεκάθαρο το υψηλό του επίπεδο ο δίσκος αυτός. Το “California Rock 'N’ Roll Queen” που ανοίγει την αυλαία, είναι ένα καθαρόαιμο hard rock κομμάτι στο ύφος ενός πιο σκληρού και δυναμικού “Woman from Tokyo” (το θυμίζει αρκετά), αλλά δεν είναι απολύτως ενδεικτικό του δίσκου. Στο “Freedom Lady” ακούμε μια αμερικανική εκδοχή των Uriah Heep με τον Danny Alkana να «κεντάει» πάνω στη ταστιέρα, στο “Montazumas Revenge” το προοδευτικό στοιχείο και συναίσθημα είναι πασιφανές, ενώ το “Head Games” «ανοίγεται» σε πιο metal πελάγη και θα μπορούσε άνετα να έχει θέση στο “Stained Class” των Judas Priest. Εκεί όμως που το στόμα ανοίγει για να κλείσει μετά από 11 λεπτά, είναι στο διαμάντι “The Tower”. Ονειρική, παραμυθένια εισαγωγή και δυναμική εξέλιξη στη συνέχεια, σε ένα κομμάτι που θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα ενός jamming μεταξύ των Rush, των Led Zeppelin και των «αρχαίων» Scorpions! ΕΠΟΣ.

 

Hard rock; 70s metal; Επικό; Προοδευτικό; Καινοτόμο; Παλαιολοθικό; Νοσταλγικό; Όλα αυτά μαζί; Ναι, αλλά και κάτι ακόμη: Καλή μουσική στο σύνολό της. Τουλάχιστον οι εξωφρενικές τιμές για τις οποίες το βινύλιο άλλαζε χέρια, ήταν ανάλογες της ποιότητας του περιεχομένου του. Τώρα όμως με την επανακυκλοφορία του σε cd, οι τιμές κυμαίνονται σε σαφώς λογικά επίπεδα και έτσι η απόκτησή του δεν κρίνεται απαγορευτική.

Το cult της υπόθεσης ενισχύει το τυπογραφικό λάθος στη σειρά των κομματιών, όπως αυτά αναγράφονται στο οπισθόφυλλο.

Δίσκος - απόκτημα για κάθε δισκοθήκη.

Album:

Welcome to my Paradise

Track List (όπως αναγράφονται τα κομμάτια στο δίσκο):

1. California Rock 'N’ Roll Queen
2. Head Games
3. On Your Own
4. Freedom Lady
5. Paradise
6. The Tower
7. Montazumas Revenge

Line Up:

Danney Alkana - Φωνητικά/κιθάρα
Jack Rucker - Φωνητικά/κιθάρα
Graig Williams - Φωνητικά/μπάσο
Donny McLaughlin - Φωνητικά/τύμπανα

Year:

1978

 

Read 522 times

Leave a comment