AYREON - “The Source” (Mascot Label Group / Music Theories Recordings)

Sunday, 14 May 2017 08:33
Published in Αρθρογραφία

Ένα μοναδικό ταξίδι από το παρελθόν, στο μέλλον με τον μοναδικό Μαέστρο του είδους Lucassen, μπορεί να σε οδηγήσει πέρα από τα σύνορα της φαντασίας.
Κρίμα να μην επιβιβαστείς κι εσύ στο σκάφος του...

Γράφει η Ελένη Λιβεράκου Eriksson

Μόλις δυόμιση εκατομμύρια έτη φωτός μακριά απ' τη γη μας και περίπου έξι δισεκατομμύρια χρόνια πριν από το τώρα, υπήρχε ένας κατοικήσιμος (με πολλές ομοιότητες με τον δικό μας) πλανήτης ονόματι “Alpha” στον γαλαξία Ανδρομέδα.
Εκεί ξεκινάει η ιστορία μας, το concept δηλαδή του νέου άλμπουμ των AYREON του “πολυμηχανήματος” - συνθέτη - ARJEN LUCASSEN.
Η αλήθεια είναι πως πάντα αλλιώς ξεκινάει και στην πορεία μέσω του ίδιου του του δημιουργήματος καταλήγει εκτός σχεδίου και αυτό τον κάνει μοναδικό!

 

 

Όλη η αφρόκρεμα της μουσικής (που αγαπάμε) είναι παρούσα εδώ, συνοδοιπόροι του σε ένα απ’ τα πιο αναμενόμενα άλμπουμ της χρονιάς που διανύουμε στο χώρο του Progressive Metal / Rock και όχι μόνο.
James LaBrie (Dream Theater), Tommy Giles Rogers (Between The Buried And Me), Simone Simons (Epica), Mike Mills (Toehider), Floor Jansen (Nightwish), Hansi Kürsch (Blind Guardian), Michael Eriksen (Circus Maximus), Tobias Sammet (Edguy, Avantasia), Nils K. Rue (Pagan's Mind), Zaher Zorgati (Myrath), Tommy Karevik (Kamelot), και Russell Allen (Symphony X).
Ο καθένας έχει τον ρόλο του και όλοι στις κατάλληλες θέσεις λες και πρόκειται για μια ταινία επικών διαστάσεων επιστημονικής φαντασίας ντυμένη με μουσική, τέτοια που θες να την ακούσεις ξανά και ξανά να την βιώσεις όσο και να σε πληγώνει με την “πραγματικότητα” που διαδραματίζεται κάπου στον χωροχρόνο λες και έχει συμβεί στα αλήθεια.

 

Μουσικά εδώ έχουμε λίγο πιο Heavy Rock καταστάσεις και αφήνει λιγάκι πιο πίσω τους Prog πειραματισμούς του. Αναλαμβάνει το κιθαριστικό μέρος, βγάζει το άχτι του και παίζει πάλι “παπάδες”. Μεγάλα ατού τα πνευστά αλλά και τα έγχορδα. Έτσι για να κρατούμε τις ισορροπίες.
Βέβαια η παρουσία των Paul Gilbert (Mr. Big), Guthrie Govan (The Aristocrats, Asia, Steven Wilson), Marcel Coenen στις κιθάρες δίνουν μια άλλη χροιά.
Ένα μέρος επίσης και εδώ στα πλήκτρα ανήκει στον μεγάλο Mark Kelly (Marillion).
Όσο για τα τύμπανα, σταθερή αξία με τον Ed Warby (Elegy, Gorefest, Hail Of Bullets).
01110100 01110010 01110101 01110011 01110100 01010100 01001000 00110001

Οι “Alphans” λοιπόν όντως άνθρωποι σαν και μας με τεχνολογία και γνώσεις απλησίαστες για των δικό μας όμως πολιτισμό (τουλάχιστον όχι ακόμα) είχαν εφεύρει / κατασκευάσει μηχανές που πολύ γρήγορα απέκτησαν ευφυΐα που ξεπέρασαν τους ίδιους και μαντέψτε τι έγινε μετά. Πόλεμος επίκειται απ' αυτούς όπως στην τριλογία Matrix. Η μόνη και μεγάλη διαφορά είναι ότι εδώ δεν θα έχει αίσιο τέλος για τους ανθρώπους του πλανήτη “Alpha” απλά... αφανισμός.
Ο πόλεμος θα είναι γρήγορος με αποτέλεσμα ένα ολοκαύτωμα. Κάνεις ζωντανός. Λίγες ώρες πριν από την επίθεση οι άρχοντες του πλανήτη διανοούμενοι, επιστήμονες και πολιτικοί κάνουν συμβούλιο και αποφασίζουν να φύγουν άρον άρον αφήνοντας πίσω τους στην απόλυτη καταστροφή, δικούς τους ανθρώπους, τον λαό τους στην μοίρα του μιας και έχουν καταλάβει πλήρως τι κακό έχουν κάνει. Υπήρχαν και οι φωνές τις λογικής που έλεγαν / φώναζαν ότι δεν πρέπει το “πλαίσιο” να ξεπεράσει τους ίδιους, οι μηχανές δεν έπρεπε να κατασκευαστούν, αλλά δεν τους άκουγε κανείς (ρε σαν ποιον μοιάζει).
Έχοντας ελάχιστο χρόνο στην διάθεση τους λοιπόν αποφάσισαν να επιβιβαστούν στο αστρόπλοιο STARBLADE με προορισμό ένα γειτονικό Άστρο, το SIRRAH, μια σφαίρα καλυμμένη από νερό ονόματι ALPHA PEGASI.

Όλοι τους καλά εκπαιδευμένοι μαέστροι, στην ειδικότητα τους επιλέχτηκαν να είναι αυτοί που θα σώσουν τους εαυτούς τους και μαζί το πιο σημαντικό από όλα, την επιβίωση της γενιάς τους απ’ τον αφανισμό. Οι τύψεις οι ενοχές τους θα τους κυνηγήσουν σε όλη την διάρκεια του άλμπουμ.
Μόνο οι μηχανές δεν έχουν αισθήματα όλοι το ξέρουμε αυτό ούτε οίκτο αλλά ούτε και λογική.
Φτάνουν στην νέα τους στέγη τον πλανήτη Υ ο οποίος είναι καλυμμένος με νερό, πρέπει να ζήσουν και να εργαστούν σε αυτές τις νέες συνθήκες για πάντα με φόβο, με τον σκοπό όμως να αποτρέψουν τα ιδία λάθη του παρελθόντος…

 

Αλλά ποτέ μην λες ποτέ γιατί έτσι όπως ίσως θα καταλάβει κανείς στο τέλος του δίσκου ο ARJEN τα αφήνει κάπως ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, λέτε να έχουμε συνέχεια?
Μακάρι φωνάζω!!! Άλλωστε είμαστε αυτήκοοι μάρτυρες ενός από τα πιο ενδιαφέροντα άλμπουμ τις χρονιάς που διανύουμε.
Πέρα από τα όσα διαδραματίζονται στην ιστορία του THE SOURCE - η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί κατ' εμέ αλλά εάν όχι οκ, δεν πειράζει - έχουμε πλέον στα χέρια μας ένα ακόμα εξαιρετικό δίσκο (ακόμη έναν, ναι!!!) από τον δημιουργό του.
Δεν θα πω ότι είναι ότι καλύτερο έχει κάνει αν και θα το ήθελα μιας και είναι.

Ο ίδιος ο ARJEN δεν το παραδέχεται... ΠΑΛΙ!
Το να “βαθμολογήσεις” με κλίμακες έναν σπουδαίο καλλιτέχνη και το έργο του είναι σα να μειώνεις έτσι ότι έχει ηχογραφήσει στο παρελθόν που όντως είναι σπουδαίο.
Οι οπαδοί του είναι πολλοί και κάθε μέρα γίνονται περισσότεροι.

Θα απευθυνθώ κατευθείαν σε “άσωτους” που δεν έχουν σχέση με τα project του LUCASSEN (και δεν τα λες και λίγα).
Κυρίες και κύριοι από πότε έχετε να ακούσετε μουσική τέτοια που να μην χωρίζεται σε εποχές? Είτε αυτό λέγεται Χειμώνας ή Καλοκαίρι, Άνοιξη ή Φθινόπωρο?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Από πότε έχετε να ακούσετε μουσική που να έχει στοιχεία, επιρροές και εμπνεύσεις που να ακουμπούν τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, να ηχεί φρέσκο και να αντέχει στον χρόνο?... γιατί αυτός είναι ο στόχος.
Είμαι ευτυχισμένη που ζω και ακούω αυτήν την μουσική τις βαριές κιθάρες να καλπάζουν χωρίς να το παρακάνουν και να εναλλάσσονται με μελωδικά περάσματα βγαλμένα απ' τις καλύτερες, ένδοξες μέρες του προοδευτικού ήχου του κάποτε.
Ο δημιουργός του δίσκου ξέρει τι και πως ακριβώς να το πράξει. Οι επιρροές του κάθε καλλιτέχνη επιβάλλεται να ξαναχαραχτούν με τέτοιο τρόπο που να μην αντιγράφει αλλά να πηγαίνει σε μια νέα κατεύθυνση κάθε τραγούδι.
Εδώ είναι ακόμα πιο δύσκολο το όλο εγχείρημα διότι πρόκειται για ένα θεματικό δίσκο. Πολύ δύσκολα μου αρέσουν θεματικά πολυφωνικά άλμπουμ να το τονίσω αυτό, αλλά εάν όλα γίνονται με την αγάπη που ο δημιουργός του το πράττει έτσι όπως ακούγεται στο THE SOURCE, τότε ναι, μπορώ να δώσω την προσοχή και την αγάπη μου ως ακροάτρια.

Το πλήρωμα του STARBLADE καθ' όλη την διάρκεια των ηχογραφήσεων έδωσε τα πάντα, τα καλύτερα απ' την ψυχή του και είναι σίγουρο τώρα που θα το ακούνε και οι ίδιοι θα είναι ευχαριστημένοι, γιατί λοιπόν να μην είμαστε εμείς?
(Φανταστείτε τι θα γίνει πάλι στα 3 και μοναδικά live που θα γίνουν!!!!)

 

Το μόνο που μένει είναι να πάμε εμείς κοντά του να ζυγώσουμε τον δίσκο και να τον απολαύσουμε ως ονειροπόλοι (και μη) να κλείσουμε τα μάτια να βγούμε έξω με τα ακουστικά να διαλέξουμε τόπο, βουνό, θάλασσα ή όπου μας βγάλει η άκρη και να κοιτάμε ψηλά κατά την ακρόαση (αξίζει πολλές ακροάσεις).
Να αφεθούμε στην αγκαλιά του THE SOURCE σκεπτόμενοι ότι όσα διαδραματίζονται σ' αυτόν τον θεματικό δίσκο μπορεί να έχουν συμβεί, ή μπορεί να συμβούν και σε μας μια μέρα στο μέλλον.
Αρκεί να ακούσεις να σε συνεπαίρνει το φλάουτο με τα απίστευτα καθαριστικά μέρη, τα φωνητικά, την ένταση των ηρώων μας, τους προβληματισμούς τους, τα πλήκτρα που δημιουργούν μια ολοκληρωτική ατμόσφαιρα, διότι ο σκληρός ήχος δεν είναι μόνο καφρίλα όπως οι “έξω” ευαγγελίζονται, αλήθεια τι κρίμα γι’ αυτούς…

Το εκπληκτικό Artwork ανήκει στο Γάλλο καλλιτέχνη Yann Souetre. Ο ARJEN αφού Googl-αρε όπως αναφέρει τον εντόπισε και ήρθε σε επικοινωνία μαζί του γιατί τον ενθουσίασε το βιομηχανικό και φουτουριστικό στυλ των έργων του.

Όπως και να έχει όμως, ότι και να γράψω, οι ήδη αφοσιωμένοι ξέρουν περί τίνος πρόκειται. Οι πληροφορίες, posts, videos, trailer, ήδη εδώ και αρκετό καιρό έχουν βγει έξω.
Ο Ολλανδός φρόντισε για αυτό.

Η δική μου συμβουλή?... Ακούστε το με ακουστικά διαβάζοντας τα Lyrics. Είναι απίστευτα μαγικό και έχεις την αίσθηση ότι είσαι μέρος και εσύ του ταξιδιού αυτού.

Υπέροχε ARJEN, σε λατρεύουμε.

http://www.arjenlucassen.com

Και θα βρεις τα πάντα!!!

 

Read 582 times

Leave a comment