ΟΤΑΝ ΟΙ METALLICA ΕΠΑΙΞΑΝ ΤΟ "ECSTASY OF GOLD"

Thursday, 29 June 2017 15:37
Published in Αρθρογραφία

Πολλά συγκροτήματα ακολουθούν μια πάγια τακτική να ανοίγουν τις συναυλίες τους με ένα όχι δικό τους κομμάτι, το οποίο τις περισσότερες φορές είναι ορχηστρικό. Οι Rainbow χρησιμοποιούν το “Over the Rainbow” από το Μάγο του Οz, οι Iron Maiden το “Doctor Doctor” των UFO, πολλά Γερμανικά power metal συγκροτήματα χρησιμοποιούν για intro θέματα κλασικής μουσικής, ενώ oι Metallica εδώ και πολλά χρόνια, ανοίγουν τις συναυλίες τους με τη σύνθεση του Ιταλού σύνθετη Ennio Morricone, "The Ecstasy of Gold".

Γράφει ο Αλέξανδρος Ριχάρδος

 

Το μεγάλο συγκρότημα του metal συμμετείχε στο tribute άλμπουμ “We All Love Ennio Morricone” (2007), προς τιμήν του 89χρονου σήμερα δημιουργού, με το συγκεκριμένο τραγούδι, μαζί με τους Bruce Springsteen, Andrea Bocelli, Celine Dion, Roger Waters, Dulce José Silva Pontes, Quincy Jones κ.α. Πίσω από τις ηχογραφήσεις υπάρχει μια μικρή ιστορία "ανταγωνισμού" μεταξύ Bruce Springsteen και Metallica, αφού οι διασκευές και των δύο σε συνθέσεις του Morricone ήταν κι υποψήφιες για Grammy στην κατηγορία Best Rock Instrumental. Οι Metallica με το "The Ecstasy of Gold" κι ο Springsteen με το "Once Upon A Time In The West", με τον δεύτερο να παίρνει το αγαλματάκι σπίτι του. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο στην Ιταλία το άλμπουμ “We All Love Ennio Morricone” πούλησε 120.000 αντίτυπα.

 

Η σχέση των Metallica με τη μουσική του Morricone καταγράφτηκε σ' ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε το 2014 στο Mill Valley Film Festival, όπου ο James Hetfield μιλάει τόσο για το συνθέτη όσο και για τον Clint Eastwood. Όπως αναφέρει, όλα ξεκίνησαν από την ταινία “The Good, the Bad & the Ugly”, όπου ο μικρός Hetfield εντυπωσιάζεται από την αμεσότητα κι απλότητα του βασικού θέματος της ταινίας, αλλά κι από το παίξιμο του Eastwood που ήταν ένας από τους κινηματογραφικούς μέντορές του.

"Δεν θυμάμαι πότε είδα για πρώτη φορά την ταινία, αλλά αμέσως έγινα fan του Clint Eastwood" αναφέρει στο ντοκιμαντέρ ο Hetfield, "κι άρχισα να μιμούμαι το παίξιμό του. Είχα μιμηθεί κάθε πρωταγωνιστή στην ταινία, γιατί αισθανόμουν ότι όλοι μας έχουμε κάτι από αυτούς τους τρεις χαρακτήρες". Η ιδέα να χρησιμοποιήσουν σαν εναρκτήριο κομμάτι στις συναυλίες τους το "The Ecstasy of Gold" ανήκει και στον πρώτο manager τους, που άκουσε την ταινία από το intro που χρησιμοποιούσαν τότε κι επειδή ήταν σε κακή κατάσταση, τους πρότεινε να το αλλάξουν.

"Ήταν ό,τι καλύτερο μας είχε προτείνει» λέει ο Hetfield.

Επισκεφτείτε το site του Αλέξανδρου Ριχάρδου www.rockmachine.gr

Υ.Γ.
Έλα που εγώ δεν θυμάμαι σε καμία συναυλία τους το κομμάτι που την ανοίγουν, προφανώς από την ένταση κι αγωνία να τους δω να παίζουν!

Read 907 times

Leave a comment