ΑΠΟ ΤΑ BLUES ΣΤΗΝ AMERICANA ΚΑΙ ΠΙΣΩ... Μέρος δεύτερον

Thursday, 25 February 2016 06:03
Συντάκτης:
Published in Αρθρογραφία

The BLUES Pariah

Από τον Νίκο Καρέλλο

Blues ain’t nothing but a good man feeling bad…τραγουδά ,με συνοδεία μόνο μιας φυσαρμόνικας ο J.C.Burris στο “ Blues Around My Bed” , ένα από τα 21 κομμάτια που αποτελούν την συλλογή της Smisthonian Folkways: “ CLASSIC APPALACHIAN BLUES”. Τώρα τι είναι τα Appalachian Blues; Είναι τα λεγόμενα  “Βουνίσια “ blues , που στον αντίποδα των Delta Blues του Mississippi είναι πιο μελωδικά  και βαθιά επηρεασμένα από Ευρωπαϊκές μουσικές και Ragtime.

 Γεννημένα μέσα σε κοινότητες λευκών και μαύρων που κατοικούσαν στις μικρές πόλεις των ορυχείων και που ,ενώ ζούσαν σε ξεχωριστά καταλύματα, διασκέδαζαν μαζί μπολιάζοντας η μία τις μουσικές της άλλης. Κοινότητες  ανθρώπων που εκτός από την φτώχεια είχαν ν’ αντιμετωπίσουν τις σκληρές καιρικές συνθήκες που πολλές φορές τους οδηγούσαν σε απομόνωση. Μια γεύση αυτής της σκληρής ζωής είχαμε πάρει με το Deliverance ,μια ταινία του 1972 με πρωταγωνιστές τους Jon Voight και τον Burt Reynolds, και την κλασσική σκηνή με την “συνομιλία” της κιθάρας και του μπάντζο μεταξύ ενός από τους εκδρομείς της μεγάλης πόλης και ενός “βουνίσιου” παιδιού. Το κομμάτι ήταν το “Duelling Banjos” των Eric Weissberg και Steve Mandel ,μια απίστευτη μουσική περιγραφή της συνάντησης των δύο ,τόσο διαφορετικών ,κόσμων .

Αρκετά  χρόνια μετά, ο Jack White , παίζει μπάντζο και τραγουδά : “Sitting on top of the world” -ένα τραγούδι γνωστό περισσότερο σαν Blues-standard από τον Howlin' Wolf και τους Cream- στο Soundtrack της ταινίας Cold Mountain. Ένα Soundtrack με παραγωγό τον T-Bone Burnett με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες όπως η Allison Crauss,o Jack White ,ο Tim Eriksen να ξετυλίγουν όλη την ομορφιά της μουσικής Αμερικανικής παράδοσης των πιονέρων της Δύσης και του μετεμφυλιακού κλίματος που επηρέασε την μετέπειτα μουσική εξέλιξη αυτού του χώρου. Το Soundtrack το 2003 βραβεύτηκε με Grammy και οδήγησε την Smisthonian Folkways να κυκλοφορήσει το “Back Roads to Cold Mountain” (2004) παρουσιάζοντας μια συλλογή από παραδοσιακά Appalachian τραγούδια σε εκτελέσεις από γνωστούς μουσικούς όπως ο  Bill Monroe (Wayfaring Stranger) και ο Dock Watson (Am I Born To Die).

Όλη αυτή η “αναβίωση” και η έρευνα στις ρίζες της μουσικής παράδοσης της Αμερικής, ήταν επόμενο ότι θα οδηγούσε και στα Blues. Έτος 2010 και η Folkways κυκλοφορεί το “CLASSIC APPALACHIAN BLUES” παρουσιάζοντας την Blues πλευρά του θέματος με μια αντιπροσωπευτική συλλογή . Τα Blues αυτής της περιοχής χαρακτηρίζονται από finger-picking παίξιμο στην κιθάρα .λίγο πιο “διασκεδαστική” διάθεση που εκφράζεται και μέσα από ragtime επιρροές. Αρκετά πιο μελωδικά από τα Delta ξαδερφάκια τους , τα Appalachian Blues δεν διαφέρουν σε θεματολογία περιγράφοντας χαμένες αγάπες, κακουχίες, απόγνωση και επιθυμία καλύτερης ζωής. Θέματα Blues.Το  “Sitting on top of the world” ,αυτή την φορά από τον Dock Watson, είναι σαφώς μια πιο ανάλαφρη έκδοση με σκοπό να διασκεδάσει. Διασκεδαστικό είναι και το “Wine Blues” του Sticks McGhee που δεν είναι άλλο από το “Drinkin' Wine Spo-Dee-O-Dee” ένα Jump Blues που είναι περισσότερο γνωστό από τον  (δικό μας) Johnny Otis. Η προσαρμογή είναι άψογη και δείχνει πως ένα τραγούδι μπορεί να παιχτεί διαφορετικά προσαρμοσμένο στον τόπο που παίζεται...Η instrumental εκτέλεση του Hesitation Blues από τον Rev. Garry Davis το επιβεβαιώνει. Ο Davis αν και μουσικός των λεγόμενων Piedmont Blues, αφού υιοθέτησε το finger pickin' στυλ , επηρέασε πολλούς λευκούς μουσικούς στην διάρκεια της αναβίωσης πολλών παραδοσιακών ακουσμάτων την δεκαετία του '60 όπως τους Hot Tuna,τους Jefferson Airplane,τον Dave van Ronk και αργότερα την Rorry Block. Όλο αυτό το “πάντρεμα” των ειδών και οι αλληλοεπιδράσεις δεν είναι καθόλου ξένο και στις μέρες μας με μουσικούς από μουσικά ιδιώματα όπως η Alternative Folk, η Goth Americana,τα Punk-Blues και η Alt-Country.Agnostic Mountain Gospel Choir,The reverend Peyton's Big Damn Band,Hillstomp,The Dirt Daubers και The devil makes Three είναι μερικά από τα ονόματα που εξελίσσουν μουσικές βασισμένες σ' αυτή την παράδοση και που θ' αρχίσουμε να “ψάχνουμε” και να περιγράφουμε την επόμενη φορά ρίχνοντας και ματιές στην εγχώρια σκηνή...

Read 954 times

Leave a comment